Τσίπρας: Κακεντρεχείς στην Γερμανία νόμιζαν ότι θα συμψηφίζαμε αποζημιώσεις με χρέος

Τώρα και όχι το 2015 ή το 2016, είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε όλοι μαζί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, γιατί κακεντρεχείς στην Γερμανία θα μας κατηγορούσαν ότι πάμε να βάλουμε στο ζύγι αποζημιώσεις με χρέος, ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι αποφάσισε να φέρει το θέμα των διεκδικήσεων πολύ καθυστερημένα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την αντιπολίτευση να συμφωνήσει με την Κυβέρνηση ότι “το πόρισμα μας καλύπτει όλους. Αυτό που ζητώ να συνομολογήσουμε είναι η έγκριση του Πορίσματος. Η ελληνική Κυβέρνηση σκοπεύει άμεσα να απευθύνει ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας”.

Κατόπιν τούτου, είπε, θα ακολουθήσει ρηματική διακοίνωση με την οποία θα επαναλαμβάνει η ελληνική Κυβέρνηση τις απαράγραπτες αξιώσεις της που προκύπτουν από την ναζιστική εισβολή και κατοχή καθώς και από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.

Απαράγραπτες αξιώσεις οι οποίες σύμφωνα και με το πόρισμα της επιτροπής αφορούν:

Α. τις πολεμικές επανορθώσεις για τις υλικές καταστροφές και την διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Β. τις αποζημιώσεις για τα θύματα και τους συγγενείς των θυμάτων εγκλημάτων πολέμου

Γ. Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου

Δ. Την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και κειμηλίων.

Ο κ. Τσίπρας, είπε επ’ αυτών των αξιώσεων πως “όποια και να είναι η απάντηση, αυτή τη φορά, θέλω να ομονοήσουμε ότι θα επανέλθουμε αξιοποιώντας όσα μέσα μας δίνει ο ευρωπαϊκός και διεθνής νομικός πολιτισμός”.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

*Από το 1974 μέχρι το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ο λογαριασμός Βαρουφάκη, αλλά ένα θέμα μεγάλης σημασίας για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο. Πάει πολύ εκεί που μας χρώσταγαν να μας ζητάνε και το βόδι! Εσείς που ο Σαμαράς πήγαινε και έλεγε “ουδείς αναμάρτητος” κι εγώ βρέθηκα στο Βερολίνο ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που έθεσα το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Και είπα ότι είναι πρωτίστως ηθικό, γιατί αυτή είναι μια σοβαρή γραμμή διεκδίκησης. Δεν διαβάσατε ούτε καν το βιβλίο του Μανώλη Γλέζου που έγραψε “και ένα μάρκο να ήταν”.

*Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνθρωποι που αντιστάθηκαν υπήρξαν και μέσα στην ίδια την κοιλιά του κτήνους. Και ίσως σε αυτούς, και ήταν πολλοί και πολλές, να οφείλουμε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη.

*Υπάρχει και σε αυτό το κοινοβούλιο πτέρυγα που είχαν το θράσος να ανέβουν να μιλήσουν δεν είπαν μια κουβέντα για τους ναζί, γιατί είναι οι ίδιοι. Και είναι ντροπή και όνειδος για τον λαό μας.

*Ας στείλει λοιπόν η σημερινή συνεδρίαση ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης.

Ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη.

*Κάποιοι τόλμησαν να πουν το 2015 ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας προκειμένου η Κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη. Αυτό ήταν το επιχείρημα.

*Αλλά αυτή η αποκρουστική ιδέα χαρακτηρίζει αυτούς που την συνέλαβαν.

Όχι την Ελλάδα. Όχι εμάς. Όχι την εθνική αντιπροσωπεία. Γιατί όλοι μας είμαστε πολύ πιο περήφανοι από αυτό.

Και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να βάλουμε το Απόλυτο Κακό του ναζισμού, σε καμία ζυγαριά.

Όχι γιατί κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε διαπραγματευτικά τη διεκδίκησή μας

Αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν προσβολή στα θύματά του ναζισμού.

Θα ήταν προσβολή στην ιστορία, στη μνήμη, στην αντίσταση,.

Θα ήταν τελικά προσβολή της ιστορικής διαδρομής μας, της συγκρότησης της συλλογικής μας συνείδησης, του ίδιου του εαυτού και της πατρίδας μας.

*Στο ερώτημα γιατί έρχεται σήμερα το θέμα στη συζήτηση. Γιατί η χώρα δεν βρίσκεται στα προγράμματα της Επιτροπείας γιατί δεν έχει να αποδείξει ότι φέρνει το θέμα των αποζημιώσεων και να το βάλει στο ζύγι του χρέους.Για αυτό επιλέξαμε να φέρουμε το θέμα αυτό σήμερα. Γιατί οι κακεντρεχείς ήταν πολλοί. Και οι σχέσεις μας με την Γερμανία ήταν τεταμένες. Και επιλέξαμε να μην εισάγουμε την Έκθεση στην Ολομέλεια της Βουλής τότε.

Για να μην υπάρξει καμία σκιά.

Για να μην δώσουμε το δικαίωμα στους κακεντρεχείς που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης να επαναλάβουν όσα άθλια είπαν το 2015.

*Σήμερα βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική φάση. Το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι μπορούμε να έχουμε μια φυσιολογική σχέση με την γερμανική κυβέρνηση έξω από τα μνημόνια.

*Και ο βασικός μας στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος σε αυτή τη φάση από το να συμφωνήσουμε με τη Γερμανία να προσέλθουμε επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου σαν ισότιμοι εταίροι, σαν φίλοι και σαν σύμμαχοι.

*Γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο ήταν μια διαχρονική, αλλά μέχρι στιγμής ατελέσφορη, επιδίωξη του ελληνικού κράτους, το οποίο βεβαίως ουδέποτε παραιτήθηκε από τις αξιώσεις τόσο τις δικές του όσο και των πολιτών του. Σήμερα νομίζω ότι έχουμε κάνει πλέον τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε δημιουργήσει το έδαφος για να επιδιώξουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το διάλογο.

SHARE