Βαθαίνει η πολιτική κρίση γύρω από τον Παν. Καμμένο. Παρά την υπόσχεση Καμμένου «εάν έχετε άντερα ζητήστε Επιτροπή της Βουλής», την αρνούνται τώρα όλοι με εντολή Τσίπρα.

Η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου έκανε τα πάντα για να εμποδίσει τη συζήτηση των αποκαλύψεων. Συνήγορος σε τέτοιες σκοπιμότητες ο καθηγητής Νομικής και πρώην υπουργός Παρασκευόπουλος, σε σύγκρουση με τους βουλευτές της Αντιπολίτευσης. Μαξίμου: Η ΝΔ ξέχασε την καταστροφολογία και ζητάει εξεταστικές

Κοινό αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης το οποίο απέρριψε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και θα επανακατατεθεί

Κοινό αίτημα για την κλήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόκειται να καταθέσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε ο Πάνος Καμμένος να καταθέσει για την υπόθεση των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Ευθ. Γιαννουσάκη.

Δεδομένου ότι η σχετική αίτηση που κατέθεσε ο Σπύρος Λυκούδης, εκ μέρους του Ποταμιού -και με την οποία συμφώνησαν οι βουλευτές σύσσωμης της αντιπολίτευσης- απορρίφθηκε, ως αόριστη, από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αυτή θα αναδιατυπωθεί και θα κατατεθεί εκ νέου.

Κοινό αίτημα για την κλήση του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πρόκειται να καταθέσουν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε ο Πάνος Καμμένος να καταθέσει για την υπόθεση των συνομιλιών του με τον ισοβίτη Ευθ. Γιαννουσάκη.

Τασία Χριστοδουλοπούλου, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Νίκος Παρασκευόπουλος και Γιάννης Γκιόλας κατέβαλαν προσπάθειες να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι κανόνες διαφάνειας θα επηρεάσουν την μυστικότητα της δικαστικής διερεύνησης. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε, μάλιστα, ότι η έρευνα από την Βουλή θα οδηγήσει σε διαρροή πληροφοριών για την υπόθεση και σε αίμα!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία αλλά η κ.Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι δεν  μπορεί να μπει σε ψηφοφορία γιατί η ίδια το απορρίπτει ως αόριστο.  «Είναι αόριστη και ανεπαρκής και ως τέτοια την απορρίπτω», είπε.

Το γραπτό αίτημα για την εξέταση του κ. Καμμένου κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) ενώ κατά την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής συνυπογράφηκε από οκτώ ακόμα βουλευτές της αντιπολίτευσης προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού της Βουλής για να γίνει αποδεκτό.

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κ.Χριστοδουλοπούλου ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο προκειμένου να προηγηθεί η συζήτηση στη ολομέλεια της πρότασης της ΝΔ για εξεταστική για το θέμα Καμμένου και μετά να μην υπάρχει νόημα μιας νέας συζήτησης αφού όλα θα έχουν ειπωθεί στην ολομέλεια.

«Η επιτροπή Θεσμών δεν είναι εφετείο ούτε Αρειος Πάγος για να πηγαίνει από πρώτο σε δεύτερο και τρίτο βαθμό», είπε η Πρόεδρος της επιτροπής απορρίπτοντας το αίτημα λέγοντας, ακόμη, ότι το αίτημα έχει αναλυθεί αρκετά στην Ολομέλεια και στα ΜΜΕ.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

 • Μαυρωτάς (Ποτάμι): Το αίτημά μας κατατέθηκε στις 23/6 και από τότε το μόνο που έχει υπάρξει είναι μια επίκαιρη ερώτηση από τον κ. Γεωργιάδη στον κ. Καμμένο. Εμείς δεν είχαμε την δυνατότητα να τον ρωτήσουμε.
 • Χριστοδουλοπούλου: Έχετε πιο έξυπνες ερωτήσεις από τον κ. Γεωργιάδη;
 • Μαυρωτάς: Έχουμε τις δικές μας ερωτήσεις.
 • Αθανασίου (ΝΔ): Κάποιος από εμάς μπορεί να έχει πιο εύστοχες ερωτήσεις και απορίες που πρέπει να λυθούν. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
 • Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Διαφωνώ. Είμαστε επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και το ζήτημα απαιτεί μυστικότητα για λόγους ασφάλειας και συνοχής της πολιτείας. Δεν μπορούμε να συζητάμε κάποια θέματα που ενδεχομένως αφορούν την ΕΥΠ . Έχουμε να κάνουμε με θέμα που λίγο πολύ αφορά την διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Η παγκόσμια οργανωμένη κοινωνία θεωρεί ότι πρέπει να έχουμε θεσμό πριμοδότησης όσων προσφέρουν στοιχεία και πληροφορίες για το έγκλημα. Το έχει προβλέψει ειδικός ποινικός νόμος για ναρκωτικά, για τρομοκρατία κ.α. Έχουμε και δικονομικούς θεσμούς, ειδικές ανακριτικές μεθόδους που γίνονται με μυστικότητα, έχουμε πρακτικές διείσδυσης και προστατεύονται οι μηχανισμοί γιατί αν κάτι διαρρεύσει θα έχουμε… αίμα. Κατά την δική μου άποψη υπάρχουν δύο εκδοχές για την υπόθεση. Η πρώτη – ψευδής κατά την γνώμη μου – θέλει τον κ. Καμμένο να επιχειρεί να περάσει μια δική του γνώμη. Δεν την πιστεύω αυτή την εκδοχή. Η 2η εκδοχή είναι να γίνεται μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενός εγκλήματος. Είναι θεμιτό. Γι αυτό και ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει θεσμούς που οδηγούν ακόμα και σε απόλυση κρατουμένων που θα προσφέρουν πληροφορίες.  Είμαστε αυτή την στιγμή στο μέσο μια προσπάθειας που φαίνεται ότι είναι γνωστή σε Αστυνομία και πιθανότατα στην Δικαιοσύνη. Είναι δυνατόν να κάνουμε συζήτηση και να προκύψουν λεπτομέρειες που δεν πρέπει μνα γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό;
 • Βενιζέλος: Ο κ. Παρασκευόπουλος ως καθηγητής του Ποινικού Δικαίου θεωρεί ότι ο κ. Καμμένος ενήργησε στο πλαίσιο της ποινικής δικονομίας;
 • Παρασκευόπουλος: Και ο Ποινικός Κώδικας και η Ποινική Δικονομία προβλέπουν θεσμούς αλλά δεν έχω ιδέα τι έκανε ο Καμμένος
 • Βενιζέλος: Ε, λοιπόν αυτό πρέπει να μάθουμε
 • Χριστοδουλοπούλου: Τα εξήγησε ο κ. Καμμένος στην Ολομέλεια
 • Βενιζέλος : Όχι. Είπε να κάνουμε εξεταστική προανακριτική ή πρόταση μομφής
 • Τζαβάρας (ΝΔ): Μαθαίνουμε για δράσεις ανακριτικών και δικαστικών λειτουργών που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και προβληματισμό. Ο κ. Καμμένος είπε ότι μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου ενθάρρυνε κατάδικο για αποκάλυψη αλήθειας.Η ιδιότητα του μάρτυρα και του κατηγορούμενου και ιδιαίτερα του κατάδικου είναι ασυμβίβαστο.
 • Χριστοδουλοπούλου: Να σας πω σε πόσες δίκες έχουν υπάρξει παραβιάσεις διαδικασίας;
 • Τζαβάρας: Στην συγκεκριμένη όμως έγινε από κυβερνητικό παράγοντα
 • Χριστοδουλοπούλου: Και τι να κάνω εγώ τώρα; Τι με ενδιαφέρει εμένα;
 • Τζαβάρας: Το μόνο που λέτε είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πως θα προστατέψει μάρτυρες για την διαλεύκανση υποθέσεων και την σωτηρία χιλιάδων παιδιών και η αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρεται και εμποδίζει την κυβέρνηση.
 • Βενιζέλος: Είναι παρακράτος
 • Χριστοδουλοπούλου: Παιδιά ήρεμα. Διαπιστώνω μεγάλο φανατισμό
 • Βενιζελος: Ο κ. Καμμένος είναι υποθαλπτόμενος από τον πρωθυπουργό για την ενέργειά του
 • Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ): Άκουσα τους προλαλήσαντες. Συμφωνώ με την άποψη του Παρασκευόπουλου. Όλοι αγνόησαν ηθελημένα ότι έχουμε μοναδική περίπτωση. Μιλάμε για 3 τόνους ηρωίνης. Η μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως. Έχουμε τον θάνατο 7 μαρτύρων και αυτός είναι ο μοναδικός που έμεινε εν ζωή Η αντίδραση της αντιπολίτευσης φανερώνει αμηχανία και εκνευρισμό γιατί τους κάηκαν όλα τα χαρτιά. Έπαιξαν με την αξιολόγηση και δεν τους βγήκαν. Έπαιξαν με το ότι ο κ Καμμένος έκατσε συνοδηγός στο ελικόπτερο και τους απέδειξε ο πρόεδρός μας ότι δεν ήταν παράνομο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από υποθέσεις στον χώρο Υγείας και άλλα. Η αντίληψη περί ηθικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η διαγραφή δανείων. Ας μην μας κάνουνε μαθήματα ηθικής. Ο Βενιζέλος μίλησε για ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΝΛ.  Δεν ισχύει έχουμε διαφωνίες αλλά σε μεγάλα ζητήματα υπάρχει ταύτιση.
 • Χριστοδουλοπούλου: Υπάρχει πρόταση από την ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, θα γίνει άλλο πανηγύρι. Γιατί θέλετε να εμπλέξετε και την Θεσμών;
 • Βενιζέλος: Προσπαθείτε να γελοιοποιήσετε υποθέσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος;
 • Χριστοδουλοπούλου: Όχι, έχει γελοιοποιηθεί από μόνο του.
 • Παρασκευόπουλος: Για όσα ειπώθηκαν για παρακράτος να σας υπενθυμίσω ότι ορισμένα πράγματα τα προβλέπει το σύστημά μας
 • Βενιζέλος: Αναλογιστείτε τι εγκλήματα συγκαλύπτετε
 • Παρασκευόπουλος:Η όλη ιστορία προέρχεται από πληροφορίες που φαίνεται να είναι προϊόν υποκλοπής. Δεν επιτρέπεται η χρήση προϊόντων που προήλθαν με παράνομα μέσα.
 • Γεωργιάδης (ΕΝ. Κεντρώων): Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Το ζήτημα δεν είναι μόνο δικαστικό αλλά και πολιτικό. Εμείς δεν πρέπει να μάθουμε τι ειπώθηκε;
 • Χριστοδουλοπούλου: Κάντε νέο αίτημα με σωστό τρόπο και θα το συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση στις 17 Ιουλίου.

Η προθεσμία που έθεσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου για την επανακατάθεση του αιτήματος ακρόασης του Πάνου Καμμένου είναι η 18η Ιουλίου. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει απόφαση επί του αιτήματος.

Σφοδρή επίθεση ΝΔ: Γιατί ο Τσίπρας αρνείται την Εξεταστική για την εμπλοκή Καμμένου;

 

Δριμύτατη ήταν η επίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο Μαξίμου για το μείζον ζήτημα των Εξεταστικών Επιτροπών.

Με ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά στην Κυβέρνηση για την υπερψήφιση όλων των επιτροπών από μέρους της τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αρνείται τις Εξεταστικές τόσο για την οικονομική καταστροφή του 2015 όσο και για τις σκανδαλώδεις σχέσεις Καμμένου με ισοβίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Τις Εξεταστικές Επιτροπές, που αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, η Νέα Δημοκρατία τις έχει υπερψηφίσει όλες.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι γιατί αρνείται τις Εξεταστικές Επιτροπές για την οικονομική καταστροφή του 2015 και την εμπλοκή του κ. Καμμένου στη σκανδαλώδη υπόθεση με τον ισοβίτη κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών.

Γιατί ο κ. Τσίπρας αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών για το αν γνώριζε τους διαλόγους και τη σχέση του κ. Καμμένου με το φυλακισμένο ισοβίτη;».