Β. Κορκίδης: «Από που θέλουν να μαζέψουν νέους φόρους 1,3 δις, ευρώ. Ο αναλυτικός πίνακας».

Ποια είναι τα 12, εξοντωτικά μέτρα του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίζονται το Σαββατοκύριακο από τον λόχο των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

ΓΣΕΒΕΕ: Ονειροβατούν ιδεοληπτικά όσοι περιμένουν, πιστεύουν ότι θα αποδώσουν οι νέοι φόροι και οι περικοπές.
Τα πράγματα είναι πλέον οριακά μετά επτά χρόνια σκληρής λιτότητας , μεγάλης ανεργίας και επιδεινούμενης κρίσης στην αγορά. Τον κίνδυνο να «καταπιούν» την αδύναμη ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που περιλαμβάνονται στο πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές επισημαίνει η ΕΣΕΕ.
Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με έναν φορολογικό μαραθώνιο τριετούς διάρκειας. Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου φέρνει αυξήσεις σε καύσιμα, καφέ, μπύρα, τσιγάρα, καπνό, χρήση Internet, συνδρομητική τηλεόραση και ΙΧ, ενώ το μεγαλύτερο λογαριασμό φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%. Το υπόλοιπο του 2016 αρχής γενομένης από τον Ιούνιο οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε επιπλέον φόρους 1,3 δις ευρώ σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί το Σαββατοκύριακο αυξάνονται και οι έμμεσοι φόροι με στόχο πρόσθετα έσοδα 1% του ΑΕΠ από τώρα ως το 2018. Τα 12 μέτρα που έχουν κοστολογηθεί είναι τα εξής:

1. Αύξηση συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%. (437 εκ. ευρώ)
2. Αύξηση 5% του ειδικού φόρου στα καύσιμα κίνησης. (215 εκ. ευρώ)
3. Φόρος στην κατανάλωση φυσικού αερίου. (302 εκ. ευρώ)
4.Αύξηση ΕΦΚ στη μπύρα και αλκοολούχων ποτών στα Δωδεκάνησα. (122 εκ. ευρώ)
5.Αύξηση των τελών ταξινόμησης αυτοκινήτων με βάση την εμπορική αξία και ειδικού τέλους στις πωλήσεις μεταχειρισμένων ΙΧ. (121 εκ. ευρώ)
6. «Τέλη κυκλοφορίας» στα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες που πρέπει να εφοδιάζονται οι οδηγοί όταν περνούν τα σύνορα (13 εκ. ευρώ)
7. Οι εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας θα αποδίδουν επιπλέον έσοδα που αναλογούν σε αύξηση του ειδικού τέλους κατά 5 λεπτά ανά χρήστη. (65 εκ. ευρώ)
8.Αύξηση ΕΦΚ κάθε είδους εισαγόμενου καφέ. (62 εκ. ευρώ)
9.Αύξηση φόρου στα τσιγάρα και στον καπνό από 20 λεπτά ως και 1 ευρώ το πακέτο αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο (142 εκ. ευρώ)
10.Ειδικό τέλος 5 λεπτά ανά χρήστη συνδρομητικής τηλεόρασης ή 10% που θα καταβάλλουν οι εταιρείες. (25 εκ. ευρώ)
11.Αυξηση στη φορολογία στοιχηματικών και εταιρειών συλλογικών επενδύσεων-portfolios/real estate (95 εκ. ευρώ)
12.Τέλος διανυκτέρευσης 1 ευρώ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και ανά κλειδί ενοικιαζόμενων δωματίων από το 2018. (94,5 εκ. ευρώ)

Οι παρεμβάσεις που προωθούνται και θα κορυφωθούν με την νέα αύξηση του ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, περισσότερο προκαλούν νέα υποτίμηση των επαγγελμάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρά δημιουργούν όρους δίκαιης ανακατανομής των βαρών» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ.Καββαθάς, κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Κορινθίας με θέμα «Πως μπορούν να επιβιώσουν οι πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εν μέσω μνημονίων; Τι έδειξε το Ευρωπαϊκό συνέδριο ΓΣΕΒΕΕ-ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.»

Είναι χαρακτηριστικό, πρόσθεσε ο κ. Καββαθάς, ότι η χώρα μας μετά την αύξηση του ΦΠΑ θα βρίσκεται στις 4 πρώτες θέσεις της ΕΕ με τον υψηλότερο συντελεστή, ενώ παραμένει κάτω από μέσο όρο σε επίπεδο συλλογής εσόδων.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις παραμένουν στο απυρόβλητο για μια σειρά από παραμέτρους, που αφορούν την ίδια την ικανότητά τους να μεταφέρουν προνομιακά κεφάλαια και να μαγειρεύουν τους ισολογισμούς τους, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε «η διαμάχη περί μείωσης δαπανών – αύξησης των φόρων, είναι κενή περιεχομένου. Όποιος πιστεύει ότι μετά από 7 χρόνια λιτότητας, μπορούν να αποδώσουν νέα μέτρα συστολής της οικονομίας (είτε με νέους φόρους, είτε με νέα περικοπή δαπανών σε μισθούς- συντάξεις), έχω την αίσθηση ότι είτε ονειροβατεί ιδεοληπτικά, είτε θέλει να κρύψει την αποτυχία των προγραμμάτων στήριξης, κυρίως ως προς την αναπτυξιακή διάσταση.»

Πηγή: nonpapernews.gr