Τσακαλώτος-Σταθάκης: Τραυματισμένοι από την αποτυχημένη διαπραγμάτευση στις ΗΠΑ.

Τελικά, το παραδέχτηκε και το Μέγαρο Μαξίμου, με το non paper, που δημοσίευσαν. Τα εισπρακτικά μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση έως το 2018 δεν θα είναι τα μόνα, αφού οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς δεν είχαν το επιθυμητό για το οικονομικό επιτελείο αποτέλεσμα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη να επιστρέφουν από την Ουάσινγκτον με ένα έξτρα πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ. Πλήρης αποτυχία της διαπραγμάτευσης, που όχι μόνο δεν υπήρξε σκληρή και σταθερή, αλλά μεταβλήθηκε σε άτακτη υποχώρηση. Με σειρά νέων μέτρων και φορολογιών έως το 2018.

Με την κυβέρνηση να μην μπορεί να πείσει τους δανειστές για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει, οι τελευταίοι ζήτησαν και νέο πακέτο μέτρων ύψους 3 δισ. Το συγκεκριμένο πακέτο μέτρο θα είναι έτοιμο και θα ενεργοποιηθεί εφόσον φανεί να υπάρχει απόκλιση από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή, αν οι προβλέψεις τις κυβέρνησης πέσουν έξω και δεν αποδώσουν τα μέτρα, το επόμενο πακέτο θα είναι έτοιμο και συμφωνημένο και θα ενεργοποιηθεί αμέσως.

Η παραδοχή της κυβέρνησης και το νέο πακέτο

Η εφημερίδα Wall Street Journal αποκάλυψε την πρόταση των δανειστών για προληπτικά μέτρα 3 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του Μνημονίου. Μάλιστα, το νέο πακέτο μέτρων επιβεβαίωσε η κυβέρνηση και πλέον ξεκινάει η συζήτηση για το ποια θα είναι αυτά τα νέα μέτρα.

Η ιδέα, η οποία έχει την υποστήριξη της κυρίαρχης δύναμης της ευρωζώνης, της Γερμανίας, δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί και αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών έλεγαν ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την κυβέρνηση στην Ελλάδα να αποδεχτεί.

«Οι πιστωτές λένε ότι με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε ξεπεραστεί τελικά η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και του ΔΝΤ σχετικά με τις προοπτικές του προϋπολογισμού της Ελλάδας. Αυτός ο διχασμός έχει παραλύσει τις συνομιλίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εξασφαλίσει ένα νέο δάνειο από το ΔΝΤ και να ξεκλειδώσει τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη» αναφέρει η Wall Street Journal.

Ποια είναι τα μέτρα που έρχονται

Στο νέο πακέτο μέτρων 3 δισ. ευρώ, που θα είναι στο συρτάρι και έτοιμο για ενεργοποίηση, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ από το 13% στο 24%
μειώσεις των κύριων συντάξεων
απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
περικοπές μισθών στο Δημόσιο
πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο
κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ του 6% (φάρμακα, βιβλία, θέατρα).

Πρόβλεψη σοκ από τον Χρήστο Σταϊκούρα: Στα 12 δις ευρώ θα φτάσουν τα μέτρα!!!

Στα 12 δις ευρώ και όχι στα 9 δις, θα φθάσουν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, σύμφωνα με καταγγελία του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας προκάλεσε σοκ με την εκτίμησή του για μέτρα 12 δις ευρώ, ενώ περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την πορεία της οικονομίας στην παρούσα φάση, για την οποία τόνισε ότι «περιπλανάται βυθιζόμενη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Σταϊκούρα:

– Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται 150 εκατ. ευρώ κάτω από τους στόχους το 2016,
– οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα που ασφυκτιά αυξάνονται κατά 70%,
– οι συστάσεις επιχειρήσεων έχουν μειωθεί κατά 20% και οι διαγραφές έχουν αυξηθεί κατά 71% το α’ τρίμηνο του 2016.
– Αν η οικονομία πάει καλά, γιατί κάνουμε περικοπές μισθών και συντάξεων;
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας «Τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση φθάνουν συνολικά τα 12 δισεκ. ευρώ».

«Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Οκτώβριο… Η καθυστέρηση κοστίζει, και οφείλεται στην ελληνική πλευρά» ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε μέτρα όπως η μείωση στον ΦΠΑ της εστίασης και η μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αυξήσεις, πρόσθεσε. «Η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Αντίθετα κλίμα αισιοδοξίας για κλείσιμο της αξιολόγησης προσπάθησε να δημιουργήσει η γγ. του υπουργείου Υποδομών Πέτη Πέρκα.

«Διεθνοποιείται το θέμα της Ελλάδας παρεμβαίνει ο Ομπάμα και υπογράψαμε σύμφωνο κατά της λιτότητας με τον Κόστα. Δεν πανηγυρίζω, αλλά υπάρχουν και καλά νέα, και δεν προβάλλονται ιδιαίτερα από τα κανάλια. Κερδίζουμε κάποια θέση, γιατί έχουμε και το δίκιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι με το κυβερνητικό έργο έχουμε δημοσιονομικό χώρο 20 δισεκ. ευρώ με πρωτογενή πλεονάσματα, και με καλύτερη πορεία της οικονομίας. «Μπαίνει τάξη και με τα θαλασσοδάνεια» πρόσθεσε.

«Αντί να βελτιώνονται κάποια πράγματα πάμε χειρότερα, γυρίζουμε από την Ουάσιγκτον με συν 3 δισεκ. ευρώ» σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.

«Η ιστορία με το χρέος στην οποία είχε επενδύσει πολλά η κυβέρνηση, δυστυχώς, πάει πίσω» συνέχισε το στέλεχος του κόμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα «η κυβέρνηση έπρεπε να είχε κλείσει πολύ νωρίτερα τη συμφωνία, γιατί τώρα έρχεται ο λογαριασμός, με φόρους, φόρους, φόρους, ας πάμε στο σκέλος των δαπανών και δεν λέω για τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά τις δαπάνες του κράτους…». Αλλά εκεί χρειάζεται πολιτικό θάρρος, πρέπει να κλείσεις δημόσιους οργανισμούς» σχολίασε.