Τσίπρας: Με ενδιαφέρει η οικονομία όχι η επικοινωνία

Αλέξης Τσίπρας | Μυτιλήνη: «Στη μάχη μας για ένα καλύτερο μέλλον δεν έχουμε συμμάχους ολιγάρχες, αλλά ανθρώπους του μόχθου» – Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση: «Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων και φτηνού εντυπωσιασμού» – «Είμαστε επιβάτες το ίδιο πλοίο, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη της χώρας»

Το μήνυμα ότι μόνο μέσω της σύνθεσης των ιδεών και των αντιθέσεων αλλά και της συνεργασίας μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και προκοπή για τη χώρα υπογράμμισε την Πέμπτη (03/05/2018) ο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του ενώπιον του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το βόρειο Αιγαίο, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη:

«Κάποιοι εδώ και αρκετές μέρες επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα το βράδυ. Κάποιοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης τρομοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του.

«Κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις ειλικρινείς αγωνίες των κατοίκων του νησιού. Αλλά δεν τους κάναμε τη χάρη. Δεν φυγομαχήσαμε και δεν αποδράσαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πραγματικές αγωνίες των κατοίκων αυτού του ιστορικού νησιού, για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε επιβάτες το ίδιο πλοίο, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

– Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις προσπάθειες διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν ερχόμαστε εδώ, για να βγάλουμε λόγους, αλλά για να ακούσουμε ιδέες αλλά και διαμαρτυρίες. Θέλουμε να ακούσουμε την κριτική τους ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι μπορεί πολλές φορές είναι ακραία. Η κριτική είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας.  Αν ήταν σήμερα εδώ εκπρόσωποι φορέων που αποφάσισαν να απέχουν, δεν θα τους ακούγαμε μόνο με προσοχή για τα προβλήματα, αλλά θα τους ζητούσαμε να διατυπώσουν λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, αυτοί που απέχουν σήμερα, αποφάσισαν να διαλέξουν τον εύκολο δρόμο της φυγής από τα προβλήματα.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

«Όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, στρέφοντας τα βέλη του εναντίον της αντιπολίτευσης και των επικρίσεων που διατυπώνει σε βάρος της κυβέρνησης.

Και πρόσθεσε: «Αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει».

«Εγώ δε θα την ακολουθήσω. Δεν με αφορά μια σκιαμαχία χαρακωμάτων. Με αφορά η μάχη η πραγματική μάχη, η μάχη με τα προβλήματα, η μάχη της οικονομίας, η μάχη της ανεργίας, η μάχη της ανάπτυξης, η μάχη των επενδύσεων και της καινοτομίας, η μάχη και οι δυσκολίες της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης», τόνισε.

«Οικονομική και προσφυγική κρίση, αποσταθεροποίηση στην γειτονιά μας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και μπροστά σε αυτές παλεύουμε για να δει ο τόπος ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά στη μάχη αυτή δεν έχουμε συμμάχους διαπλεκόμενους εκδότες, ολιγάρχες και ανθρώπους της νύχτας αλλά ανθρώπους του μόχθου», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, δεν θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες, ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες. Σύμμαχο μας εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό, για τον οποίο δίνουμε καθημερινά τη μάχη και τα καταφέρνουμε, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε».

«Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρουν, η πραγματικότητα δεν αλλάζει», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «με αυτή θα αναμετρηθούμε όλοι, παλεύοντας καθημερινά με πρωτοφανείς δυσκολίες, για την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την αποσταθεροποίηση στη γειτονιά μας».

Για το προσφυγικό

«Έχει δίκιο δήμαρχος της Μυτιλήνης. Δεν μπορούμε να μη συζητήσουμε για το πρόβλημα αυτό. Η περιφέρεια βορείου Αιγαίου σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος. Οφείλω να το παραδεχθώ ότι η κατάσταση στη Μυτιλήνη, τη Χίο και την Λέρο είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι γι’ αυτό. Όμως, θέλω να σας θυμίσω τι γινόταν πριν από τρία χρόνια, όταν οι βόρειοι οι γείτονές μας αποφάσιζαν να κλείσουν τα σύνορα, γεγονός που θα οδηγούσε την Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα «μαύρο κουτί». Εργαζόμαστε στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Με την ανθρωπιστική στάση των κατοίκων της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και των άλλων νησιών, έσωσαν την τιμή, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, όταν οι βόρειοι γείτονες έκλειναν σύνορα».

– «Παραδεχόμαστε ότι ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχουν σημειωθεί λάθη και παραλείψεις. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου. Κινούμαστε στην άμεση υλοποίηση έργων υποδομής που συνδέονται με το προσφυγικό, όπως το αποχετευτικό σύστημα στη Μόρια».

– Για τα πρόσφατα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη: «Δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να ανεχθούμε να σπιλώνουν αυτή τη σημαία οι πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού, εκμεταλλευόμενοι ακόμη και τη δίκαιη αγωνία πολλών κατοίκων του νησιού. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη στη χώρα μας προστατεύουν τα δικαιώματα και τιμωρούν τους παραβάτες. Ειδικότερα αυτούς που επιδιώκουν ακόμα και να βλάψουν σωματικά γυναίκες και παιδιά».
– Για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά από την 1η Ιουλίου 2018, ενώ, δεσμεύθηκε να εξεταστούν οι προϋποθέσεις, κατόπιν αιτημάτων, για την ένταξη και των καυσίμων.
Όπως είπε, «στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, οι αναπτυξιακές δυνατότητες που είχαν παραμεληθεί στο παρελθόν, πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν δυναμικά, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή, η απασχόληση και τα εισοδήματα συνολικά, μαζί με την φροντίδα του περιβάλλοντος, τις υποδομές και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις των παρεμβάσεων τόσο των κρατικών πολιτικών, όσο και της δραστηριότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης, 1ου και 2ου βαθμού».

Για την ανάπτυξη

Σχετικά με την ανάπτυξη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στον 1ο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά 9 προτάσεις, εκ των οποίων οι 4 αφορούν ξενοδοχειακές επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, οι 3 τον τομέα της αγροτοδιατροφής και οι άλλες 2 τον τομέα των υπηρεσιών.

Επίσης, με το πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω» προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας.

-Ήδη 11 επιχειρήσεις στο Β. Αιγαίο έχουν αιτηθεί χρηματοδότηση ύψους 455.000 ευρώ.

-Με το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» ενισχύεται η έρευνα και την καινοτομία και τη σύζευξή τους με την παραγωγή.

-Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αναπτύξουν την έρευνα στον τομέα τους, καθώς και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκονται στο στάδιο της ένταξης 10 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 2 εκατ. ευρώ».

«Αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, το υπουργείο Οικονομίας δημιούργησε το 2017 τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Νοτίου και Βορείου Αιγαίου για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, «τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους συνάντησαν μεγάλη επιτυχία:

-Στο Ειδικό αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα συνολικού προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ.

-Επιπλέον, 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ που είχαν υποβληθεί στο Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου, εντάσσονται σε άλλα προγράμματα.

Έτσι, χρηματοδοτούνται έργα υποδομών σε όλους τους τομείς – στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση, αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

«Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», σημείωσε.

Για την αυτοδιοίκηση

Σχετικά με την υποστήριξη των Δήμων, το υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία:

Το πρόγραμμα «Φιλόδημο» είναι ένα πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, και δημοτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατασκευή έργων υποδομής και κοινής ωφέλειας.

Οι προϋπολογισμοί των Δήμων δεν επιβαρύνονται, καθώς τα δάνεια αποπληρώνονται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επιπλέον, το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων, έχει σαν στόχο την χρηματοδότηση έργων προμηθειών, υπηρεσιών και μελετών για τους δήμους όλης της χώρας.

Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Στους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν παραχωρηθεί από το 2017 ως τώρα, επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Αφορούν την κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες, την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, και την ενίσχυση μικρών νησιωτικών δήμων.

Για τον πολιτισμό

Στις μελέτες και τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης ιστορικών μνημείων, στη Μυτιλήνη, την Λήμνο, τον ‘Αη Στράτη, την Χίο, την Σάμο και την Ικαρία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κάνοντας επίσης λόγο στην ειδική φροντίδα για την αποκατάσταση των μεταβυζαντινών μνημείων της Μυτιλήνης που επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, στις πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της ‘Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η μαστιχοκαλλιέργεια στη Χίο, η παραδοσιακή ναυπηγική, η τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και η τοπική παράδοση στην οινοπαραγωγή και την παρασκευή ούζου.

Επίσης, αναφορικά με τις δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού, στα νησιά της Περιφέρειας, σημείωσε ενδεικτικά δύο:

– Το Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά στη Μυτιλήνη, έργο της Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», βιομηχανικό δημιούργημα της οικογένειας Αλεπουδέλη, που «αποτελεί σημαντικό πολιτισμικό πόρο του τόπου, και προβάλλει την σημαντική παράδοση της τοπικής βιομηχανικής ελαιουργίας στο νησί του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και το έργο πολλών Λέσβιων δημιουργών που συνεισέφεραν στην πνευματική ζωή της Ελλάδας».

-Στο μεσαιωνικό κάστρο στον Μόλυβο, έργο που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και αφορά την στερέωση των βραχωδών πρανών του κάστρου, προϋπολογισμού 1,1 εκατ. ευρώ.

Μίλησε επίσης για το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο νησί της Μαστίχας», το «Φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια», το «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου», το Μουσείο-Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ, το ιστορικό Αναγνωστήριο της Αγιάσου, καθώς και το «Μορφωτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα Νικόλαος Γ. Παπαδημητρίου», με το μοναδικό ψηφιακό μουσείο του ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη.

Τόνισε δε, ότι τα έργα πολιτισμού οφείλουμε να τα συντηρήσουμε και να τα αναδείξουμε.