Βουνά πλέον τα σκουπίδια απλώνονται σε όλη την Αττική και τις μεγάλες πόλεις. Ερχονται χειρότερες ημέρες.

Καταστάσεις  βρωμιάς και μόλυνσης, που θολώνουν το τουριστικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Μια εβδομάδα ακόμα και τα βουνά   σκουπιδών θα πνίξουντη χώρα.Κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις της σε όλους τους μεγάλους δήμους η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας τα αμαξοστάσια τελούν υπό κατάληψη με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν στους δρόμους τα απορριματοφόρα, ενώ τα πρώτα «βουνά» από σκουπίδια άρχισαν ήδη να σχηματίζονται στους δήμους της Αττικής, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας.

Χωρίς λύση παραμένει το πρόβλημα της συσσώρευσης τεράστιων όγκων απορριμμάτων στα αστικά κέντρα, μετά και την απόφαση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, το απόγευμα της Πέμπτης, για παράταση των κινητοποιήσεών της έως τουλάχιστον την επόμενη Πέμπτη, με καταλήψεις αμαξοστασίων και αποχή από την εργασία το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, η στάση των εργαζομένων δεν είναι ενιαία και η εικόνα διαφοροποιείται από δήμο σε δήμο, με την Αθήνα, πάντως, να παραμένει αντιμέτωπη με έναν συνεχώς αυξανόμενο όγκο σκουπιδιών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στη συνάντηση του με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνολική λύση για το θέμα των συμβασιούχων, ωστόσο, σε ό,τι αφορά το άμεσο πρόβλημα, σημείωσε ότι αναζητείται τρόπος να παραταθεί η παραμονή των εργαζόμενων στις θέσεις τους έως το τέλος του χρόνου.

Την ίδια ώρα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε τη διεξαγωγή έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη, όπου εφόσον η κυβέρνηση δεν δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων, θα τεθεί ως θέμα προς συζήτηση το κλείσιμο των δήμων σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το πρωί της Πέμπτης, ένταση σημειώθηκε κατά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με επεισόδια τόσο έξω από τη Βουλή, όσο και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας με τουριστικές περιοχές όπως Μοναστηράκι, Ψυρρή, Σύνταγμα, Πλάκα κ.α να είναι «πνιγμένες» στα σκουπίδια. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα αναμένεται η κατάσταση να επιδυνωθεί καθώς συνεχίζεται και επεκτείνεται σε όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της χώρας ο αποκλεισμός των Χ.Υ.Τ.Α από τους εργαζομένους τους. Πάντως, ειδικά ο Χ.Υ.Τ.Α Αττικής θα συνεχίσει να διευκολύνει την απόθεση μόνο των νοσοκομειακών απορριμμάτων και των λαϊκών αγορών. Ο αποκλεισμός όλων των αμαξοστασίων της χώρας θα συνεχιστεί έως την Πέμπτη ενώ κανένα απορριματοφόρο δεν θα κυκλοφορεί και δεν θα συλλέγει απορρίμματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, οι συμβασιούχοι επέτρεψαν να βγουν στους δρόμους μόνο τρία μικρά απορριμματοφόρα για τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Λόφοι από σκουπίδια έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και στην Κέρκυρα καθως οι συμβασιούχοι του Δήμου Κέρκυρας έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του αμαξοστασίου του δήμου στον Πέλεκα.

Κατάληψη και στο κεντρικό αμαξοστάσιο, όπου βρίσκονται τα απορριμματοφόρα του Δήμου Χανίων, πραγματοποιούν από την Τρίτη συμβασιούχοι που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας.

Λόγω της κινητοποίησης που έχει πανελλαδικό χαρακτήρα, σταμάτησε η αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ ο δήμος, με ανακοίνωσή του, καλεί τους πολίτες και τους επιχειρηματίες να μη βγάζουν μέχρι και την Πέμπτη σκουπίδια στους δρόμους.

Οι συμβασιούχοι έχουν τοποθετήσει πανό στην είσοδο του αμαξοστασίου, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψουν, μέχρι και την Πέμπτη, την είσοδο και έξοδο οχημάτων καθαριότητας των Χανίων. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΕ έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβασιούχων και προειδοποιώντας για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ προ των πυλών βρίσκεται το κύμα καύσωνα.

Λόγω των συνθηκών ο δήμος Αθηναίων έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες να μην βγουν τα σκουπίδια στους κάδους.

«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας» αναφέρει.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η οποία απέβη άκαρπη, υπογράμμισαν ότι οδηγούνται άμεσα στην ανεργία 10.000 εργαζόμενοι. Αντίθετα, ο κ. Σκουρλέτης έκανε λόγο για 6.500 και υποσχέθηκε να καλύψει το κενό με 2.500 προσλήψεις μονίμων.