Τρείς βόμβες Βενιζέλου: Η μελλοντική Κυβέρνηση πρέπει να είναι διακομματική, έστω χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αβέβαιη η δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου.

Να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος με μπόνους στο πρώτο κόμμα και να μη ισχύει ποτέ ο νόμος της απλής αναλογικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με σαφείς αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία και χωρίς αισθητές διαφοροποιήσεις γραμμής και τριβές γραμμής με τη Φώφη Γεννηματά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες, που απαιτούνται για να βγεί η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, τη στασιμότητα και τις αποτυχίες. Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο του φιλικού του «Κύκλου Ιδεών» τόνισε ως πρωταρχική ανάγκη την άμεση προσφυγή στις κάλπες εκλογών, την ειλικρίνεια των κομμάτων προς το Λαό, την απόρριψη της πολιτικής μιζέριας και μισαλλοδοξίας, με κοινό σκοπό μια νέα Κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, προφανώς χωρίς το ΚΚΕ και καταφανώς χωρίς την Χρυσή Αυγή.

Σε αυτή την Κυβέρνηυς, τόνισε, μπορεί να λάβει μέρος και ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο η άρνηση του να εμποδίσει τις εξελίξεις της διακομματικής συνεργασίας και διακυβέρνησης.. (Άλλωστε σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να συγκεντρώσει στην καλύτερη περίπτωση 50-60 βουλευτές). Χαρακτήρισε την αναθεώρηση του Συντάγματος ως επιβεβλημένη βήμα, με διαδικασίες της Βουλής, μεγάλο διάλογο και χωρίς να καταφύγουμε σε Δημοψήφισμα.. Επίσης τόνισε ότι πρέπει η ερχόμενη Βουλή, όπως έχει δηλώσει ως αναγκαίο ο Κυρ. Μητσοτάκης να ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, που θα καταργεί την απλή αναλογική και θα δίνει κάποιο μικρό μπόνους εδρών στον πρώτο κόμμα. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με την αναγκαία συνεργασία των κομμάτων και να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 200 ψήφοι και έτσι ο νέος εκλογικός νόμος να καταργήσει εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς η θητεία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου λήγει στις 18 Φεβρουαρίου του 2020, μετά πενταετή θητεία, και θα πρέπει να ακυρωθεί κάθε μελλοντικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι θα μπορούν εύκολα να συγκεντρωθούν οι αναγκαίες 180 ψήφοι της τρίτης ψηφοφορίας. Εντύπωση και σχόλια προκάλεσε στο Συνέδριο-παράλληλα με το δημοσίευμα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, ακολουθεί πιο κάτω- ότι ο κ .Βενιζέλος δεν θεώρησε ως αυτονόητη τη δεύτερη θητεία του σημερινού Προέδρου, όπως συνέβη με όλους τους προκατόχους του( Καραμανλής, Στεφανόπουλος, Παπούλιας΄) πλην του Χρ. Σαρτζετάκη.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

«Να διαμορφωθεί μια συνολική πρόταση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας είναι ο στόχος του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει από χθες ο Κύκλος Ιδεών του Ευ. Βενιζέλου. Και ήταν άκρως ενθαρρυντικό πως, καίτοι το θέμα του συνεδρίου ακούγεται θεωρητικό, συγκέντρωσε χθες πλήθος κόσμου, όπως και πολιτικών απ’ όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου (Αδ. Γεωργιάδης, Ανδ. Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Β. Κεγκέρογλου, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Μαυρωτάς, Γ. Φλωρίδης, Στ. Ξεκαλάκης κ.ά.). Στοιχείο, που καταδεικνύει την κοινή αγωνία για το μέλλον της χώρας και τη συναινετική διάθεση που υπάρχει προκειμένου η διάδοχη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να γίνει με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία.

Αυτό ήταν άλλωστε και το κεντρικό πνεύμα της παρέμβασης του κ. Βενιζέλου. Τόνισε ότι, για να γυρίσει η σελίδα, «το πρώτο βήμα είναι οι βουλευτικές εκλογές, η μεταβολή των εκλογικών και κοινοβουλευτικών συσχετισμών και μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει τις εξελίξεις».

Ο κ. Βενιζέλος, όμως, είπε και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. «Χρειάζονται», τόνισε, «ευρύτερες θεσμικές συναινέσεις για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ στις αρχές του 2020 (180 ψήφοι) και η σταθεροποίηση του εκλογικού συστήματος (200 ψήφοι)». Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βενιζέλος περιγράφει με τόσο σαφή τρόπο τις δύο εθνικές υποχρεώσεις που κατά την άποψή του έχουν τα κόμματα του κεντρώου χώρου για να μην εμπλακεί η χώρα σε μια πρωτοφανή πολιτική περιπέτεια. Πρώτον, να προσφέρουν στον Κυρ. Μητσοτάκη τη συναίνεσή τους για να αλλάξει επί το πλειοψηφικότερον ο εκλογικός νόμος και να μην καταστεί η καταστροφική απλή αναλογική πάγιο εκλογικό σύστημα και, δεύτερον, να βρουν κοινή λύση με τη Ν.Δ. ως προς τον διάδοχο του κ. Παυλόπουλου για να μην εκβιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι εκλογές όπως το 2015.»

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κύκλου Ιδεών, Πέτρος Καβάσαλης, ενώ ακολούθησε η εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και ακολούθησα συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στις οποίες συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Θανάσης Διαμαντόπουλος, Λευτέρης Κουσούλης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Στράτος Φαναράς, Μιράντα Ξαφά, Γιώργος Παγουλάτος, Γιώργος Προκοπάκης, Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Γιάννης Πανούσης, Σταύρος Τσακυράκης, Γιάννης Βερνίκος, Κώστας Καρτάλης, Θανάσης Τσαυτάρης, Ανδρέας Ανδρέαδης, Θανάσης Βακάλης, Τάσος Γιανίτσης, Θεόδωρος Φέσσας κ.α.

Την Τρίτη έγιναν δυο στρογγυλά τραπέζια με τίτλο “Η επανάσταση του αυτονόητου- πεδία ανάπτυξης” και “το διανοητικό κεφάλαιο υπό συνθήκες 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Στέλιος Ράμφος που απάντησαν στο ερώτημα “Μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να ξαναονειρευτούν;”