Βρετανία: Αντίθετη με δεύτερο δημοψήφισμα ή καθυστέρηση του Brexit η Τ. Μέι

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για να εγκριθεί η τελική συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε θα επιδιώξει να καθυστερήσει το Brexit, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησής της.

Η κ. Μέι είπε ότι δεν προτίθεται να παρατείνει το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) με το οποίο το Λονδίνο γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες την πρόθεσή του για αποχώρηση. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο βρετανικός λαός ζητεί από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit και όχι να ψηφίσει ξανά για τη συμφωνία αυτή.

Η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019, όμως η προσπάθεια της Μέι δυσχεραίνεται μετά τις παραιτήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και του υπουργού Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, οι οποίοι διαφώνησαν με το σχέδιό της.

Όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη αμφισβήτησή της από το ίδιο το κόμμα της, η κ. Μέι χαμογέλασε και είπε: «Καλή προσπάθεια, αλλά συνεχίζω τη δουλειά για να πετύχω αυτό που θέλει ο βρετανικός λαός».

Λίγο νωρίτερα, πολιτική συντάκτρια του BBC ανέφερε ότι ίσως να έχουν συγκεντρωθεί αρκετές «υπογραφές» από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ώστε να ζητήσουν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στο πρόσωπο της Μέι. «Ψίθυροι ότι βουλευτές των Τόρις έφτασαν τον μαγικό αριθμό των 48 επιστολών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή ψήφου εμπιστοσύνης» έγραψε στο Twitter η Λόρα Κένσμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει τρόπο να επιβεβαιώσει αν αληθεύει αυτή η πληροφορία.

Οι Συντηρητικοί έχουν 316 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων και με βάση τον κανονισμό του κόμματός τους απαιτείται το 15% από αυτούς (δηλαδή 48) να στείλουν επιστολές στον πρόεδρο της αποκαλούμενης «Επιτροπής 1922» για να αμφισβητήσουν την ηγεσία της Μέι.

Νωρίτερα σήμερα, η Τερέζα Μέι είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε πως το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου «no deal», μίας εξόδου δηλαδή χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. «Αν η Ε.Ε. επιμείνει στην πορεία που ακολουθεί έως τώρα, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για μία άτακτη έξοδο χωρίς συμφωνία» είπε, προσθέτοντας ότι οι έως τώρα προτάσεις των Βρυξελλών είναι απαράδεκτες.

Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι η νέα πρόταση του Λονδίνου θα εξεταστεί σοβαρά από τους Ευρωπαίους. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η μεταβατική περίοδος για το Brexit δεν πρόκειται να παραταθεί και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου».