Το ΝΑΤΟ παρέχει ομπρέλα προστασίας για τις χώρες μέλη του με την BMD.

Κρίσιμη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, από 18-21, Μαΐου, για να προετοιμάσουν τη Συνάντηση Κορυφής, στη Βαρσοβία, από 8-9 Ιουλίου.

Του Νίκου Αθηναίου

Επιχειρησιακή είναι από χθες η πρώτη από τις δύο αμερικανικές βάσεις αντιπυραυλικής άμυνας [BMD] αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων που κατασκεύασε η Lockheed Martin σε μια παλιά αεροπορική βάση στην κοινότητα Ντεβεσελού στη Ρουμανία. Η κατασκευή της δεύτερης από τις ΗΠΑ άρχισε χθες στο χωριό Ρετζίκοβο, στα σύνορα της βόρειας Πολωνίας και θα είναι έτοιμη το 2018. Και οι δύο βάσεις, που παλιά χρησιμοποιούντο από την ΕΣΣΔ, προσφέρουν μια ομπρέλα προστασίας από πυραυλικές επιθέσεις κατά των συμμάχων του ΝΑΤΟ από το Ιράν.

Στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής άμυνας λειτουργούν ακόμα ένα ραντάρ στην Τουρκία, ένα στην Αγγλία, κέντρο αντιπυραυλικού συντονισμού στη Γερμανία, και τέσσερα αμερικανικά καταδρομικά των ΗΠΑ της τάξης Άρλει Μπουργκ στη ναυτική βάση της Ρότα, στην Ισπανία που φέρουν κατευθυνόμενους πυραύλους, είναι πολλαπλών αποστολών και περιπολούν τη Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, Δανία και Ολλανδία εκσυγχρονίζουν τις φρεγάτες τους με ραντάρ.

Η Μόσχα διαμαρτύρεται έντονα για τις βάσεις αυτές ισχυριζόμενη ότι στην πραγματικότητα στοχεύουν την ίδια αφού το ΝΑΤΟ δεν κινδυνεύει από το Ιράν. «Εναντίον ποίου είναι αυτό το σύστημα;» διερωτήθηκε ο κ. Ντμίτρι Πέσκοφ, εκπρόσωπος του Προέδρου Πούτιν. Στα εγκαίνια της βάσης ήταν παρόντες ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός κ. Ντάτσιαν Τσιόλος, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Γενς

Στόλτενμπεργκ και ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Γουόρκ. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η βάση είναι καθαρά αμυντική και δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας. Σε μια παράλληλη προσπάθεια να αναβαθμίσει τις αμυντικές του δυνατότητες κατά της επεκτατικής πολιτικής της Ρωσίας, στον απόηχο της προσάρτησης της Κριμαίας και των γεγονότων στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ εξετάζει επίσης την ανάπτυξη ενός τάγματος που θα αποτελείται από στρατιωτικούς των χωρών μελών και κυρίως από ΗΠΑ, Αγγλία και Γερμανία σε κάθε μία από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Βέβαια, μια τέτοια δύναμη δεν είναι σε θέση να εμποδίσει μια ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στις χώρες αυτές ούτε να τις προστατεύσει από ρωσική πυρηνική επίθεση.

Η ανάπτυξη τέτοιων ταγμάτων σαφώς εκπέμπει πολιτικό μήνυμα προς τη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ, από την άλλη πλευρά, δεν έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει την ανάπτυξη εφτά ταξιαρχιών στηνπεριοχή της Βαλτικής και της Πολωνίας αυτή όπως πρότεινε στρατηγικής σημασίας έκθεση του Οργανισμού RAND που έγινε το 2015. Σύμφωνα με τους Moscow Times, το TASS και το Interfax, η Ρωσία δεν πρόκειταινα αφήσει αναπάντητες τις ενέργειες του ΝΑΤΟ.

Μεταξύ των «αντίμετρων» που σκοπεύει να πάρει είναι η ανάπτυξη των μικρής ακτίνας δράσης πυραύλων Iskander στο θύλακα Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, των βομβαρδιστικών αεροσκαφών Backfire στην Κριμαία, και την ανάπτυξη τριών νέων ταξιαρχιών τυφεκιοφόρων 10.000 ανδρών σε τρεις διαφορετικές περιοχές εντός των συνόρων της, αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει τελικά το προαναφερόμενο τάγμα.

Όλα αυτά θα εξεταστούν από τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, στις Βρυξέλλες, από 18-21 Μαΐου. Στην ίδια συνάντηση οι υπουργοί θα προετοιμάσουν τα θέματα που θα συζητηθούν και θα επικυρωθούν κατά τη διάρκεια της πολύ κρίσιμης Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, από 8-9 Ιουλίου.