Τρείς σοβαρές συγκρούσεις της Κυβέρνησης με επιχειρήσεις.

Ρήξη του Ομίλου Λάτση και Δημοσίου για τα ΕΛΠΕ. Η σύγκρουση με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Η νέα σύγκρουση από τον υπουργό Σταθάκη με την καναδική επιχείρηση χρυσού στη Χαλκιδική.

Βαραίνει και πάλι το κλίμα δυσπιστίας και ασυνέπειας απέναντι στην Κυβέρνηση και την πολιτική της.

Σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean (όμιλος Λάτση) για θέματα που αφορούν τη διοίκηση των ΕΛΠΕ εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί έπειτα από αίτημα του ιδιώτη μετόχου.

Δεύτερη δυσμενής εξέληξη και σύγκρουση με τον Ομιλο Λάτση, μετς τν επένδυση στο Ελληνικό,που καρκινοβατεί και παρεμποδίζεται συνεχώς.Η νέα εξέλιξη συνέπεσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος και παρενέβη όταν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δέχθηκε σχετικά ερωτήματα. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση του ομίλου Λάτση και ήταν ενδεικτική η φράση του «να απευθύνετε το ερώτημα στον ιδιώτη μέτοχο», ενώ παρείχε πλήρη στήριξη στη διοίκηση των Ευστάθιου Τσοτσορού (πρόεδρος) και Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος). «Τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει», είπε και συμπλήρωσε πως «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Οταν ρωτήθηκε για το εάν το αίτημα της Paneuropean για αναβολή της γενικής συνέλευσης συνδέεται και με τις καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να προχωρήσει η επένδυση. «Πράγματι η νομοθεσία έχει και γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν μπορούμε όμως να υπερβαίνουμε το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν το απόγευμα στο Χρηματιστήριο την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας έπειτα από σχετικό αίτημα της Paneuropean που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας και την εκ νέου συνεδρίασή της την Παρασκευή 23 Ιουνίου. Η επιστολή της Paneuropean, που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορό στη γενική συνέλευση, ανέφερε ότι «η αναβολή κρίνεται σκόπιμη δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων».

Πηγές της Paneuropean τόνιζαν πάντως ότι «οι συζητήσεις για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν γίνονται σε πνεύμα καλής συνεννόησης και με στόχο το συμφέρον της εταιρείας». Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με τα δικαιώματα της Paneuropean ως μετόχου του 45,47% στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση των κ. Τσοτσορού και Στεργιούλη στο τιμόνι των ΕΛΠΕ έσπασε μια προηγούμενη πρακτική, βάσει της οποίας, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των δύο μετόχων, το Δημόσιο διόριζε πρόεδρο και διευθύνοντα, πλην όμως ο διευθύνων αποτελούσε επιλογή της Paneuropean.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνέντευξή του τον κομβικό ρόλο της ενέργειας στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και σημείωσε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής της θέσης στον χάρτη». Αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά σχέδια των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Κράτησε χαμηλούς τόνους για τις επαφές της κυβέρνησης με την Total και την ExxonMobil την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για συμφωνίες. «Προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση παλαιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων είτε αφορά την περιοχή του Ιονίου είτε όμως και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα, ενεργειακοί κολοσσοί» είπε.

Η σύγκρουση για τη ΔΕΗ–«Αδειασε» τη διοίκηση Παναγιωτάκη η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο πρωθυπουργός με γενναιοδωρία στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης των ΕΛΠΕ, «άδειασε» τη διοίκηση της ΔΕΗ καλώντας τον κ. Παναγιωτάκη «να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα». «Ο καθένας έχει ένα ρόλο. Ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων της ΔΕΗ. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική.

Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Θα του πρότεινα να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη διαφοροποίηση του κ. Παναγιωτάκη στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. «Απομακρύναμε το σενάριο της Μικρής ΔΕΗ», είπε, «καταφέραμε να βγάλουμε από τον “κουβά” τα υδροηλεκτρικά που οι θεσμοί πίεζαν να μπουν μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες για να πουληθούν σε ιδιώτες και να διατηρήσουμε τα δίκτυα ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο».

Σημείωσε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ συνέπεσαν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επανέφεραν σε ισχύ προηγούμενη απόφαση της Ε.Ε. για την πώληση λιγνιτικών μονάδων.

Κόντρα κυβέρνησης με Eldorado για Σκουριές

Οριστική φαίνεται να είναι η ρήξη κυβέρνησης και Eldorado Gold για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής, μετά και τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παραπομπή του θέματος στη Διαιτησία από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη Συνέχεια της τακτικής ,πουτ εφάρμοζε ο προκάτοχος Παν. Σκουρλέτη ο εχθρός κάθε ξένης επένδυσης και επιχείρησης.Μια τακτική,που κατευθύνεται από το Μαξίμοθυ και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό.

«Είναι σύνθετο θέμα, υπάρχει διαπραγμάτευση με την εταιρεία, αλλά υπάρχουν και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Αυτήν τη στιγμή έχει παραπεμφθεί στη Διαιτησία να αξιολογήσει εάν η τεχνολογία που έχει προτείνει η εταιρεία είναι περιβαλλοντικά αποδεκτή ή όχι», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την οδό της νομιμότητας». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eldorado Gold είχε επισκεφθεί προ δεκαπενθημέρου τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και ζήτησε διάλογο για την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων, προκειμένου να αποφευχθούν η Διαιτησία και οι καθυστερήσεις στην επένδυση των Σκουριών.

1,5 δισ. ευρώ επενδύει ο ΟΤΕ στα δίκτυα νέας γενιάς

Σε 1,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό σχέδιο του ΟΤΕ για τα δίκτυα νέας γενιάς στην Ελλάδα την περίοδο 2017 – 2020. To επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου είναι μεγαλύτερο αν συμπεριληφθούν και η Αλβανία και η Ρουμανία, όπου δραστηριοποιείται ο οργανισμός. Στελέχη του ανέφεραν ότι ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε 1,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο διευρύνθηκε με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ πρέπει να φέρει οπτικές ίνες σε περίπου 6.000 καμπίνες (γειτονιές) της χώρας κατά τους επόμενους οκτώ μήνες, προκειμένου να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε ταχύτητες άνω των 50 Mbps.