Τσίπρας προς Μητσοτάκη: θα υπερασπιστείτε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας

Μόνο προδότη δεν είπε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε μια αδικαιολόγητη και πρωτοφανούς σε ένταση επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ έδειξε καθαρά ότι συναινεί στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Η σημερινή σφοδρή επίθεση θύμισε λόγο προεκλογικής περιόδου και δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να πολώσει το πολιτικό σκηνικό ακόμη περισσότερο με άγνωστο ακόμη κίνητρο και σκοπιμότητα. Ενδεχομένως μάλιστα να υποκρύπτει και σχέδιο για προσφυγή στις κάλπες.

Ωστόσο βουλευτές της ΝΔ αποκωδικοποιώντας την ομιλία Τσίπρα επεσήμαναν ότι κρύβει δυο πράγματα. Πρώτον ότι πρέπει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, βλέποντας τη ραγδαία πτώση του κόμματος του και κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να γυρίσει το κλίμα, με προσωπικές επιθέσεις κατά του προέδρου της ΝΔ. Και δεύτερον ότι με τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποίησε επιχείρησε να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει από το βήμα της Βουλής ότι ο κ. Μητσοτάκης ότι δυσφύμησε τη χώρα όταν πήγε στις ΗΠΑ!

“Κύριε Μητσοτάκη σήμερα σκοπεύω να κάνω κριτική κι ελπίζω να μην απαντήσετε με μηνύσεις” είπε αρχικά, προσθέτοντας ότι «τόσο η λίστα Λαγκάρντ, όσο και αργότερα τα CD του Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Οι δέκα Παπασταύρου που λέγατε έχουμε φτάσει στο σημείο να μην είναι δέκα, αλλά το ίδιο πρόσωπο σε δέκα διαφορετικές λίστες. Αυτό όμως που κάνετε εσείς, είναι να ακολουθείτε τη γνωστή παροιμία φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Απαντήσεις δεν έχουμε πάρει, συνεχίζετε να καλύπτετε τον κύριο Παπασταύρου, που βρέθηκε και στα Panama Papers, συνεχίζετε να καλύπτετε και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Κύριε Μητσοτάκη, στο μόνο που παίρνετε ξεκάθαρες θέσεις είναι όταν καταφέρεστε εναντίον της χώρας υπέρ τρίτων. Όταν κάποιοι κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι δεν κάνει αυτά που πρέπει και θα φύγει από τη Σένγκεν, τους υπερασπιστήκατε, όταν έκλεισαν τα σύνορα στη Βαλκανική διαδρομή, υπερασπιστήκατε αυτούς που έκαναν αυτή τη μονομερή ενέργεια, αλλά φταίει η ελληνική κυβέρνηση, όταν πρόσφατα επιτέθηκαν Σκοπιανοί αστυνομικοί σε πρόσφυγες, πήρατε τη θέση της κυβέρνησης των Σκοπίων και εσχάτως, όταν το ΔΝΤ ζήτησε περισσότερα μέτρα, πήρατε τη θέση του ΔΝΤ. Και σας ρωτώ κύριε Μητσοτάκη, θα υπερασπιστείτε ποτέ τα συμφέροντα της χώρας; Τις θέσεις και τις ανάγκες της; Ή συνεχώς θα υπερασπίζεστε τις θέσεις τρίτων”;

Η επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη εκ μέρους του πρωθυπουργού συνεχίστηκε με τον κ. Τσίπρα να τονίζει ότι «είναι θράσος ο αρχηγός της αξιωματιής αντιπολίτευσης να μιλά για αριστερό ολοκληρωτισμό. Είναι θράσος να κατηγορείτε την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει μια τάξη σε αυτό που λέγεται διαπλοκή, που προσπαθεί για τις τηλεοπτικές άδειες.

Το θράσος πήγαινε ένα βήμα παραπέρα όταν τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την πιστωτική ασφυξία που συνέβη σήμερα. Και φτάσατε ακόμη και στο σημείο όταν βγήκαν στη δημοσιότητα διαρροές από το Wikileaks, αντί να ασχοληθείτε με την ουσία, να αφήνετε άθλια υπονοούμενα για το από που προήλθαν. Αντί να πείτε πως δεν θα αφήσουμε κανέναν να εκβιάσει ξανά την ελληνική κυβέρνηση, εσείς να παίρνετε την θέση των δανειστών και να ζητάτε να αποκαλύψουμε από που προέκυψαν οι διαρροές».

«Θα νικήσουμε»

“Η χώρα δεν είναι μόνη. Και έχει δίκιο και αυτή τη φορά θα το βρει το δίκιο της. Η Ελλάδα θα περάσει τον κάβο, θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και θα δούμε φως. Με την προστασία της πρώτης κατοικίας, με το νόμο που καλύπτει δύο εκατομμύρια ανασφάλιστους, με την πρόταση για το φορολογικό που πρώτη φορά ρίχνει τα βάρη στους έχοντες, με το ασφαλιστικό που είναι πρόταση δικαιοσύνης”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Καλό θα ήταν αντί να χαμογελούν οι βουλευτές της ΝΔ, να δώσουν και καμιά απάντηση. Ο λαός καταλαβαίνει. Εκτινάχθηκε η ανεργία, το χρέος. Αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Για να μην κατακλυστεί η κοινωνία από μια παραπλανητική αφήγηση του κυριαρχικού κατεστημένου. Η αφήγηση ήταν ότι οι Έλληνες ήταν τεμπέληδες, ή ότι “μαζί τα φάγαμε” όπως είχε πει ο κ. Πάγκαλος. Ήταν σχέδιο για να τη βγάλουν καθαρή οι πραγματικοί ένοχοι.

Οι μιζαδόροι, τα golden boys των τραπεζών, οι καναλάρχες… Δε μιλάμε για 200 οικογένειες, αλλά για μια ισχυρή κοινωνική δύναμη που έκοψε και έραψε την κοινωνία στα μέτρα της. Πόσο κόστισε αυτή η αυτοκρατορία του εύκολου χρήματος; Πόσο κοστίζουν τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ; κι αν κάποια από αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν προ κρίσης. Πως βίωσαν οι επιχειρήσεις αυτή την κρίση; Είχαν την ίδια αντιμετώπιση με το λαό;» αναρωτήθηκε.

Τι συνέβη με τη δανειοδότηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

“Το σύστημα της χρηματοδότησης των κομμάτων βρίσκεται στην ατζέντα των πιο προηγμένων χωρών. Εκεί η ροή του χρήματος είναι να μην υπάρχουν επιρροές. Ποια ήταν τα έργα και οι ημέρες των κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια; Η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν στρεβλή. Η κρατική χρηματοδότηση δείχνει πως όσο προχωρούσε ο δικομματισμός, τόσο εκτοξεύονταν τα χρήματα που μοιράζονταν τα δύο κόμματα» είπε ο κ. Τσίπρας και εν συνεχεία κατέθεσε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.
Όπως είπε, «το συνολικό ποσό που έχει λάβει η ΝΔ από το 1999 είναι 301 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει για την ίδια περίοδο 296 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι τα τότε μεγάλα κόμματα είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικά κλειστό καρτέλ.

Είχαν πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση από μεγάλους επιχειρηματίες που αποσκοπούσαν σε εξυπηρετήσεις και χρησιμοποίησαν την εξουσία τους για να ρυθμίζουν τα εκάστοτε ζητήματα. Όμως το μεγαλύτερο ζήτημα, ένα διαχρονικό σκάνδαλο, είναι το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού. Ο προκλητικός δανεισμός των κομμάτων ακόμη και την περίοδο που οι τράπεζες έκλεισαν εν μία νυκτί τη στρόφιγγα. Ενδεικτικά, μόνο το 2013 που η ΝΔ είχε χρέη εκατομμυρίων ευρώ, έλαβε δάνειο ακόμη 14 εκατ. ευρώ. Κατασρτατηγήθηκε κάθε κανόνας για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό δανεισμό 125,5 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 197 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι ένα: Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Κάντε μια καμπάνια, θα σας στηρίξουμε. Όμως δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας αλλά ο ελληνικός λαός. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό”. Και συνέχισε: “Ο προκλητικός δανεισμός των κομμάτων ακόμη και την περίοδο που οι τράπεζες έκλεισαν εν μία νυκτί τη στρόφιγγα.

Ενδεικτικά, μόνο το 2013 που η ΝΔ είχε χρέη εκατομμυρίων ευρώ, έλαβε δάνειο ακόμη 14 εκατ. ευρώ. Κατασρτατηγήθηκε κάθε κανόνας για την χρηματοδότηση των κομμάτων. Το ΠΑΣΟΚ έχει συνολικό δανεισμό 125,5 εκατ. ευρώ και η ΝΔ 197 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι ένα: Ποιος θα τα πληρώσει αυτά τα χρήματα; Κάντε μια καμπάνια, θα σας στηρίξουμε. Όμως δεν θα τα πληρώσουν τα μέλη σας αλλά ο ελληνικός λαός. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί αυτό”.