Βλ.Πούτιν:”Ο Τσίπρας μου μίλησε για επιστροφή στην δραχμή.Του είπα όχι”.Συμφώνησε και ο Ολάντ.

Δύο χαλαρές διαψεύσεις από το Μαξίμου για εμπιστευτηκές συζητήσεις με Βλ.Πούτιν και Μπ.Κλίντον.Ο διεθνής τύπος υιοθετεί τις αποκαλύψεις.Οι αναφορές του γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ όσον αφορά την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα στο βιβλίο που κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Ενας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» που βγήκε σήμερα στα γαλλικά βιβλιοπωλεία και περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Νέες διαστάσεις και ακόμη πιο πολύκροτο παρασκήνιο, αλλά και πολλά νέα ερωτήματα αναφορικά με όσα διημείφθησαν το κρίσιμο και δραματικό διάστημα γύρω από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 αναδεικνύονται από όσα εμφανίζεται να έχει εξομολογηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας «Μοντ» και αποτυπώνονται σε βιβλίο που κυκλοφόρησε χθες στη Γαλλία με τον τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά». Ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με τους συγγραφείς, το βράδυ της 9ης Ιουλίου 2015 (σ.σ. μόλις λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα) εμφανίσθηκε, συνομιλώντας μαζί τους, διατεθειμένος να γίνει αποκαλυπτικός και να προχωρήσει σε εξομολογήσεις και, όπως λένε, τους αφηγήθηκε «ένα εντυπωσιακό ανέκδοτο επεισόδιο». Και συγκεκριμένα: «Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Πούτιν: “Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…”

“Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου”, απαντάει με ενδιαφέρον ο Ολάντ.

“Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν”, δηλώνει ο Πούτιν.

Αυτό εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθεί με το ιστορικό της νόμισμα.

“Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ.

“Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν».

Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα πάντα με όσα γράφονται στο βιβλίο, ανέφερε ότι «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε» και ολοκληρώνει την τηλεφωνική συνομιλία.

Οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν επίσης την εκτίμηση του Ολάντ ότι το τηλεφώνημα ήταν περίεργο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν κάνει τίποτα στην τύχη.

«Αναρωτήθηκα γιατί να μου το πει αυτό», είπε ο Ολάντ. «Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι, κατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, εμφανίζεται σίγουρος ότι, αν ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον, «ήταν με καλή πρόθεση».

Οι αποκαλύψεις για Μπ.Κλίντον και η δεύτερη διάψευση Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η επίμαχη αναφορά, έσπευσαν να τη διαψεύσουν. Συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον κ. Πούτιν εκείνη την εποχή, ωστόσο ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα (εκτύπωσης δραχμής). Προσέθεταν, μάλιστα, ότι «κοινός τόπος και των δύο ήταν πάντοτε ότι η μόνη προοπτική για την Ελλάδα είναι η παραμονή της στην Ευρωζώνη».

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, ότι μία από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον κ. Πούτιν έγινε στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος, την ημέρα που, σύμφωνα με το βιβλίο, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Ολάντ και προέβη στις επίμαχες αναφορές. Εκείνη την ημέρα στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί μετέβη κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Λαφαζάνη μετακινήθηκαν σε διπλανή αίθουσα και ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Πούτιν. Ο κ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του», όπως λέει. Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.

Σε διάψευση της διαρροής περί παρέμβασης του Μπιλ Κλίντον για άσκηση πιέσεων στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή συμφωνίας το καλοκαίρι του 2015 προχώρησε η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι πριν από το δημοψήφισμα όντως υπήρξε επικοινωνία Τσίπρα – Κλίντον, αλλά μετά το δημοψήφισμα η μόνη επικοινωνία που υπήρξε με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήταν με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Διαρροή
Το θέμα προέκυψε έπειτα από διαρροή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο WikiLeaks του διευθυντή της καμπάνιας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα. Σε μήνυμά του με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2015 προς την προσωπάρχη του γραφείου του Μπιλ Κλίντον, Τίνα Φλάουρνοϊ, ο Ποντέστα απαντούσε σε τηλεφωνική κλήση της λέγοντας τα εξής: «Είμαι στο τρένο και δεν μπορώ να μιλήσω στο τηλέφωνο. Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε αν ο WJC (σ.σ.: ο William Jefferson Clinton, δηλαδή ο Bill Clinton) έχει αρκετά καλή σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα για να τον πάρει και να τον συμβουλέψει να προχωρήσει σε συμφωνία.
Μπορείς να τον ρωτήσεις εάν κάτι τέτοιο είναι πιθανό; Αν ναι, μπορώ να του μιλήσω μόλις κατέβω από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι μπορούν να ελπίζουν ότι θα επιτύχουν». Στην απάντηση της η κυρία Φλάουρνοϊ αναφέρει: «Λέει πως ναι, αλλά θα χρειαστεί περισσότερες πληροφορίες από αυτές που έχει ήδη. Η πρώτη του ερώτηση ήταν ”θα πιέσουμε και τη Μέρκελ;”. Τι ώρα θα είσαι διαθέσιμος να μιλήσεις;».