Τσίπρας- Μπαν Κι Μουν: Το προσφυγικό δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού

«Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση αποτελεί διεθνή πρόκληση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με συλλογικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα που βασίζονται στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε: «Προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος»

Αλέξης Τσίπρας και Μπαν Κι Μουν συμφώνησαν πως η προσφυγική κρίση δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού και μονομερείς πολιτικές.

«Με τον γ.γ του ΟΗΕ συμφωνήσαμε ότι η προσφυγική κρίση δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού. Οι πολιτικές των φρακτών και των μονομεμερών ενεργειών αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές και επιδεινώνουν την κρίση», επισήμανε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις πολιτικές αυτές. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι μία διεθνής και ευρωπαϊκή πρόκληση. Μόνο συλλογικές και συνεκτικές πολιτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό».

Οσον αφορά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι ροές των 7-8.000 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν μειωθεί σε κάτω από 100 άτομα την ημέρα και οι εκατοντάδες, τραγικοί θάνατοι που καταγράφηκαν την περασμένη περίοδο, έχουν μηδενιστεί».

«Κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται από την υπηρεσία ασύλου ανά περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων», συμπλήρωσε, σχετικά με το άσυλο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

Από την πλευρά του ο Μπαν Κι Μουν, δήλωσε πως η «Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».

Μιλώντας για το Κυπριακό, ο γ.γ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.