Βάσια Ζαχαροπούλου: «…Η υπέρμετρη αλαζονεία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες»

Μεταμορφωμένη σε ένα εκθαμβωτικό πουλί που έχει μαγικές ικανότητες και βάζει σε μεγάλες περιπέτειες όποιον επιχειρεί να το πιάσει, η σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου μάς μιλά για την όπερα για παιδιά και νέους, «Ο πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς», του συνθέτη και σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, με την οποία εγκαινιάζεται η πρωινή ζώνη της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ),.

Πώς είναι ο κόσμος, στον οποίο μεταφέρει τα παιδιά ο «Πρίγκιπας Ιβάν και το Πουλί της Φωτιάς»;

«Μία μαγική ντουλάπα μάς μεταφέρει σε κόσμους μαγικούς, γεμάτους έντονα χρώματα και μουσική. Οι φίλοι μας θα περιπλανηθούν σε εκθαμβωτικά παλάτια, μαγεμένα δάση, όμορφα τοπία και θα γνωρίσουν πλάσματα βγαλμένα μέσα από τη φαντασία. Μιλάμε για ένα περιπετειώδες ταξίδι περιπλάνησης, μια αποστολή».

Για τι μιλάει το έργο;«Η ιστορία μάς μεταφέρει στη μακρινή Ρωσία, στο βασίλειο του Τσάρου Βίτσλαβ. Επίκεντρο της ιστορίας είναι το Πουλί της Φωτιάς, ένα πλάσμα πανέμορφο, με μαγικές δυνάμεις, που έχει γίνει ο πονοκέφαλος του Τσάρου, μιας και του κλέβει τα χρυσά μήλα της πολυαγαπημένης του μηλιάς. Κανείς δεν έχει καταφέρει ποτέ να δει ή να αγγίξει το πλάσμα αυτό. Μέχρι τη στιγμή, που, στον δρόμο του, εμφανίζεται ο Πρίγκιπας Ιβάν».

Πώς εξελίσσεται η πλοκή της ιστορίας;«Ο Τσάρος, απελπισμένος πλέον, αναθέτει στα τρία του παιδιά, Ντιμίτρι, Βασίλι και Ιβάν, να πιάσουν τον κλέφτη και να του τον παραδώσουν. Όποιος βρει τον κλέφτη θα γίνει Τσάρος. Ο μικρότερος, ο Ιβάν, ο πιο κακομαθημένος και αλαζόνας, ξεγελάει τα αδέρφια του και αποφασίζει να ξεκινήσει μόνος του ένα συναρπαστικό και γεμάτο δυσκολίες ταξίδι στο Μαύρο Δάσος του μάγου βασιλιά Κοσέι, του μεγαλύτερου μάγου των εποχών. Πιστεύει ότι μόνο εκείνος είναι άξιος να γίνει βασιλιάς. Συνοδοιπόρος του σε αυτή την αναζήτηση, είναι ο Βολκ ο Λύκος. Στην περιπέτειά του αυτή, θα πάρει ένα σημαντικό μάθημα ζωής».

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;«Υποδύομαι το Πουλί της Φωτιάς ή, αλλιώς, Γελένα, κόρη του μάγου βασιλιά Κοσέι. Ο πατέρας μου με έχει μαγέψει και μεταμορφώνομαι σε πουλί – κλέφτη, προκειμένου να κλέβω για εκείνον τα χρυσά μήλα που τόσο αγαπάει. Μόνο η αληθινή αγάπη μπορεί να λύσει τα μάγια και να απαλλάξει τη Γελένα από έναν ρόλο, που, ποτέ της, δεν ήθελε ουσιαστικά να έχει».

Τι έχει να δείξει – μάθει στα παιδιά αυτό το παραμύθι;«Ηθικό δίδαγμα του παραμυθιού είναι πως η κατάκτηση δύσκολων στόχων και επιθυμιών επιτελείται μέσα από συνεχή προσπάθεια, καλοσύνη και ειλικρινή συμπεριφορά. Η υπέρμετρη αλαζονεία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες».

Ταυτότητα παράστασης

Μουσική σύνθεση – σκηνοθεσία: Θοδωρής Αμπαζής, μουσική διεύθυνση: Μιχάλης Παπαπέτρου, ποιητικό κείμενο: Σοφιάννα Θεοφάνους, σκηνικά – κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν, κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου, φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος.

Ερμηνεύουν: Τσάρος Βάτσλαβ: Δημήτρης Ναλμπάντης, λύκος: Παναγιώτης Αθανασόπουλος, μάγος Κοσέι: Βασίλης Δημακόπουλος, Ιβάν: Γιάννης Καλύβας, Βασίλι: Γιάννης Φίλιας, Ντιμίτρι: Νικόλας Μαραζιώτης, Πουλί της φωτιάς – Γελένα: Βάσια Ζαχαροπούλου, Νίνα: Λητώ Μεσσήνη, Μηλιά: Μαρία Κατριβέση, αυλικοί: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη, δέντρα: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Λητώ Μεσσήνη, Δημήτρης Ναλμπάντης, κλεφτρόνια: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχάλης Κατσούλης, Νικόλας Μαραζιώτης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιάννης Φίλιας. Φωνητικό σύνολο: Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική – Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Μιχαήλ Κατσούλης, Μιράντα Μακρυνιώτη, Νικόλας Μαραζιώτης, Λητώ Μεσσήνη. Συμμετέχει εξαμελές ενόργανο σύνολο.

ΠληροφορίεςΚέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: λεωφ. Συγγρού 364 – Καλλιθέα, τηλ.: 213 0885700. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: πρωινές παραστάσεις: 5, 7, 8, 12, 19, 21, 26, 28, 29 Νοεμβρίου και 3, 5, 6, 10, 17, 23, 24, 30, 31 Δεκεμβρίου 2017: στις 11.00, απογευματινές παραστάσεις: 2 και 3 Ιανουαρίου 2018: στις 18.30. Τιμές εισιτηρίων: καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10 ευρώ, απογευματινές και παραστάσεις Σαββατοκύριακου: 12 και 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (καθημερινά: 09.00 – 21.00), εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, καταστήματα Public, ηλεκτρονικά: nationalopera.gr, public.gr και ticketservices.gr

SHARE