Το πιο ακριβό χρυσό νόμισμα του κόσμου κερδίζει έδαφος. Όλο και περισσότερες αγορές  με «Κρούγκεραντ», που αντικαθιστά τις συναλλαγές με χρυσές λίρες.

Σχεδόν τετραπλάσια αξίας από τη χρυσή λίρα της Αγγλίας. Τι είναι το Κρούγκεραντ: Το χρυσό νόμισμα που αξίζει 1.136 ευρώ και μαζεύουν μετά μανίας πρώτοι οι Γερμανοί.

Το νόμισμα του μέλλοντος για πολλούς εισοδηματίες, συλλέκτες και καταθέτες, ενώ για ορισμένους είναι ήδη το χρυσό νόμισμα του παρόντος.  Ήδη στους κύκλους αυτούς και τους μεγάλους επιχειρηματικούς  συζητούνται  νέες  αγορές, ρευστοποιήσεις και ανταλλαγές μεγάλων ποσοτήτων, αγορές και μεταβιβάσεις, τοποθετήσεις σε θυρίδες και θησαυροφυλάκια στο χρυσό νόμισμα,  συνήθως τετραπλάσιας σταθεράς αξίας από την κλασσική λίρα Αγγλίας   κατά τα τελευταία χρόνια.

Πίσω από ψηλά τείχη, ηλεκτρικούς φράχτες και βαριές πόρτες βρίσκεται το Rand Refinery, ένα από τα μεγαλύτερα χυτήρια χρυσού παγκοσμίως.

Εδώ, λίγο έξω από τα σύνορα του Γιοχάνεσμπουργκ, του οικονομικού κέντρου της Νότιας Αφρικής παράγεται εδώ και 50 χρόνια το πιο δημοφιλές συλλεκτικό αλλά και επενδυτικό νόμισμα των Γερμανών, το λεγόμενο Κρούγκεραντ. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί 60 εκατομμύρια νομίσματα.

«Η Γερμανία είναι η χώρα στην οποία εξάγουμε τα περισσότερα νομίσματα» λέει ο Ρίτσαρντ Κόλοκοτ, διευθυντής μάρκετινγκ στην Rand Refinery. Πέρσι πουλήθηκε περίπου το 30% της παραγωγής, περίπου 1,2 εκατομμύρια νομίσματα, στη Γερμανία. Ακολουθούν η Ελβετία, η Αυστρία και οι ΗΠΑ.

Στις 3 Ιουλίου του 1967 κόπηκε το πρώτο νόμισμα Κρούγκεραντ, βάρους μιας ουγκιάς (31,1 γραμμάρια). Αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο νόμισμα στη γερμανική αγορά έχει αξία περίπου 1.136€. Σχεδόν 20€ παραπάνω απ’ ό,τι μια αντίστοιχη μπάρα χρυσού.

Στη μπροστινή πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται μια αντιλόπη ενώ την πίσω πλευρά κοσμεί η εικόνα του πρώην προέδρου της Ν. Αφρικής Πωλ Κρούγκερ, από τον οποίο το νόμισμα πήρε και την ονομασία του.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Ο χρυσός μεταφέρεται με ελικόπτερα από τα ορυχεία της Ν. Αφρικής στο χυτήριο. Ο τρόπος αυτός θεωρείται πιο ασφαλής αφού οι μεταφορές με αυτοκίνητα συχνά πέφτουν θύματα κλοπής. Επιπλέον όλοι οι εργαζόμενοι στο χυτήριο περνούν κάθε μέρα μετά τη βάρδια τους από ανιχνευτή μετάλλου αλλά και από ακτίνες Χ.

Προφανώς υπάρχουν κι άλλα μέτρα ασφαλείας, η εταιρεία όμως δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Η λήψη φωτογραφιών απαγορεύεται αυστηρά. Τα ακατέργαστα νομίσματα μεταφέρονται και πάλι με ελικόπτερο στο νομισματοκοπείο της Ν. Αφρικής, 40 χλμ. βόρεια του χυτηρίου. Το νόμισμα Κρούγκεραντ είναι και κανονικό μέσο πληρωμών στη Ν. Αφρική.

Τον Σεπτέμβριο του 1980 η Νότια Αφρική εισήγαγε και τρία μικρότερα νομίσματα με μισή ουγγιά, 1/4 και 1/10 της ουγκιάς χρυσό.

Γιατί όμως ο χρυσός είναι τόσο δημοφιλής στη Γερμανία παραμένει γρίφος ακόμη και για τους ειδικούς. «Υπάρχει ιστορικά μια δυσπιστία απέναντι στα χαρτονομίσματα», εκτιμά ο διευθυντής μάρκετινγκ της Rand Refinery. Η οικονομική και ευρωπαϊκή κρίση μάλλον ενέτειναν αυτή τη δυσπιστία.

Oπως τονίζει και ο Κόλοκοτ: «Τον χρυσό μπορείς να το αγγίξεις. Είναι ανεξάρτητος από κεντρικές τράπεζες και υπολογιστές».

Είτε πρόκειται για παλαιότερη, είτε για νεότερη έκδοση, η χρυσή λίρα αποτελείται από χρυσό 22 καρατίων, μέταλλο που εγγυάται την αντοχή του νομίσματος στη φθορά και το χρόνο. Το πάχος της είναι 1,52 χιλιοστά και το βάρος 7,9881 γραμμάρια. Ο καθαρός χρυσός που περιέχει είναι 7,32 γραμμάρια ή 0,2354 ουγγιές. Το βάρος της σε καθαρό χρυσό καθορίζει την αξία της λίρας, η οποία υπολογίζεται με βάση την αξία του χρυσού που προκύπτει από την ισοτιμία χρυσού – δολαρίου.