Το ΝΑΤΟ δεν ασχολείται με τις τουρκικές επιθετικές βλέψεις στο Αιγαίο

Του Νίκου Αθηναίου

«Έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο να διανύσουμε σε σχέση με τη δράση του ΝΑΤΟ και την αποτελεσματικότητα της δράσης αυτής στο Αιγαίο. […] Είναι σαφές ότι τα εμπόδια στα οποία αναφέρομαι προκύπτουν από τις μονομερείς αξιώσεις και θέσεις της Τουρκίας. Αξιώσεις και θέσεις που δυστυχώς εκφράζονται και με την αύξηση της παραβατικής πτητικής δραστηριότητας της γειτονικής χώρας στον εναέριο χώρο μας», είπε σε κοινές δηλώσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, στην Αθήνα, σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Με τα λόγια αυτά ο κ. Τσίπρας σαφώς επέκρινε – έμμεσα το ΝΑΤΟ και – άμεσα την Τουρκία για το γεγονός ότι η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ ενεργεί στο Αιγαίο χωρίς να αναπτύσσεται στα ελληνικά νησιά του Νοτίου Αιγαίου, και έτσι υιοθετεί τις θέσεις της, ότι δηλαδή, η περιοχή αυτή είναι αποστρατικοποιημένη ζώνη. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού χώρου και από την τουρκική αεροπορία.

Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρόσθεσε χωρίς να αποσαφηνίσει: «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ή να ανεχθεί οποιεσδήποτε ενέργειες που παρεμβαίνουν, ή που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ επέλεξε να μην απαντήσει επι του συγκεκριμένου, και ούτε αναφέρθηκε στις τουρκικές ενέργειες που στρέφονται κατά της Ελλάδας και του διεθνούς νόμου. Αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει στον Πρωθυπουργό, «Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο Αιγαίο επειδή η Ελλάδα, η Γερμανία και η Τουρκία ζήτησαν την βοήθεια μας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι ροές των διακινητών. Εμείς ανταποκριθήκαμε σε αυτή την έκκληση».

Ενωρίτερα, τηρώντας πάντα την πολιτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είχε δηλώσει για το ίδιο θέμα αποκλειστικά στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ: «Είμαστε ενήμεροι για τις ευαισθησίες στα ύδατα αυτά [του Αιγαίου] τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα. Αλλά, έχουμε κάνει απολύτως σαφές ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να προκαταλάβει οποιαδήποτε εθνική θέση στα θέματα του Αιγαίου». Η τουρκική εφημερίδα σχολίασε προκλητικά ότι ο ΓΓ αναφερόταν «στην ιδιόμορφη γεωγραφία του Αιγαίου, όπου μερικά ελληνικά νησιά κάθονται στις δυτικές ακτές της Τουρκίας».

Προφανής διαφωνία προέκυψε και για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα στις δηλώσεις του ότι «η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν μπορεί να εμπεδωθεί δίχως τη συνεργασία με τη Ρωσία». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρόεδρο μίλησε για «επιθετική» συμπεριφορά της Ρωσίας, και στις δηλώσεις του με τον κ. Τσίπρα αναφέρθηκε στην «πρόκληση» της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας, προσθέτοντας, «Ότι κάνουμε είναι αμυντικό και πλήρως συμβατό με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις» και «θέλουμε να κρατήσουμε τους πολίτες μας [των χωρών μελών του ΝΑΤΟ] ασφαλείς».

Όλοι πάντως συμφώνησαν ότι τα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν στην Αθήνα θα ξανασυζητηθούν και στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Βαρσοβία, από 8-9 Ιουλίου, 2016.

Στο μεταξύ, ο νέος αρχηγός του ΝΑΤΟ ο οποίος φοράει και το καπέλο του Αρχηγού των Αμερικανικών Στρατιωτικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, Στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον προσεχή Μήνα, αν η Αμερικανική Γερουσία εγκρίνει το διορισμό του, δήλωσε χθες στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι υποστηρίζει την μόνιμη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, σε επίπεδο ταξιαρχίας, προκειμένου να αποτρέψει «τις εκτεταμένες και επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας», καθώς επίσης και την ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο που θα εκπέμπουν «στρατηγικό μήνυμα» προς την Ρωσία και του Ιράν.

Να σημειωθεί επίσης ότι το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ ετοιμάζονται για μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις στην Πολωνία, γνωστή ως «Ανακόντα», με τη συμμετοχή 25000 ανδρών, τον Ιούνιου, δηλαδή, λίγο πριν τη Διάσκεψη Κορυφής.

Ο ΓΓ συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Καμένο. Στον αεροδρόμιο τον υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Δρίτσας και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ κ. Χρήστο Διαμέσης. Ο κ. Στόλτενμπεργκ ενημερώνεται επί της γερμανικής ναυαρχίδας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, FGS BONN

SHARE