Τσίπρας: Το μνημόνιο και τα μέτρα αποτελούν την καλύτερη δυνατή λύση για την Ελλάδα!!!

Του Γιώργου Σαρρή (από την εφημερίδα Freddo) georgesarris@yahoo.gr

katagrafiaΗ 17χρονη Χαρίκλεια Λεονταρίδου είναι ένα πανέμορφο κορίτσι που παρά το νεαρό της ηλικίας της, κατάφερε να φέρει σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προ ημερών μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Μετέχοντας στη Βουλή των Εφήβων ως εκπρόσωπος της ομογένειας, καθότι είναι μαθήτρια της δευτέρας λυκείου σε ελληνόγλωσσο σχολείο του Μονάχου, βρήκε την ευκαιρία να τον προσεγγίσει όταν έληξαν οι εργασίες του θεσμού, και να κουβεντιάσει επί ώρα μαζί του μακριά από κάμερες και μικρόφωνα, για τα πάντα. Από την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, μέχρι το δημοψήφισμα και το πώς νιώθει κάθε φορά που υπογράφει νέα επώδυνα μέτρα.

Η Χαρίκλεια είναι ένα από τα χιλιάδες παιδιά που έφυγε από την Ελλάδα οικογενειακώς πριν από περίπου δύο χρόνια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στη Γερμανία. «Δυστυχώς, η πατρίδα μου βυθίζεται καθημερινά στην αβεβαιότητα» όπως τονίζει. Χωρίς δισταγμό και με γλώσσα που μόνο ξύλινη δεν μπορεί να τη θεωρήσει κάποιος, μας αποκαλύπτει σήμερα όλα όσα διημείφθησαν στη συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό.
«Αρχικά με ρώτησε από πού είμαι. Του είπα ότι έρχομαι από το Μόναχο, και τότε με ρώτησε πως μας βλέπουν οι Γερμανοί. Του απάντησα ότι αυτό εξαρτάται από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και το πως προβάλλονται τα γεγονότα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη βόρεια Ευρώπη. Έτσι αντίστοιχα είτε μας περιγελούν και μας κοροϊδεύουν, είτε δεν ασχολούνται καθόλου μαζί μας» δηλώνει.
Ένα παιδί που καθόταν δίπλα της κατά τη διάρκεια της κουβέντας, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι στο δημοψήφισμα «όχι» και μέσα σε λίγες ημέρες μετουσιώθηκε σε ένα μεγάλο «ναι» σε ένα ακόμη μνημόνιο. «Μας απάντησε πως η καλύτερη επιλογή ήταν να έρθουμε σε συμφωνία με τους δανειστές και ότι αναγκάστηκε να υπογράψει επειδή κατάλαβε πως εάν δεν ερχόταν το μνημόνιο αυτό, η κατάσταση στην Ελλάδα θα γινόταν ακόμη χειρότερη» σημειώνει.

«Υπέγραψα το μνημόνιο με καθαρή συνείδηση»
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε επίσης ότι όλο αυτό τον καιρό προσπαθούσε να στραφεί και αλλού για λύση και η Χαρίκλεια τον ρώτησε με νόημα ποια είναι η γνώμη του για τη Ρωσία. «Προσπάθησα να απευθυνθώ και αλλού, αλλά όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε μια μικρή λέμβο εν μέσω τρικυμίας, είναι δύσκολο να προβείς σε άλλες επιλογές» ήταν η απάντηση του προέδρου της κυβερνήσεως.
«Στη συνέχεια, μας λέει η 17χρονη μαθήτρια, τον ρώτησα πως νιώθει κάθε φορά που υπογράφει μνημόνιο ή επώδυνα μέτρα και μου απάντησε ότι έχει τη συνείδησή του καθαρή και δεν έχει τύψεις, γιατί ξέρει ότι αυτά που ψηφίζει αποτελούν την καλύτερη δυνατή λύση για την Ελλάδα. Αλλιώς, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη».
«Είναι ντροπή η στάση των Ευρωπαίων στο προσφυγικό»
Ακολούθως οι απορίες της Χαρίκλειας στράφηκαν στο προσφυγικό. «Του είπα κύριε πρωθυπουργέ, να μιλήσουμε λίγο για τους πρόσφυγες, και τι γνώμη έχετε για τις χώρες που κλείνουν τα σύνορά τους. Κατά τον ίδιο, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την ανθρωπιά που δείχνει η χώρα μας και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν σε ολόκληρη την υφήλιο. Αυτή η απάντηση η αλήθεια είναι ότι δεν με κάλυψε και τον ξαναρώτησα: δηλαδή όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών, της Γερμανίας για παράδειγμα; Και μου απάντησε πως προφανώς έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των άλλων χωρών, αλλά είναι ντροπή γι’ αυτούς μια τέτοια στάση, και θα έπρεπε να το ξέρουν. Μας είπε επίσης μετά από πολύ καιρό έχει γίνει πρόταση για ελάφρυνση του χρέους κλείνοντας το διάλογο ξεκαθάρισε πως όταν αποφοιτήσουμε εμείς, η Ελλάδα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και θα έχει φύγει κάπως από αυτή την κρίση». Αν μη τι άλλο αισιόδοξος, καθότι η Χαρίκλεια και τα υπόλοιπα μέλη της Βουλής των Εφήβων δεν θα αργήσουν να αποφοιτήσουν…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ