Βρετανία: Δίκαιη λύση στη βάση διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο

Τη διαβεβαίωση ότι το Λονδίνο συνεχίζει να υποστηρίζει μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, δίνει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης της βρετανικής Κυβέρνησης, σερ Άλαν Ντάνκαν.

Η επιστολή αποτελεί απάντηση σε επιστολή από τον κ. Καραολή εκ μέρους της Ομοσπονδίας προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημειώνει ότι η βρετανική Κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως τον καλύτερο τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, σημειώνεται στην επιστολή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές πως είναι «ανοιχτό σε οποιουσδήποτε διακανονισμούς μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες εγγυήτριες δυνάμεις για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ασφάλειας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων».

Παράλληλα, τονίζεται ότι μια τελική συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον εγκριθεί από δημοψήφισμα σε κάθε κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υφυπουργό, το Λονδίνο έχει παροτρύνει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή πράξεις που διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και καιρό έχει αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, και θέλει να δει τις έρευνες να προχωρούν.

Ο σερ Άλαν Ντάνκαν κλείνει την επιστολή του αναφέροντας ότι το Λονδίνο συνεχίζει να εργάζεται με όλες τις πλευρές προς αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

«Εναπόκειται πλέον στις πλευρές να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να τις ενθαρρύνει να εργαστούν προς επανέναρξη των συνομιλιών και είναι έτοιμη να συζητήσει πώς μπορούμε να στηρίξουμε την πρόοδο. Η επίτευξη συμφωνίας επί των θεμάτων που απομένουν θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία λύση είναι ακόμα επιτεύξιμη», καταλήγει.