Τρίτη στον κόσμο η Ελλάδα σε ζητήματα διαφθοράς.

Γιατί είναι τόσο αρνητική η εικόνα μας στον διεθνή χώρο.

Οργιάζουν οι μίζες και οι συναλλαγές (όχι στα μεγάλα έργα και προμήθειες που δεν γίνονται αλλά) σε όλα τα μικρομεσαία αιτήματα και υποθέσεις.

Δεν είναι μόνο ισχυρή η πεποίθηση όσους έρχονται σε επαφή με τον κρατικό μηχανισμό, τα υπουργεία, τις δημόσιες υπηρεσίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ΔΕΚΟ αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για επενδύσεις κάθε είδους. Κοινή πεποίθηση ότι δεν κάνει τίποτε, δεν προωθείται τίποτα χωρίς λάδωμα. Τέτοιες θανάσιμες φήμες κυκλοφορούν δυστυχώς και για τον χώρο της Δικαιοσύνης και δηλητηριάζουν επίσης τη φήμη της χώρας.

Την Τρίτη θέση ανάμεσα σε 41 χώρες καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ζητήματα διαφθοράς. Στη δεύτερη θέση εμφανίζεται η Κύπρος σύμφωνα με μελέτη της EY (πρώην Ernst & Young), ενώ στην πρώτη θέση παραμένει σταθερά η Ουκρανία.

Στη χώρα μας παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση φαινομένων δωροδοκίας και διαφθοράς, με νόμου, ανακρίσεις, διώξεις και καταδίκες οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Η διαφθορά παραμένει πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό καρκίνωμα είτε με βάση συγκεκριμένες υποθέσεις είτε εξαιτίας της πολιτικής δημαγωγίας, υπερβολής κατηγοριών και σκληρής πόλωσης ανάμεσα στα κόμματα. Πάντως δε ότι αφορά την αρνητική διεθνή εικόνα της Ελλάδος σε θέματα χρηστής διοίκησης σοβαρό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι εμπειρίες ξένων επενδυτών, οι συναλλαγές με το Κράτος ξένων και πολυεθνικών εταιρειών και οι εκθέσεις μεγάλων πρεσβειών.

Στις δυσάρεστες διαπιστώσεις καταλήγει η διετής έρευνα της ΕΥ για θέματα απάτης (EMEIA Fraud Survey), «Human instinct or machine logic – which do you trust most in the fight against fraud and corruption», που διεξήχθη στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (Europe, Middle East, India, Africa – EMEIA) και κατέγραψε τις απόψεις 4.100 στελεχών από μεγάλες επιχειρήσεις σε 41 χώρες.

Έτσι, το 51% όσων στελεχών επιχειρήσεων συμμετείχαν εξακολουθεί να θεωρεί ότι το πρόβλημα της δωροδοκίας και της διαφθοράς είναι εκτεταμένο στο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα του. Πρώτη είναι η Ουκρανία με ποσοστό 88%, δεύτερη η Κύπρος με 82% και τρίτη είναι η Ελλάδα με 81%.

Η επίδοση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκρίνεται μόνο με της Σλοβακίας (81%), της Κροατίας (79%) και της Ουγγαρίας (78%). Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Βουλγαρία το ποσοστό είναι 68%, στην Τουρκία 67%, ενώ η Ρουμανία με 31%, κινείται σε δυτικοευρωπαϊκά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη στην περιοχή EMEIA δεν έχουν κατορθώσει να υιοθετήσουν μια κουλτούρα δεοντολογικής συμπεριφοράς. Το 77% των μελών διοικητικών συμβουλίων και των ανώτερων διευθυντικών στελεχών δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμο να δικαιολογήσει κάποια μορφή ανήθικης συμπεριφοράς για να βοηθήσει μια επιχείρηση να επιβιώσει.

Παράλληλα, το 17% των ερωτηθέντων στην περιοχή EMEIA και ένα στα τρία μέλη διοικητικών συμβουλίων και ανώτερων διευθυντικών στελεχών δηλώνουν πρόθυμα να δωροδοκήσουν με μετρητά για να εξασφαλίσουν ή να διατηρήσουν μια εμπορική συμφωνία που θα βοηθήσει την επιχείρησή τους να επιβιώσει.