Τουρκία: Ξηλώνει τον Νταβούτογλου ο Ερντογάν

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία καθώς αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ήττα του στο παιχνίδι εξουσίας με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – ΑΚΡ) ο Νταβούτογλου συγκαλεί εκτάκτως την Πέμπτη το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ανακοινώσει και επισήμως την παραίτησή του και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του AKP εντός του Μαΐου για την εκλογή νέου προέδρου.

Αργά εχθές το βράδυ οι δυο ηγέτες πραγματοποίησαν σύσκεψη χωρίς όμως να εκδώσουν κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Χαρακτηριστική του ρήγματος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αιχμηρότατη δήλωση του Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου».

Χθες Τρίτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφέρει ότι «δεν θα δίσταζε να αποχωρήσει από κάθε θέση» αν χρειαστεί.
Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.