Το σκάνδαλο με τις μίζες και το μαύρο χρήμα που έριξε τον Ραχόι

Η 1η Ιουνίου σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Ραχόι. Η Ισπανία μπαίνει σε μεταβατική περίοδο μετά την παραδοχή ήττας του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και την πρόταση μομφής που προηγήθηκε από τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος και τον διαδέχεται στην πρωθυπουργία.

Ο Ραχόι έπεσε στη σκιά της δικαστικής απόφασης με την οποία οδηγούνται στη φυλακή στελέχη του πρώην κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στα χρονικά της Ισπανίας.

Το σκάνδαλο Γκιούρτελ

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου (Γκιούρτελ) που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα “μαύρο ταμείο” στο κόμμα, “μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989”.

Κατά τα έτη αυτά, πρωθυπουργός ήταν ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ και ο Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει σημαντικές θέσεις, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιβάλλεται ποινή σε πολιτικό κόμμα για υπόθεση διαφθοράς, όπως σημειώνει ο ισπανικός Τύπος.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται 29 κατηγορούμενοι, πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία επιβλήθηκαν συνολικά 351 έτη φυλάκισης.

Αναλυτικότερα, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 33 ετών για ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία, και του υποβλήθηκε πρόστιμο 44 εκατ. ευρώ.

Ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα πρώην δήμαρχος περιοχής της Μαδρίτης, Γκιγιέρμο Ορτέγκα καταδικάστηκε σε 38 έτη φυλάκισης.

Η Άνα Μάτο, τέως υπουργός Υγείας διετάχθη να επιστρέψει 28.000 ευρώ, καθώς κρίθηκε ότι επωφελήθηκε από την υπόθεση.

Εκτός από τις ποινές φυλάκισης που επιβλήθηκαν στα στελέχη του, το δικαστήριο, διέταξε το Λαϊκό Κόμμα να αποπληρώσει περίπου 245.000 ευρώ, κρίνοντας ότι επωφελήθηκε μέσω ανταλλαγμάτων (“μίζες”) για συμβόλαια με τα οποία επιχειρηματίες αναλάμβαναν δημόσια έργα.

Σύμφωνα με την El Pais, εγκέφαλος της υπόθεσης, φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα, ο οποίος καταδικάστηκε σε 51 έτη φυλάκισης. Η σύζυγός του Ροσαλία καταδικάστηκε σε 15 χρόνια και ο Πάμπλο Κρέσπο, το “δεξί του χέρι”, σε 37,5 χρόνια.

Όπως αναφέρει το πόρισμα, οι εταιρείες του, φούσκωναν τις τιμές των συμβολαίων που συνήπταν με το Δημόσιο, με τα “έξτρα” χρήματα να καταλήγουν στις τσέπες του ίδιου, πολιτικών και αξιωματούχων του Λαϊκού Κόμματος, ενώ μέρος των χρημάτων αυτών, διοχετεύτηκαν για διάφορες προεκλογικές εκστρατείες του ΛΚ.

Όπως πάντως δήλωσε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου των 245.000 ευρώ που του επιβλήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως δεν υπήρξε καταδίκη κανενός μέλους της τέως κυβέρνησης.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία. Ο συντηρητικός ηγέτης που βαρύνεται για την πολιτική λιτότητας, είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε “ποτέ κανένα ζήτημα λογιστικής”.