«Βόμβα» Στουρνάρα: Ανέφικτος ο στόχος πλεονάσματος 3,5%- Κάντε ιδιωτικοποιήσεις

Μια «βόμβα» για δανειστές και κυβέρνηση και προτροπές προς το εσωτερικό της χώρες, περιελάμβανε η ομιλία του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Στουρνάρας αμφισβητεί ευθέως τη δυνατότητα της Ελλάδος να πιάσει το στόχο του πλεονάσματος των 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θεωρεί ότι ο στόχος αυτός, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του χρέους, πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%, διαφορετικά η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Παράλληλα ο Διοικητής της ΤτΕ συνέστησε στην κυβέρνηση να ρίξει όλο της το βάρος στις μεταρρυθμίσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια για ανάπτυξη.

Τι είπε ο κ. Στουρνάρας

«Στην Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούμε ότι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμούς και υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξής θα υποβοηθηθεί από τη μείωση του τελικού δημοσιονομικού στόχου από πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε 2% του ΑΕΠ, χωρίς να θιγεί η προοπτική βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος έκανε λόγο για έγκαιρη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων του νέου προγράμματος, τα οποία όπως είπε αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιστροφή στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κανονικότητα.

Η ελληνική οικονομία έχει την δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, βασιζόμενη σε ένα νέο εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο και εκμεταλλευόμενη τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Σε αυτό θα συμβάλει αποφασιστικά η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος μετά τις ουσιαστικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου πρόσθεσε.

Το Eurogroup θα πρέπει με τη σειρά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στη δική του δέσμευση, η οποία χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2012, και έχει επαναληφθεί δύο φορές από τότε, για την υλοποίηση των δράσεων που θα καταστήσουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο και τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα διαχειρίσιμες.

Ιδιωτικοποιήσεις-μεταρρυθμίσεις

Αναφερομένος στην ανάγκη να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα να αποκτήσει εξωστρέφεια είπε:

«Στη φάση που βρισκόμαστε το ζητούμενο πλέον είναι η εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης. Όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει να διδαχθούμε και από την εμπειρία των υπολοίπων τριών κρατών-μελών που ακολούθησαν και αυτά προγράμματα προσαρμογής. Αυτά τα κράτη-μέλη, παρά το γεγονός ότι υπήχθησαν σε προγράμματα προσαρμογής μετά από εμάς, κατόρθωσαν να εξέλθουν πριν από μας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, η οικονομία τους αναπτύσσεται εντυπωσιακά

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ιρλανδία αναπτύχθηκε με 7,8% το 2015 και προβλέπεται να αναπτυχθεί με 4,9% το 2016, ενώ η Πορτογαλία και η Κύπρος αναπτύχθηκαν με ήπιους αλλά θετικούς ρυθμούς (1,5% και 1,6% αντίστοιχα) το 2015 και αναμένεται να συνεχίσουν σε θετικό έδαφος και το 2016 (1,5% και 1,7% αντίστοιχα).

Οι ελληνικές αρχές μετά τη νομοθέτηση των απαιτούμενων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και την αναμενόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, θα πρέπει αμέσως να στρέψουν την προσοχή τους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, στην ανάληψη δράσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και στην αναθέρμανση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αυτές οι δράσεις θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αξιολόγηση των προοπτικών της χώρας από τις διεθνείς αγορές και θα οδηγήσουν σε έναν ενάρετο κύκλο που θα σηματοδοτήσει την οριστική έξοδο από την κρίση».

Προϋποθέσεις

Φυσικά όλα αυτά που αναφέρει ο κ. Στουρνάρας για να υλοποιηθούν, ιδιαίτερα το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει νοοτροπία. Να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της και να καταργήσει τη γραφειοκρατία που βάζει εμπόδια. Θα πρέπει επίσης να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα.

Επίσης, αν το «καμπανάκι» που χτυπά προς τους δανειστές και την κυβέρνηση ότι ο στόχος του πλεονάσματος 3,5% το 2018, είναι ανέφικτος, τελικά δεν εισακουσθεί, τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ενεργοποίηση του «κόφτη» και η λήψη διορθωτικών μέτρων ακόμα και στον προϋπολογισμό του 2017 και του 2018, γεγονός που θα επιβαρύνει πολιτικά ακόμη περισσότερο τη δύσκολη θέση στην οποία ευρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ