Βουλή-Γ. Βαρουφάκης: Αποδεικνύονται φιάσκο οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης του εμβολιαστικού προγράμματος

«Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει χρόνο, δεν τα έχει καταφέρει στο πεδίο των εμβολιασμών», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι δεν έχει γίνει μέχρις ώρας, δυνατό να διενεργούνται οι 40.000 εμβολιασμοί ημερησίως -ούτε το 1/5 αυτού του αριθμού δεν είναι δυνατό να γίνουν- για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και για μπορούμε να συζητάμε το άνοιγμα της οικονομίας.
Ο κ. Βαρουφάκης αφηγήθηκε τις αγωνιώδεις παρατηρήσεις υγειονομικών, όταν χθες πήγε τον πατέρα του να εμβολιαστεί στο Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο, που είχε οριστεί για τον εμβολιασμό. «Βρίσκονται σε απόγνωση διότι δεν τηρήσατε το λόγο σας. Είχατε μιλήσει για πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα, που δεν φτιάξατε. Χρησιμοποιείτε τα νοσοκομεία για να κάνουν τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ένα δημόσιο δίκτυο εμβολιασμών. Και δεν υπήρξε ούτε μια συγγνώμη. Στο Δρομοκαΐτειο, είναι δύο γιατροί και ένας γενικός γιατρός για 750 άτομα που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της παθολογικής υποστήριξης. Δέχθηκαν να σηκώσουν και το βάρος εμβολιασμού όλων αυτών των ανθρώπων. Και μαθαίνουν ξαφνικά ότι μετατρέπονται και σε εμβολιαστικό κέντρο για όλη την περιοχή. Δύο άνθρωποι! Έλεος!», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε όμως και στην πρόταση του πρωθυπουργού για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό. «Μέσα σε όλα αυτά έρχεται η πρόταση του πρωθυπουργού για εμβολιαστικό διαβατήριο. Μαζέψτε τον πρωθυπουργό σας! Είναι δυνατό να καταθέτει τέτοια πρόταση;», είπε και πρόσθεσε πως μια τέτοια πρόταση υπονομεύει την προσπάθεια του εμβολιασμού, διότι είναι οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι και επιστήμονες που έχουν εμπλακεί στην κατασκευή του εμβολίου, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πιστοποιήσουν πως ο εμβολιασμένος δεν μεταδίδει τον κορονοϊό. «Δηλαδή, θα φέρνουμε τουρίστες με αυτά τα πιστοποιητικά, χωρίς να ξέρουμε αν μεταδίδουν;», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης που επίσης αναρωτήθηκε «πως όσοι έχουν ήδη νοσήσει με Covid, που δεν δικαιούνται να κάνουν εμβόλιο, θα μπορέσουν να ταξιδέψουν αφού δεν θα έχουν το διαβατήριο».
Ιδίως όμως επισήμανε το πολιτικό σκέλος μιας τέτοιας πρότασης. «Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, ένα τέτοιο διαβατήριο. Αν δεχθούμε την ιδέα ότι θα ζητούν διαβατήριο με προσωπικά ιατρικά δεδομένα, πάμε σε μια λογική πλήρως υποταγμένη στη νεοφιλελεύθερη λογική», είπε ο κ. Βαρουφάκης και προέτρεψε την κυβέρνηση: «Μια φορά ο πρωθυπουργός σας άνοιξε το στόμα του και είπε κάτι, και σχηματίστηκε ρεύμα…καλύτερα να μην μιλάει…σοβαρευτείτε, τα ποσοστά του εμβολιασμού αποδεικνύονται φιάσκο».