Τζέιμς Κλάππερ: Το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών σε ευρωπαϊκές χώρες

Το Ισλαμικό Κράτος έχει στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών σε ευρωπαϊκές χώρες, πιστεύει ο Δ/της της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Του Νίκου Αθηναίου

Ο Διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Τζέιμς Κλάππερ ισχυρίζεται ότι υπάρχουν σήμερα στρατόπεδα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους σε ευρωπαϊκές χώρες, και ότι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση στις χώρες αυτές προκειμένου να διεισδύουν στις χώρες αυτές.

Ερωτηθείς αν το Ισλαμικό Κράτος έχει ενεργούς μυστικούς πυρήνες σε χώρες μεταξύ των οποίων είναι η Γερμανία και Ιταλία, ο κ. Κλάππερ είπε, «ναι έχουν. Εξακολουθούμε να βλέπουμε στοιχεία από πλευράς ΙΚ στις χώρες που αναφέρατε». Ο κ. Κλάππερ τόνισε ότι υπάρχει υψηλός βαθμός συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών για την τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού επισήμου έγιναν κατά τη διάρκεια πρωινού γεύματος εργασίας στην Ουάσιγκτον που οργάνωσε η εφημερίδα Christian Science Monitor με θέμα τι γνωρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών για το ΙΚ.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται περί φανατικών, οι οποίοι είναι πολύ επιχειρησιακοί, πολύ αφοσιωμένοι και πολύ προσεκτικοί σε αυτό που κάνουν. Σε κάποιο βαθμό εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, κάτι το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες αντιλαμβάνονται καλύτερα πλέον».

Οι τρομοκράτες αυτοί παίρνουν ιδιαίτερα μέτρα για να μπλοκάρουν τις προσπάθειες των υπηρεσιών πληροφοριών, και προς τούτο χρησιμοποιούν διαφόρους τρόπους κρυπτογράφησης στον τομέα των επικοινωνιών».

Από πλευράς ΗΠΑ, κάνουμε «ότι μπορούμε» προκειμένου να μοιραζόμαστε πληροφορίες με τους Ευρωπαίους για τρομοκράτες του ΙΚ σε ευρωπαϊκές χώρες». Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχει μια «θεμελιώδης σύγκρουση» με τους αντικειμενικούς σκοπούς της ΕΕ που προάγει ανοικτά σύνορα ενώ την ίδια στιγμή κάθε χώρα μέλος της ΕΕ προσπαθεί να προστατεύσει τα εθνικά της σύνορα.

«Από τη μια πλευρά έχουμε κίνητρα και οι πρωτοβουλίες της ΕΕ για να προάγει ανοικτά σύνορα και ελεύθερη διακίνηση ατόμων και αγαθών, και από την άλλη αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τις ευθύνες που έχει κάθε χώρα ως ανεξάρτητη οντότητα να προστατεύει την ασφάλεια των συνόρων της και του λαού της», είπε ο κ. Κλάππερ.