Το ΣτΕ απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα των καναλιών

Tο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα  των τηλεοπτικών σταθμών κατά της σχετικής υπουργικής αποφασης επικαλούμενο επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαγωνισμός.

Φαίνεται μάλιστα, πως το ΣτΕ αποδέχθηκε τη θέση του Δημοσίου, οι συνήγοροι του οποίου έκαναν λόγο κατά τη συζήτηση για “παράνομους τηλεοπτικούς σταθμούς”. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε αυθαίρετη και χωρίς άδεια λειτουργία πολλών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα από το 1989, αλλά και ότι, ακόμη και ορισμένες άδειες καναλιών που εκδόθηκαν το 1993, ανακλήθηκαν αυτοδικαίως μετά εννέα μήνες. «Έκτοτε, δε, ως προς τους τελευταίους ως άνω τηλεοπτικούς σταθμούς, είτε δεν υπήρχε, για μακρά χρονικά διαστήματα, καμία νομική κάλυψη για τη λειτουργία τους, είτε επιχειρείτο (…) η “νομιμοποίηση” της λειτουργίας τους με αλλεπάλληλες νομοθετικές διατάξεις (…) επ’ αόριστον, σε αντίθεση με τη νομολογία του ΣτΕ» επισημαίνεται.

Παράλληλα, στην υπ’ αριθμ. απόφαση 148/2016 αναγράφεται πως  “συντρέχουν εν προκειμένω -κατά τα βασίμως προβαλλόμενα από τη Διοίκηση- επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν την ταχεία ολοκλήρωση της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας”.

Μάλιστα, το ανωτατο δικαστήριο πήρε θέση αναφορικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, κρίνοτας ότι «είναι επιβεβλημένη η χορήγηση αδειών με απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης», καθώς και ότι η «ανάγκη άμεσης νομοθετικής παρέμβασης» έχει καταστεί «επιτακτική», καθώς από 31 Δεκεμβρίου 2015 έχει λήξει η σχετική προθεσμία. Τέλος, καταγράφεται η δέσμευση της χώρας μας να διενεργηθεί ο διαγωνισμός στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους της.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι εταιρείες Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. (απόφαση 129/2016), Νέα Τηλεόραση Α.Ε.- Star (απόφαση 130/2016), Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.- Epsilon (απόφαση 131/2016), Antenna TV A.E. (απόφαση 146/2016), Ειδήσεις Ντοτ Κομ- ΣΚΑΪ Α.Ε. (απόφαση 147/2016) και Τηλέτυπος Α.Ε.- Μega.