Βίτσας επιβεβαιώνει περιστατικό με Γερμανίδα υπουργό Αμυνας-«Απαράδεκτες οι αιτιάσεις της Τουρκίας»

Η Τουρκία δημιουργεί προσκόμματα στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, επιβεβαιώνοντας το ζήτημα που προέκυψε με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, στην οποία οι Τούρκοι δεν επέτρεψαν να μεταβεί με ελικόπτερο από τη Μυτιλήνη σε γερμανική φρεγάτα που μετέχει στις δυνάμεις του NATO.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για «απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, στο μυαλό μας δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Ειδικότερα, για το περιστατικό με τη Γερμανίδα υπουργό Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν, επισήμανε ότι οι Τούρκοι ζήτησαν το σχέδιο πτήσης της κι επίσης να μετακινηθεί η γερμανική φρεγάτα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, για να έχουν το σχέδιο.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα και θα ξεπεραστούν τα προσκόμματα που θέτει η Τουρκία αναφορικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Δευκρίνισε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί από τα εμπλεκόμενα μέλη προβλέπει για το ΝΑΤΟ «παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση» της κατάστασης που επικρατεί ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια.

Ο κ. Βίτσας είπε ότι η Αθήνα αναμένει η αποστολή του NATO να διαμορφώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που θα αρχίσει να λειτουργεί, προσθέτοντας ότι επιτελείς της Συμμαχίας βρίσκονται στην Τουρκία και συζητούν με την τούρκικη πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τις παρούσες συνθήκες, ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ επισήμανε ότι τα πλοία του NATO αυτή τη στιγμή βρίσκονται μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τούρκικων παραλίων και κάνουν παρατήρηση, καταγραφή και ενημέρωση.