Τυφώνας-τέρας πλησιάζει τη Χαβάη

Ένας μέγα-τυφώνας κινείται με τεράστια ταχύτητα προς το νησί της Χαβάης, με τους κατοίκους ήδη να λαμβάνουν επείγοντα μέτρα αυτοπροστασίας και συγκέντρωσης προμηθειών και τον Πρόεδρο Τραμπ να κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Lane, κατηγορίας 4, θα προσεγγίσει τις ακτές της Χαβάης και άλλως νησιών το διάστημα μεταξύ της Πέμπτης και του Σαββάτου.

Ο Lane κινείται με 233 χιλιόμετρα την ώρα, δηλαδή περίπου τη διπλή ταχύτητα με την οποία κινούνταν οι άνεμοι στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Ο Lane όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

 

Ο Lane όπως φαίνεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν, καθώς οι κάτοικοι προμηθεύονται αγαθά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν, καθώς οι κάτοικοι προμηθεύονται αγαθά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες

Ο τυφώνας αυτή την ώρα βρίσκεται 260 μίλια νότια του Big Island και 540 χιλιόμετρα από τη Χονολουλού, πρωτεύουσα της Χαβάης.

Έπειτα από προειδοποίηση για πιθανές διακοπές ρεύματος οι κάτοικοι άδειασαν στην κυριολεξία τα σούπερ μάρκετ αγοράζοντας από κονσέρβες για σκύλους, μέχρι πάγο και εμφιαλωμένα νερά. Επίσης ουρές αυτοκινήτων σχηματίζονται στα πρατήρια βενζίνης στη Χονολουλού, ενώ αρκετοί βγάζουν από τη θάλασσα στη στεριά μικρές βάρκες προκειμένου να τις προστατεύσουν από την αναμενόμενη θύελλα.

Το Κέντρο Προειδοποίησης του Κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού αναφέρει ότι το κέντρο του τυφώνα θα βρέθει επικίνδυνα κοντά στις ακτές των νησιών του συμπλέγματος της Χαβάης, μεταξύ της Πέμπτης και του Σαββάτου. «Ανεξάρτητα από την ακριβή πορεία του τυφώνα, αναμένονται συνέπειες που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σε αρκετά σημεία», αναφέρεται στην επείγουσα σημερινή ανακοίνωση.

Η καταγραφή της πορείας του Lane

Η καταγραφή της πορείας του Lane

Ο κυβερνήτης David Ige συνέστησε στους κατοίκους να κλειστούν σε ασφαλή καταφύγια και να πάρουν προμήθειες διάρκειας δύο εβδομάδων, καθώς μετά το πέρασμα του τυφώνα, αναμένονται τεράστιες βροχοπτώσεις, πλημμύρες και ισχυροί άνεμοι.

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες ακόμα κι αν ο τυφώνας δεν μας χτυπήσει άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά…

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χαβάη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Πολιτεία της Χαβάης, αποδεσμεύοντας έτσι ομοσπονδιακά κεφάλαια από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών (Fema), πριν από την επέλαση του τυφώνα Lane στο αρχιπέλαγος, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Από σήμερα έως και το Σάββατο κλειστά θα είναι όλα τα δημόσια σχολεία, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, καθώς και τα μη απαραίτητα κυβερνητικά γραφεία στη νησιωτική αυτή περιοχή η οποία περιλαμβάνει και τα νησιά Oahu και Kauai.

Τα πλοία και τα υποβρύχια του αμερικανικού ναυτικού που σταθμεύουν στη βάση της Χαβάης πήραν εντολή να εγκαταλείψουν το λιμάνι. Πρόκειται για μία κοινή πρακτική όταν πλησιάζει ένα τυφώνας για την αποφυγή τυχόν ζημιών.

Ο πιο ισχυρός τυφώνας που χτύπησε τη Χαβάη ήταν στις 11 Σεπτεμβρίου 1992 ο τυφώνας Ινίκι, κατηγορίας 4, από τον οποίο έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ πάνω από 14.000 σπίτια καταστράφηκαν.