Τοπικοί αστυνόμοι – σερίφηδες στα κενά αστυνόμευσης σε μακρινές περιοχές.

Θέμα ημερών είναι ο εγκαινιασμός του θεσμού του τοπικού αστυνόμου, του γνωστού από την Αμερικανική ύπαιθρο, “σερίφη”, σε απομακρυσμένες περιοχές της επαρχίας που καταργήθηκαν οι αστυνομικοί σταθμοί.

Μέτρο πολύ περιορισμένης αποτελεσματικότητας ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές, που δίνεται με παρηγοριά μετά την κατάργηση εκεί των αστυνομικών τμημάτων και σταθμών. Βεβαίως πρόκειται για γενική εξαγγελία που θέλει ακόμα μελέτη και συναίνεση από τις τοπικές κοινωνίες στην ύπαιθρο, που είναι ήδη δυσαρεστημένες. Το πρόγραμμα θα είναι αποτέλεσμα διαβουλευσεων των δήμων και των αστυνομικών διευθυντών που διαπίστωσαν τα κενά που δημιουργήθηκαν σε 25 περιοχές της χώρας μετά την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ και το «λουκέτο» σε αστυνομικά τμήματα.

Ο αστυνομικός- σερίφης θα φέρει μια ειδική κονκάρδα και θα στεγάζεται σε χώρο όπου θα του παραχωρηθεί από τον δήμαρχο της εκάστοτε περιοχής.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει σε απομακρυσμένες περιοχές όλων των περιφερειών της χώρας και σκοπός του θα είναι η διεκπεραίωση καθημερινών ζητημάτων, η υποβολή αναφορών στον διοικητή του τμήματος που υπάγεται και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την καλύτερη επαφή των πολιτών με την αστυνομία.

Ο…σερίφης θα υπάγεται σε αστυνομικό τμήμα της εκάστοτε περιοχής και θα λαμβάνει απόσπαση στην απομακρυσμένη περιοχή που θα κληθεί να παράσχει τις υπηρεσίες του.

–Μοιάζει αρκετά με τον θεσμό του “αστυνομικού της γειτονιάς”.

Που θα τοποθετηθούν «Σερίφηδες»
Ο Σερίφης λοιπόν αναμένεται να εγκατασταθεί σε έδρες Δήμων και κοινοτήτων, όπου δεν υπάρχει Αστυνομικό Τμήμα ή Σταθμός. Αρχικά θα τοποθετηθούν 32 αστυνομικοί, ανακριτικοί υπάλληλοι με το βαθμό του ανθυπαστυνόμου ή του αρχιφύλακα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι αστυνομικοί διευθυντές έκριναν ότι υπάρχει ανάγκη. Συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.

Με κονκάρδα στο πέτο
Ο «σερίφης» θα φέρει μία κονκάρδα στο πέτο, η οποία θα έχει το σήμα της Αστυνομίας και θα αναγράφει «τοπικός αστυνόμος» και το όνομά του.

Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του τοπικού αστυνομικού
1) Επιλαμβάνεται και διεκπεραιώνει ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών ζητώντας σε περίπτωση αδυναμίας αντιμετώπισης τους, τη συνδρομή της υπηρεσίας του.
2) Ασκεί τα προανακριτικά του καθήκοντα και προβαίνει στις άμεσες -επείγουσες προανακριτικές πράξεις, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία και γενικά κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες, μέχρις ότου επιληφθεί η αρμόδια υπηρεσία.
3) Ενημερώνει άμεσα το διοικητή της υπηρεσίας στην οποία υπάγεται διοικητικά για κάθε συμβάν σημαντικού ή επείγοντος χαρακτήρα και λαμβάνει τα προσήκοντα μέτρα αντιμετώπισης του.
4) Υποβάλλει, καθημερινά αναφορά για τη δραστηριότητα του προηγουμένου 24ώρου και ιδίως για συμβάντα τα οποία έλαβαν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.
5) Ενημερώνει, διευκολύνει και κατευθύνει τους πολίτες σχετικώς με τη διαδικασία ρύθμισης ζητημάτων που εμπίπτουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας.
6) Αναπτύσσει επαφές με υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών έχουν σκοπό τη βελτίωση.

Εκείνο που δεν ανακοινώνεται από το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι η στέγαση των τοπικών αστυνόμων και τα έξοδα γραφείου θα αναληφθούν από τους τοπικούς Δήμους.