Τρία νέα, σκληρά μέτρα, ζητά το ΔΝΤ και η κ. Βελκουλέσκου. Στα δύσκολα η νέα Υπουργός.

Διαψεύδονται οι καθησυχαστικές δηλώσεις του απελθόντος Γ. Κατρούγκαλου αλλά και του Ε. Τσακαλώτου.

Σκληρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, δια της Ντ. Βελκουλέσκου αναμένεται να θέσει στην ελληνική πλευρά συγκεκριμένους όρους, που είναι ιδιαίτερα επίπονοι και πολλοί θεωρούν ότι η νέα Υπουργός κ.Ακτσόγλου θα καταλήξει-όοως τόσοι προκάτοχοί της- σε γραμμή υποχώρησης.
Το Ταμείο θέλει συγκεκριμένα μέτρα για να μπει στο πρόγραμμα και οι διαπραγματεύσεις για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο κορυφώνονται.

Νέα μείωση συντάξεων, απολύσεις και περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου είναι ορισμένα από τα νέα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να ενταχθεί, ουσιαστικά, στο ελληνικό πρόγραμμα και να πάψει να διαδραματίζει αποκλειστικά «συμβουλευτικό» ρόλο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου τόνισε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ακόλουθα τρία μέτρα προκειμένου το ΔΝΤ να «ρίξει και λεφτά» στην Ελλάδα.

-Κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις.
-Μείωση του αφορολόγητου χαμηλότερα από το τρέχον όριο των 8.600 ευρώ και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών.
-Αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων.

Κατά τις πληροφορίες, υπάρχει, ήδη, συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, με τον κ. Σόιμπλε να εμφανίζεται πρόθυμος για ελιγμούς στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, εάν η Αθήνα δεχθεί να λάβει τα παραπάνω μέτρα.

Προκειμένου η Αθήνα να υποκύψει στα παραπάνω μέτρα -εάν, φυσικά, κάποιος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει «αντιστάσεις» έναντι των δανειστών- οι δανειστές και κυρίως ΔΝΤ και Βερολίνο εμφανίζονται πρόθυμοι να προσφέρουν ορισμένα «δώρα», στα οποία περιλαμβάνονται:

α. Επί της αρχής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη β’ αξιολόγηση και ολοκλήρωσή της τον Ιανουάριο,

β. Ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με παροχή έξι δισ. ευρώ,

γ. Η έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος που θα συντάξει το ΔΝΤ (DSA) θα λαμβάνει υπ’ όψιν της και τις προτάσεις του ESM αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και πιο ξεκάθαρη διατύπωση για το τι θα γίνει μετά το 2018 και

δ. Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου βάζει πλέον στο τραπέζι τρία μέτρα-φωτιά, που ειδικότερα έχουν αναλυτικά ως εξής:

• Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις υφιστάμενες κύριες συντάξεις, οι οποίες μετά τον επανυπολογισμό που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου παραμένουν υψηλότερες από τις νέες. Αυτό θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση συντάξεων πάνω από ένα όριο, αρχής γενομένης (το πιθανότερο) το 2019. Ενα μέτρο που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους. Πάντως, η κυβέρνηση δε φαίνεται να συζητά περαιτέρω μειώσεις.

• Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600 ευρώ και την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Αν συμβεί αυτό, στο στόχαστρο μπαίνουν πάνω από 3 εκατ. πολίτες που σήμερα έχουν αφορολόγητο και θα κληθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους,

• Την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και την κατάργηση της δυνατότητας «βέτο» από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Κι εδώ αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις, αν και για κάποιους κύκλους θεωρείται μέση λύση σε σχέση με την πλήρη κατάργηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις.