Τσίπρας στην Κούβα: Αράζει για τέσσερις μέρες για τις τελετές στην Αβάνα. Οι προβλέψεις του Νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Τετραήμερο ταξίδι με αποστολή από το Μαξίμου, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιστρέψει στην Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να λάβει μέρος σε διάφορες τελετές, κυρίως με την συμμετοχή ηγετών από την Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Κίνα και από πολλά κομμουνιστικά κόμματα. Η κηδεία του Κάστρο και η αποτέφρωσή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου.

Εγκαταλείπει την Ελλάδα εν μέσω σοβαρών προβλημάτων που αφορούν στην συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη συμφωνία, τις μεγάλες εκκρεμότητες με τους θεσμούς και τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει απόψε και θα παραβρεθεί στη δημόσια λαϊκή συγκέντρωση προς τιμή του Φιντέλ Κάστρο, στην Plaza de la Revolucion. Στην ίδια εκδήλωση θα παραβρεθούν και όσοι ηγέτες ξένων κρατών θελήσουν να τιμήσουν τον αποθανόντα με την παρουσία τους. Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πέμπτης, δηλαδή μετά ένα πλήρες τετραήμερο απουσίας.

Η Κούβα έχει κηρύξει 9ήμερο πένθος για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή και του λαού.

Μάριο Βάργκας Λιόσα: Απίθανο να επιβιώσει το καθεστώς μετά τον θάνατο του δικτάτορα Κάστρο

Ο Περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα εκτίμησε ότι «είναι πολύ απίθανο» το κουβανικό καθεστώς να επιβιώσει μετά τον θάνατο «του δικτάτορα» Φιντέλ Κάστρο, πατέρα της Επανάστασης στη νησιωτική χώρα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Λιόσα, που δεν κρύβει την απέχθειά του για το κουβανικό καθεστώς, εκτίμησε επίσης ότι «οι δομές κυριαρχίας και ελέγχου θα αρχίσουν αργά να αποσυντίθενται» μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

«Ας ελπίσουμε ότι η διαδικασία θα είναι γρήγορη και κυρίως ότι θα γίνει ομαλά, ότι δεν θα προκαλέσει περισσότερη βία από αυτή που έχει ήδη υποφέρει ο κουβανικός λαός», δήλωσε ο Περουβιανός συγγραφέας.

Σύμφωνα με τον 80χρονο Λιόσα, μοιάζει «πολύ απίθανο το καθεστώς να επιβιώσει μετά τον θάνατο το δικτάτορα (Φιντέλ Κάστρο), διότι αυτός φρόντιζε ώστε το σύστημα να παραμένει λίγο πολύ αμετακίνητο και να μην εξελίσσεται».

Ο Λιόσα, που ήταν αρχικά ενθουσιώδης υποστηρικτής της κουβανικής επανάστασης, σταδιακά εμφανίστηκε απογοητευμένος από την εξέλιξή της, προτού γίνει ένας από τους πιο ένθερμους αντιπάλους της.

Στο παρελθόν έχει επικρίνει και τον Κολομβιανό συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, που έχει επίσης βραβευθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, για τη φιλία που διατηρούσε με τον Φιντέλ Κάστρο, και δεν ασκούσε αυστηρή κριτική στο αυταρχικό καθεστώς που είχε εγκαταστήσει στην Κούβα και στο πλήθος των αντιδημοκρατικών διώξεων και φυλακίσεων.