Τσίπρας: Η ιστορία γράφεται με τόλμη αλλά και συμβιβασμούς

«Το όραμα μου είναι ξεκάθαρο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους που επενδύουν στο διχασμό και τον φόβο αλλά αντιθέτως από εκείνους που έχουν το κουράγιο, την τόλμη και το στρατηγικό όραμα να ανταπεξέλθουν και να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «όλοι αναγνωρίζουν ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα και το χρέος όλων μας είναι να τις αγκαλιάσουμε και να συνεργαστούμε με θάρρος και να βρούμε δημιουργικές και εποικοδομητικές λύσεις προς όφελος των λαών μας. Η ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που τρέμουν τις αλλαγές αλλά από εκείνους που επιλέγουν να σταθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Έφερε δε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίηση της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το που μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε, είναι ότι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη.

«Είμαι πολύ υπερήφανος και είμαι πεπεισμένος ότι εγώ και ο Ζόραν Ζάεφ βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τα ζητήματα ασφάλειας γίνονται όλο και πιο περίπλοκα. «Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις από την οικονομία την ασφάλεια και την μετανάστευση έως άλλα διμερή ζητήματα, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της ιστορίας προς τα πίσω» ανέφερε συμπληρώνοντας πως είναι «σαν να γυρίζουμε την πλάτη στα πιο σοβαρά μαθήματα που μας προσέφερε η κοινή μας ιστορία συμπλήρωσε. Όλα αυτά δεν δίνουν λύσεις μακροπρόθεσμα στα προβλήματα μας».

Ομιλία στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα μέλλον ευημερίας για τις επόμενες γενιές. Καμία χώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προκλήσεις της εποχής, κανένας αληθινός ηγέτης δεν μπορεί να αγνοήσει την ανάγκη για συλλογικές απαντήσεις. Η ιστορία γράφεται από εκείνους που τολμούν να φέρουν αλλαγές και επιλέγουν να παραμείνουν -παρά τις αντιδράσεις- στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ομιλία στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. #munichsecurityconference #msc

Gepostet von Alexis Tsipras am Samstag, 16. Februar 2019

«Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και “βόμβα” στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής», τόνισε και είπε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με βάση τις αξίες μας. Η ανθρωπότητα ανθίζει μέσα από την εταιρική σχέση και τη συνεργασία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρόοδος έρχεται μέσω της συλλογικής προσπάθειας, του διαλόγου και της συνεργασίας είπε ο πρωθυπουργός.

«Πριν από όχι πολύ καιρό ο εθνικισμός πυροδότησε συγκρούσεις στις ευρωπαϊκές χώρες. Άλλοι μπορεί να πουν ότι πρέπει να ζήσουμε με αυτό και να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση. Θέση που για μένα είναι επικίνδυνη γιατί οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις. Πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε στη βάση των αξιών μας και δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι το νέο μέλλον που επιφυλάσσουμε στον εαυτό μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτή την τάση να κερδίσει και άλλο έδαφος. Πρέπει να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και να βρούμε ένα κοινό έδαφος επενδύοντας στην συνεργασία» υποστήριξε.

Ως παράδειγμα έφερε την οικονομία. «Ξεπεράσαμε μια ανήκουστη οικονομική κρίση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και μεγάλους συμβιβασμούς πάντα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας να μεταρρυθμίσουμε τους θεσμούς και να τους κάνουμε πιο δημοκρατικούς αν αποφασίσουμε να τους απορρίψουμε». Αναφορά έκανε και στην εξωτερική πολιτική της χώρας όπου εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών επικαλέστηκε και τα ελληνοτουρκικά.

«Φτάσαμε πολύ κοντά στο να λύσουμε το Κυπριακό και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς μια δίκαιη λύση επί τη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια δύσκολη περίοδος που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία που αρνηθήκαμε το Αιγαίο να συμβάλλει στην πολεμική κλιμάκωση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.