Το ΝΑΤΟ ξεκινά στις 29 Φεβρουαρίου περιπολίες στο Αιγαίο

Στις 29 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι πρώτες περιπολίες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA οι περιπολίες ναυτικού και λιμενικού θα είναι επιφορτισμένες για την «αναγνώριση, παρακολούθηση και επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων», με τη Συμμαχία να στήνει τα σχετικά επιχειρησιακά σχέδια στα στρατηγεία του Βελγίου και της Νάπολης.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο συμπερασμάτων τους για το προσφυγικό στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, «στόχος είναι η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν».

Από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, προκύπτει ότι δεκάδες πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, κάθε μορφής και τύπου, θα περιπολούν στο ελληνικό αρχιπέλαγος από το βόρειο άκρο της Λέσβου έως την περιοχή νότια της Κω.

Από τα εν λόγω πλοία τα εννέα ανήκουν στον ελληνικό στόλο, ενώ άλλα εννέα θα διαθέσει η Τουρκία. Την ίδια περίοδο, στην ίδια περιοχή θα περιπολούν 11 πλοία της Frontex. Τα ελληνικά πλοία, θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα χωρικά ύδατα της χώρας, ενώ τα νατοϊκά θα επιχειρούν ανατολικά από τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα τα τουρκικά πλοία θα έχουν ως περιοχή ευθύνης τα τουρκικά παράλια.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να επισημανθεί ότι ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες που θα προκύψουν, θα υπάρχει αύξηση της νατοϊκής δύναμης, αλλά και η ελληνική συνδρομή, ενώ στα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις, δυνάμεις από το Λιμενικό αντίστοιχα και των δύο χωρών.

Πάντως στα Δωδεκάνησα, τα οποία θεωρούνται “ευαίσθητη” περιοχή τόσο για το προσφυγικό όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά είναι άγνωστο ακόμα αν θα περιπολούν πλοία της frontex, η ελληνική πλευρά θα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, για αποφυγή τουρκικών ενεργειών, υπό τον μανδύα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι υπό τον μανδύα των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης η Τουρκία έχει αμφισβητήσει πολλές φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα.