Τουσκ: Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση

Αλλάζει ρότα η Ευρώπη και συντάσσεται πίσω από τη δήλωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας κυρίας Μέρκελ για το προσφυγικό.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα τονίζοντας ότι η αποβολή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν – όπως προτείνουν κάποιοι εταίροι – «δεν είναι λύση».

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση», είπε και πρόσθεσε: «Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα», ενώ σημείωσε ότι τυχόν αποπομπή της χώρας μας από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης «δεν θα βάλει τέλος στο γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ελκυστική για τους πρόσφυγες», ούτε θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία.

Επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από μία κρίση που «δοκιμάζει τα όρια» όλης της Ευρώπης, και τόνισε ότι ούτε η χώρας μας ούτε η Γηραιά Ήπειρος προκάλεσαν την προσφυγική κρίση. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υποψηφιότητα των νησιωτών στο Αιγαίο για το Νόμπελ Ειρήνης.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με τρόπο που χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια» τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους εταίρους στην Ευρώπη, προσέθεσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τέλος, ο κ. Τουσκ έστειλε διπλωματικά και ένα θετικό μήνυμα και για την αξιολόγηση από τους πιστωτές, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες και ότι είναι αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το πρόβλημα δεν θα δοθεί με λιγότερη Ευρώπη, όπως προτείνουν κάποιες χώρες, αλλά «αλληλεγγύη», «περισσότερη συνυπευθυνότητα» και «περισσότερη Ευρώπη».

Τη στιγμή που οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες της Ομάδας του Βίζεγκραντ προτείνει σχέδιο Β με πιθανό σφράγισμα των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτή η νοοτροπία οδηγεί την Ευρώπη σε «αδιέξοδο», επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμένες ενέργειες και καταμερισμός της ευθύνης, όχι το «blame game».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο «δυσανάλογο βάρος» που έχει επωμισθεί η Ελλάδα, επισημαίνοντας όμως ότι υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρώπης, με την ολοκλήρωση των τεσσάρων από τα πέντε hot spots. Είναι λάθος η νοοτροπία «όχι στη δική μου αυλή» που προτάσσουν ορισμένοι εταίροι, προσέθεσε.

Τουσκ και Τσίπρας συμφώνησαν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις στο συριακό εμφύλιο, όμως, σε μία ξεκάθαρη βολή προς τη Ρωσία, σχολίασε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί αφήνουν «λίγες ελπίδες» για εκεχειρία και στέλνουν νέα ανθρώπινα κύματα προς την Ε.Ε.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι προτάσεις για νέα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, η ενίσχυση της Frontex στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και η αποστολή του NATO στο Αιγαίο.