Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Μακρόν & Μελανσόν διεκδικούν την πρώτη θέση

Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Γάλλοι, για να εκλέξουν σε δύο γύρους τους 577 βουλευτές της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι αν ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο πρόεδρος Μακρόν θα διαθέτει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ως το 2027 – όταν θα αποχωρήσει από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων – ή αν θα υποχρεωθεί να «συγκατοικήσει» στην άσκηση της εξουσίας, δηλαδή να ορίσει πρωθυπουργό πολιτικό του αντίπαλο, ο οποίος με βάση τις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να είναι άλλος από τον επικεφαλής της συμμαχίας των κομμάτων της γαλλικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, το οποίο προηγείται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Στη δεύτερη θέση είναι το κόμμα το προέδρου Μακρόν και ακολουθεί το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.

Σε καμία δημοσκόπηση πάντως η Αριστερά δεν κερδίζει την πλειοψηφία των εδρών στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Για αυτό, στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, 19 Ioυνίου, το πιθανότερο είναι η προεδρική πλειοψηφία να γίνει και κοινοβουλευτική, καθώς οι συντηρητικοί ψηφοφόροι αναμένεται να στηρίξουν τους υποψηφίους του Μακρόν.

Δικαίωμα ψήφου έχουν σχεδόν 49 εκατομμύρια ψηφοφόροι με την αποχή να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση. Οι κάλπες θα κλείσουν σήμερα στις 21.00 ώρα Ελλάδας, όποτε θα δημοσιοποιηθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα.

SHARE