Τραγωδία Γένοβα – Καταγγελία ΣΟΚ: Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάρρευση της γέφυρας

«ΗΞΕΡΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΟΤΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ»

Καταπέλτης» για την ιταλική κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού υπουργείου Μεταφορών είναι ένα βίντεο του YouReporter που αναδημοσιεύει την Τρίτη (14/08/2018) η ηλεκτρονική έκδοση της Corriere Della Sera και αποδεικνύει ότι η γέφυρα Morandi που κατέρρευσε στη Γένοβα, παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες άτομα, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είχαν δοθεί αναφορές και προειδοποιήσεις εδώ και καιρό για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης γέφυρας.
Ωστόσο, κανείς δεν τις αξιολόγησε σωστά, με αποτέλεσμα να φτάνει η Ιταλία να θρηνεί δεκάδες άτομα.

Στο βίντεο που ακολουθεί, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πριν από δύο χρόνια η Αυτόνομη Υπηρεσία Εθνικών Οδών (σ.σ. ANAS, ο εθνικός φορέας ελέγχου και συντήρησης των δρόμων στη γείτονα χώρα), είχε κλείσει τη γέφυρα για να διενεργήσει ελέγχους στατικότητας. Αμέσως μετά, η γέφυρα δόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς ως προς τη διέλευση των οχημάτων μέσω αυτής.

Επί της ουσίας, το ρεπορτάζ του YouReporter υπογραμμίζει τρεις λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η γέφυρα Morandi στη Γένοβα:

  • Κακής ποιότητας άμμος στο τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της
  • Μικρότερος αριθμός των σιδερένιων δοκών στήριξης (μπετόβεργες) σε σχέση με τις συνιστώμενες προδιαγραφές κατασκευής
  • Ελλιπής διενέργεια τακτικών κι εκτάκτων εργασιών συντήρησης της γέφυρας

«Το πρόβλημα είναι πως το τσιμέντο – ακόμη κι αυτό που είναι καλής ποιότητας – δεν είναι αιώνιο, επειδή χρησιμοποιείται άμμος της θάλασσας και όχι άμμος από τα ποτάμια κι έπειτα επειδή συχνά χρησιμοποιούνται λιγότερες μπετόβεργες στήριξης από τις συνιστώμενες προδιαγραφές και τέλος – κι αυτός είναι ο κύριος λόγος – δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες τακτικές κι έκτακτες εργασίες συντήρησης της γέφυρας»

Προς επίρρωση της αλήθειας του ρεπορτάζ, η Corriere Della Sera, πέρα από το βίντεο, δημοσιεύει και μια σειρά από φωτογραφίες, οι οποίες καταδεικνύουν τη φθορά που είχε υποστεί η γέφυρα Morandi.

Στις φωτογραφίες απεικονίζονται, μάλιστα, σπίτια να βρίσκονται χτισμένα ακριβώς κάτω από τις τσιμεντένιες δοκούς της γέφυρας!

Διαφορετική, ωστόσο, εκδοχή για την κατάρρευση της γέφυρας Morandi, δίνουν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική έκδοση της La Repubblica, η κατάρρευσή της στον αυτοκινητόδρομο Α 10 της Γένοβας, μπορεί να οφείλεται σε κεραυνό που έπεσε, σήμερα το μεσημέρι. στο συγκεκριμένο σημείο.