Τουρκία και Σκόπια σε νέα παραζάλη, που ωφελεί την Ελλάδα.

Ο Σουλτάνος Ερντογκάν σε σύγκρουση με ΗΠΑ – Ευρωπη – Γερμανία προσεγγίζει Κατάρ, Ιράν και του φανατικούς ισλαμιστές.

Κριτική του νέου Πρωθυπουργούς της FYROM για τους ανιστόρητους εθνικισμούς περί «Μακεδονίας» του Γκρουέφκσι.

Με απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, η Άγκυρα στέλνει τουρκικά στρατεύματα στο Κατάρ.

Η κίνηση βασίζεται σε προηγούμενη συμφωνία των δύο χωρών, η οποία προβλέπει συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και της εκπαίδευσης των χωροφυλακών,που εκκρεμούσε επί τρία χρόνια για έγκριση από τη Βουλή..

Η αντιπολίτευση προβάλλει ένσταση, με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση παρασέρνει την Τουρκία στην αντιπαράθεση. Η Δύση και ειδικότερα οι ΗΠΑ και η Ετρώπη παρακολουθεί δυσ’αρεστα τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογκάν υπέρ του Κατάρ και της συμμαχίας του με τον Ιράν και οι τρείς χώρες υπέρ των φονταμελατιστών της βίας και του αίματος.

Την ίδια ώρα, Κατάρ και Τουρκία συζητούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας (τροφή και νερό) με αεροπλάνα των Qatar Airways στο Κατάρ.

Τέλος, οπαδοί της κυβέρνησης κατεβαίνουν στους δρόμους της Πόλης για να διαδηλώσεις υπέρ του Κατάρ.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΛΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

Οι Τούρκοι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν κάθε ζήτηση σε τρόφιμα και νερό στο Κατάρ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του κύριου συνδέσμου εξαγωγέων της Τουρκίας, επιτρέποντας στο εμιράτο να αποσοβήσει πιθανές ελλείψεις, έπειτα από τον εμπορικό αποκλεισμό που του επέβαλαν έξι αραβικές χώρες.

Ο Μεχμέτ Μπουγούκεκσι, πρόεδρος του Συνδέσμου Τούρκων Εξαγωγέων, δήλωσε ότι οι εξαγωγείς είναι έτοιμοι να καλύψουν το κρίσιμο κενό που δημιουργήθηκε στη χώρα έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διακοπή κάθε διπλωματικής και εμπορικής σχέσης που επέβαλαν στο Κατάρ τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Αίγυπτος και οι Μαλδίβες περιλαμβάνεται και η απαγόρευση χρήσης του εναέριου χώρου αυτών των χωρών για εμπορικές πτήσεις από το εμιράτο.

Χθες βράδυ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η απομόνωση του Κατάρ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει να τερματιστεί αυτή η κρίση.

Οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας αμφότερες προσφέρει στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και στους αντιπολιτευόμενους αντάρτες στη Συρία.

Νωρίτερα σήμερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ τόνισε ότι η Ντόχα συνομιλεί με το Ιράν και την Τουρκία για την διασφάλιση των αναγκαίων παροχών σε τρόφιμα και νερό.

«Συζητάμε με την Τουρκία και το Ιράν και άλλες χώρες», δήλωσε συγκεκριμένα ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι τα προϊόντα θα εισαχθούν στη χώρα μέσω εμπορικών πτήσεων της Qatar Airways.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αρκετά αποθέματα δημητριακών στην αγορά του Κατάρ για τέσσερις εβδομάδες και η κυβέρνηση διαθέτει μεγάλα στρατηγικά αποθέματα τροφίμων στη Ντόχα.

ΠΓΔΜ: Για τέλος στις «προβοκάτσιες εναντίον της Ελλάδας» μιλά ο Ζόραν Ζάεφ. «Προκλητικά» τα αγάλματα και οι μετονομασίες

Προβοκάτσιες εναντίον της Ελλάδας χαρακτήρισε ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τις τοποθετήσεις, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων, αλλά και τις μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων στα Σκόπια, τονίζοντας πως κινήσεις όπως αυτές επιδείνωσαν τις σχέσεις με την Ελλάδα και ότι ο ίδιος θα τις σταματήσει.

Σε συνέντευξή του χθες στην κρατική τηλεόραση, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι επί κυβερνήσεων Γκρουέφσκι οι σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές χώρες επιδεινώθηκαν, και ειδικότερα με την Ελλάδα ένας επιπλέον παράγοντας επιδείνωσης ήταν οι προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, εγκαταστάσεις αγαλμάτων και οι μετονομασίες δρόμων, αεροδρομίων, πλατειών, στα οποία δίνονταν ονόματα αρχαίων προσωπικοτήτων (Μέγας Αλέξανδρος, Φίλιππος, κ.ά.).

Ωστόσο, ερωτηθείς εάν η κυβέρνησή του σχεδιάζει να γκρεμίσει κάποιους από τους ανδριάντες, απάντησε αρνητικά καθώς, όπως είπε, το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο για την απομάκρυνσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρουέφσκι, στο πλαίσιο της πολιτικής του εξαρχαϊσμού, είχε «πλημμυρίσει» το κέντρο της πόλης των Σκοπίων με μικρότερα ή μεγαλύτερα αγάλματα και κτίρια, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις, τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης και μέρος της διανόησης όσο και στο αλβανικό στοιχείο.

Επρόκειτο για ένα δαπανηρό έργο με την επωνυμία «Σκόπια 2014», που κόστισε περισσότερα από εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό μιας χώρας με ασθμαίνουσα οικονομία.