Τη δυσαρέσκεια του για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις των δανειστών εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.
«Χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο κριτή, όπως το Ευρωκοινοβούλιο για να εξετάζουμε το πώς κινούνται οι μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο Έλληνας πολιτικός μιλώντας για την πορεία των πεπραγμένων στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να εξεταστούν, όπως οι αλλαγές της αγοράς γάλακτος, για τις οποίες εμείς λέμε ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα την εγχώρια παραγωγή. Η Αθήνα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις μετά το καλοκαίρι και ολοκληρώσαμε τα δυο πρώτα σετ των προαπαιτούμενων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.
Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως τα μεγάλα μέτωπα με τους δανειστές είναι τα εξής «Δημοσιονομικό κενό για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2109, ασφαλιστικό, φορολογική μεταρρύθμιση, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων»
Τι δήλωσε για το δημοσιονομικό κενό
Ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας για το δημοσιονομικό κενό ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά με τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Και αυτό, γιατί τα στοιχεία για την οικονομία, όπως η ανάπτυξη, είναι πολύ καλύτερα από αυτά που προβλέπονταν. Γιατί μας ζητούν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτήθηκε.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών εξαιτίας του ότι το ΔΝΤ ζητά περισσότερα στο δημοσιονομικό, ζητά μειώσεις συντάξεων. “Ήδη προχωρήσαμε σε πρόταση για ένα Ταμείο και μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κυρίως για τα υψηλά εισοδήματα, υπογράμμισε. Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστά του ΑΕΠ. Ωστόσο όπως είπε είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης. Αυτή τη στιγμή οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες”.
Μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία. Κάνοντας τη δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις, τόνισε.
Tι προβλέπει για την αξιολόγηση
«Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο. Αν αργήσουμε δεν θα υπάρξει γρήγορα ανάκαμψη και δεν θα πιάσουμε τους στόχους. Μπορεί να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι το πρόγραμμα αποτυγχάνει και δεν το καταλαβαίνω αυτό. Οι Θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας, σημείωσε ο υπουργός.
Σχετικά με τις συντάξεις
Ορισμένα νούμερα που χρησιμοποιεί ο Π. Τομσεν αλλά και ο Γ. Στουρνάρας είναι παραπλανητικά, δήλωσε ο. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι «μειώσαμε τις συντάξεις αλλά το γεγονός ότι έπεσε το ΑΕΠ 25% δημιουργεί αυτές τις παρερμηνείες στις συγκρίσεις με άλλες χώρες, όπως η Γερμανία.
Τι γίνεται στον τομέα των επενδύσεων
Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών τόνισε στα μέλη του Ευροκοινοβουλίου ότι ζητάμε τεχνική βοήθεια από διάφορους οργανισμούς και παράλληλα προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε πόρους. Επίσης, προωθείται ο αναπτυξιακός νόμος που έχει στόχο να δώσει επτά χρόνια καθαρό πεδίο σε ότι αφορά τη φορολογία. Επανέλαβε την σημασία να τελειώσει η αξιολόγηση.
«Δεν συνδέουμε προσφυγικό με αξιολόγηση»
Πολλοί θέλουν να πετύχουμε και γι’ αυτό είμαι αισιόδοξος, τόνισε. Δεν ζητάμε να αλλάξει το πρόγραμμα λόγω προσφυγικού. Αυτό που λέμε ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω προσφυγικού αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δείχνουμε τις ευρωπαϊκές αξίες με τα όσα κάνουμε για το προσφυγικό και υπάρχει στήριξη από τους Έλληνες πολίτες. Ελπίζω ότι αυτή η αλληλεγγύη θα μεταφερθεί και στις άλλες χώρες. Αναγνώρισε ότι η Κομισιόν προσπαθεί να βοηθήσει, αλλά σημείωσε ότι κάποιες φορές τα χρήματα δίνονται αφότου έχουν προηγουμένως ξοδευτεί και αυτό σε μια χώρα με προβλήματα ρευστότητας δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες.
Σχετικά με τη δημόσια διοίκηση
«Αν δεν αναμορφωθεί η δημόσια διοίκηση όλα όσα λέμε δεν θα δουλέψουν. Χρειάζεται αποπολιτικοποίηση και να ξέρουν οι επενδυτές ότι οι κανόνες ισχύουν». «Είναι κατ’ εμέ η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυβέρνησή μας», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θέλει την χώρα σε τρία χρόνια. Θέλω παράλληλα να έχουμε μια στρατηγική ανάπτυξης. Εχουμε από τα περισσότερα master και PhD στην Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπάρχουν τομείς που έχουμε πλεονέκτημα: τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια, κατέληξε.