Τονωτική ένεση το πακέτο Γιούνκερ, με 3 δισ. Ευρώ για άμεση βοήθεια στην οικονομία. Μητσοτάκης Να ενισχυθούν οι καινοτόμες επιχειρήσεις.

Βαρύ καθήκον και πρόκληση για το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Κονδύλια από τις Βρυξέλλες με πολλές προσδοκίες για τονωτικές ενέσεις και ενισχύσεις στην ελληνική αγορά και επιχειρηματικότητα.

Πόροι άνω των 3 δισ. ευρώ διοχετεύονται άμεσα στην ελληνική οικονομία μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ και της ενεργοποίησης νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας.

Ήδη, όπως παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στη Βουλή, στο Σχέδιο Γιούνκερ έχουν ενταχθεί χρηματοδοτήσεις 533 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (συγκεκριμένα μέσω του μηχανισμού για το Σχέδιο Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων) για έργα συνολικού ύψους 854 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατατάσσεται αμέσως μετά τις 5 μεγάλες οικονομίες της ΕΕ σε όρους αξιοποίησης του Σχεδίου.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ προς την ProCredit και 100 εκατ. ευρώ προς την Εθνική τράπεζα, για χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ χθες ανακοινώθηκε μια νέα πρωτοβουλία χρηματοδότησης της ΕΤΕπ, προς την Εθνική Τράπεζα, την Eurobank και την Παγκρήτια Τράπεζα, που θα επιτρέψει τη χορήγηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 545 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, δηλαδή, έχουν ήδη εγκριθεί χρηματοδοτήσεις ύψους 1.238 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ, εκ των οποίων περί τα 700 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποσό που σύντομα θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με την υπογραφή και νέων συμφωνιών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, όπως εκτιμά το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συμφωνήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Σταθάκη στη Ρώμη να υπάρξει το αμέσως προσεχές διάστημα κοινό σχέδιο υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο θα επεξεργαστούν οι αρμόδιοι φορείς των δύο κρατών.

Τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται, επίσης, να ενεργοποιηθούν τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με τις προσπάθειες του υπουργείου. Πρόκειται για το Fund of Funds, το οποίο θα λάβει πόρους 400 εκατ. ευρώ μέσω σχετικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ (αναμένεται να εγκρίνει και τυπικά το σχετικό δάνειο στις αρχές Δεκεμβρίου). Παράλληλα θα ενεργοποιηθεί το «νέο εξοικονομώ», με πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), με πόρους 1 δισ. ευρώ.

Αθροιστικά, δηλαδή, οι τρεις μηχανισμοί θα διαθέσουν πόρους 1,9 δισ. ευρώ ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ενεργοποιηθούν επίσης το Ταμείο Μικροπιστώσεων και το νέο Ταμείο Υποδομών. Το πρώτο θα αφορά και πάλι χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το δεύτερο θα αφορά χρηματοδοτήσεις προς τη βασική έρευνα αλλά και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση για καινοτομικά προϊόντα σημειώνεται ότι στο νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπεται ότι στο μέλλον οποιαδήποτε αναθέτουσα αρχή εντοπίζει ανάγκη για ένα καινοτόμο προϊόν, υπηρεσία ή έργο που δεν υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά, θα μπορεί να καθίσταται πρώτος αγοραστής, βοηθώντας τις καινοτόμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ελλιπούς αρχικής ζήτησης. Η χρηματοδότηση από το νέο Ταμείο Υποδομών θα έρθει για να υποστηρίξει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες.

Μητσοτάκης: Θα στηρίξουμε καινοτομία και επιχειρηματικότητα
Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. με εκπροσώπους startup

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων και σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα στηρίξει την καινοτομία και την νέα επιχειρηματικότητα.

Τα επτά βασικά θέματα της συνάντησης ήταν:

Η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης.
Η άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών.
Τα ζητήματα ανταγωνισμού.
Η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από προηγμένες οικονομίες.
Το δικαίωμα στην «Δεύτερη Ευκαιρία» και το πτωχευτικό δίκαιο.
Η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας στη νέα γενιά.
Οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Υπογράμμισαν ότι ο εργοδότης που διαθέτει υψηλόμισθους υπαλλήλους τιμωρείται. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι είναι πιο συμφέρον για μια επιχείρηση να μισθοδοτεί τρεις υπαλλήλους που αμείβονται με 700 ευρώ έκαστος, παρά έναν υπάλληλο που λαμβάνει 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Τόνισαν ακόμη, ότι βασικότερος λόγος για τη μη βιωσιμότητα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα καθημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια.

Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής αγοράς. Όπως είπαν, η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου, ωθεί τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους, ώστε να μην εμφανίζονται κερδοφόρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το σχέδιο της ΝΔ μιλώντας ξανά για τη Συμφωνία Αλήθειας, τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, που προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και των μερισμάτων από το 15% στο 5%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν να κερδίσουν πολλά από την μεταφορά, από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση και πως αντίθετα, η κυβέρνηση, εδώ και μήνες, δεν έχει φέρει στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ένας από τους στόχους πρέπει είναι η σύνδεση των επενδυτικών ευκαιριών που «γεννούν» οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ως «κοιτίδες» καινοτομίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, δεσμεύθηκε για μείωση της γραφειοκρατίας, για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και κατάργηση αχρείαστων σταδίων στην διαδικασία έναρξης επιχείρησης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δικιά τους επιχείρηση και χρειάζονται την έμπρακτη υποστήριξη από την Πολιτεία.

«Χρειάζεται υποστήριξη στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Χρειάζεται υποστήριξη κυρίως, στο επίπεδο της μείωσης και των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και της φορολογίας, έτσι ώστε αυτές οι νέες επιχειρήσεις να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους, να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις απασχόλησης. Αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας η οριζόντια στήριξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας. Μόνο μέσα από τέτοιες δράσεις θα μπορέσει η Ελλάδα και πάλι να βρει τον αναπτυξιακό της βηματισμό και να δημιουργήσει πολλές, καλά αμειβόμενες, νέες θέσεις απασχόλησης, για νέους ανθρώπους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Πρώτη ευκαιρία οι πιστώσεις του πακέτου Γιούνγκερ.

SHARE