Τρίτος, καταϊδρωμένος και μονοψήφιος. Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στον άλλοτε προνομιακό χώρο των πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Πρωτιά για τη ΝΔ στις εκλογές του ΤΕΕ. Μεγάλη φαίνεται ότι ήταν για ακόμα μία φορά η αποχή των μηχανικών από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παλαιότερα εκλέξει δικό του Πρόεδρο τον σημερινό Υπουργό κ.Σπίρτζη.

Παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή αυξήθηκε κατά περίπου 10% συγκριτικά με τις εκλογές του 2013, το ποσοστό της αποχής παρέμεινε ιδιαίτερα υψηλό.
Η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (παράταξη της ΝΔ) με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό αναδεικνύεται πρώτη δύναμη των εκλογών του ΤΕΕ, με ποσοστό 27,90%, επιτυγχάνοντας σημαντική αύξηση του εκλογικού ποσοστού της, συγκριτικά με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2013.

Στη 2η θέση η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) και στην τρίτη βρέθηκε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι με ποσοστό μόλις 7,31%.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της καταμέτρησης, από το Ηλεκτρονικό Σύστημα Αποτελεσμάτων του ΤΕΕ, στο 100% των εκλογικών τμημάτων, που διαμορφώνουν την συνολική και αξιόπιστη εικόνα, μέχρι την τελική επικυρωμένη έκδοση των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες, η κατάσταση έχει ως εξής:

Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών 27,90%
Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών (ΔΥΣΥΜ) 13,38%
Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών-Οικολόγοι Μηχανικοί Συνεργαζόμενοι 7,31%
Ανασυγκρότηση Μηχανικών – ΤΕΕ από την Αρχή ποσοστό 6,53%
Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών 6,09%
Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί (ΕΛΕΜ) 5,81%
Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡΑΓΕΣ) 4,97%
Πρόοδος & Αναβάθμιση ΤΕΕ 4,67%.
Ακόμη 15 παρατάξεις και μεμονομένοι υποψήφιοι έχουν λάβει ποσοστά κάτω του 4%.
Μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων από το πληροφοριακό σύστημα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – και επικεφαλής της πλειοψηφούσας παράταξης ΔΚΜ – Γιώργος Στασινός, δήλωσε:

Στασινός: Να βελτιώσουμε τους όρους άσκησης του επαγγέλματος

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μηχανικούς για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Η φετινή αυξημένη συμμετοχή, σε μια εποχή που τα άτομα απομακρύνονται από τις συλλογικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές διαδικασίες, δίνει μήνυμα ευθύνης και προοπτικής από τον τεχνικό κόσμο της χώρας προς την κοινωνία.

Αποδεικνύει τη θέληση των μηχανικών να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, να βελτιώσουν τους όρους άσκησης του επαγγέλματος και να επιδιώξουν μια νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα.

Αυτή ακριβώς είναι η δέσμευσή μας για την επόμενη τριετία. Θέλω να συγχαρώ όλες τις παρατάξεις για τις επιδόσεις τους και να τις καλέσω να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια νέα, πιο δυναμική, πιο ουσιαστική, πιο προοδευτική εποχή για το ΤΕΕ.
Για ένα Επιμελητήριο που θα υπηρετεί τους μηχανικούς και θα ενισχύει τις προσπάθειες της χώρας να επιστρέψει σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Δεν υπάρχουν ηττημένοι από την εκλογική διαδικασία του ΤΕΕ.
Υπάρχουν μόνο νικητές: είναι οι μηχανικοί της δουλειάς, της αποτελεσματικότητας, του έργου, της προκοπής. Όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί.
Και όλοι μαζί, μπορούμε από σήμερα να πετύχουμε περισσότερα.»

Σημειώνεται ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί έδωσαν μήνυμα αυξημένης εκλογικής συμμετοχής, σε ποσοστό άνω του 5%, συγκριτικά με τους ψηφίσαντες της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης του 2013. Όπως υπογραμμίζεται από το Επιμελητήριο, «οι εκλογές του ΤΕΕ, για την ανάδειξη των 200 νέων μελών της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ της λεγόμενης «Βουλής των μηχανικών» αποτυπώνει ηχηρά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση».

Υπογραμμίζεται επίσης ότι εικοσιένας (21) συνδυασμοί υποψηφίων και δύο (2) μεμονωμένοι υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο των διπλωματούχων μηχανικών για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, για τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 2016. Οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς έθεσαν υποψηφιότητα και για τις εννέα επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων (οι οποίες με αντίστοιχες 45 έδρες συμμετέχουν στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ και τα πειθαρχικά συμβούλια του Επιμελητηρίου). Ακόμη δεκατέσσερις (14) συνδυασμοί ή συνασπισμοί συνδυασμών και ένας (1) μεμονωμένος υποψήφιος ήταν υποψήφιοι για εκλογή μόνο στις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων. Συνολικά, 2.717 υποψήφιοι διεκδίκησαν την εκλογή τους στα κεντρικά όργανα του Επιμελητηρίου.

Συνολικά, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Σύνολο ψηφισάντων: 32978 Έγκυρα: 31044 ‘Ακυρα: 826 Λευκά: 1108

Οι διαγραφές

Παρά τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με τις διαγραφές μελών να φτάνουν τις 3.000 τα τελευταία χρόνια και τις νέες εγγραφές να μην ξεπερνούν τις 500, η πλειονότητα των μηχανικών φαίνεται ότι τελικώς δεν προσήλθε στις κάλπες.
Στις εκλογές του ΤΕΕ, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, δικαίωμα ψήφου είχαν 102.725 διπλωματούχοι μηχανικοί.

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν χθες τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, όσο και ο υπουργός Υποδομών και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 7 το βράδυ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες 60 πόλεις όλης της Ελλάδας.
Την ψήφο των μηχανικών για εκλογή στις 155 έδρες της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ διεκδίκησαν φέτος περισσότεροι συνδυασμοί. Ο αριθμός τους έφτασε συνολικά τους 21, ενώ υπήρχαν και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι. Το 2013 είχαν υποβάλει υποψηφιότητα 16 συνδυασμοί και 3 μεμονωμένοι υποψήφιοι, ενώ το 2010 22 συνδυασμοί.

Οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς έχουν θέσει υποψηφιότητα και για τις εννέα επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων και τα πειθαρχικά συμβούλια του Επιμελητηρίου. Ακόμη 14 συνδυασμοί ή συνασπισμοί συνδυασμών και ένας μεμονωμένος υποψήφιος κατέθεσαν υποψηφιότητα για εκλογή μόνο στις επιστημονικές επιτροπές ειδικοτήτων.

Οι υποψήφιοι

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων σε κεντρικά όργανα του ΤΕΕ ανήλθε φέτος σε 2.717 άτομα, όταν το 2013 ήταν 2.250 και το 2010 ήταν 2.800.
Να σημειωθεί ότι η εκλογική διαδικασία για το ΤΕΕ θεωρείται από τις πλέον σύγχρονες, δεδομένου ότι τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων σκανάρονται και αυτόματα «διαβάζονται» οι σταυροί προτίμησης. Οι εκλογές αυτές σε ένα προνομιακό επαγγελματικό κλάδο για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέληξαν αυτή την φορά σε εκλογική τραγωδία και προειδοποίηση, που έχει προβληματίσει την Κουμουνδούρου και ενθουσιάσει τόσο την ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ.