Το μετάνοιωσε ο κ.Γαβρόγλου και ξελέει: «Το σύστημα των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν».

Στόχος μας η νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο.

Την πεποίθησή του ότι θα προχωρήσει η αλλαγή στο λύκειο και στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξέφρασε, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

«Το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα είναι σύντομα παρελθόν», τονίζει στην Αυγή και επαναλαμβάνει ότι σύντομα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική πρόταση από το υπουργείο, βάσει της οποίας «από τη δομή του λυκείου και την ενίσχυση του Εθνικού Απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Η μεταρρύθμιση δεν γυρίζει πίσω» ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην «Αυγή» -αναφερόμενος στις αλλαγές στο νέο Λύκειο και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις- ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Μάλιστα, υπόσχεται ότι «το σημερινό καθεστώς των Πανελλαδικών θα είναι σύντομα παρελθόν». Όπως αναφέρει, δε, σύντομα το υπουργείο θα καταθέσει πρόταση βάσει της οποίας «από τη δομή του Λυκείου και την ενίσχυση του εθνικού απολυτηρίου θα μπορούν οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Όπως εξηγεί μάλιστα, στόχος του υπουργείου είναι η σχετική νομοθέτηση για την αρχιτεκτονική του νέου Λυκείου να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν πώς θα μπουν στα πανεπιστήμια στα επόμενα τρία χρόνια.

Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας εξαπολύει μέσω της συνέντευξής του στην «Αυγή» βολές κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι υπόσχεται λουκέτα μέσω «εξοντωτικής αξιολόγησης, ξαναζεσταίνοντας το αντιμεταρρυθμιστικό μέτωπο με Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου και Ποτάμι».

Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Δεν μπορεί να καταργηθεί το σύστημα των Πανελληνίων
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν ο υπουργός Παιδείας έχει υποσχεθεί κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων, πιστός στα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση περί ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ωστόσο, όπως είχε τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης το σύστημα των Πανελληνίων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια παραμένει και το μόνο που καταργείται είναι οι ενδοσχολικές εξετάσεις. Απόφαση μετά αιτιολογίας  από το κατεξοχήν θεσμικό  όργανο  στην οποία  δεν   εξέφρασε αντίρρηση ο υπουργός  Παιδείας.  Εσιώπησε  απολύτως και άφησε σε όλους  την  εντύπωση ότι συναινεί, όπως  πράγματι συνέβαινε. Μέχρι που ήλθε  η αντίθετη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και κομματικών  στελεχών  του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, όπως είχε κάνει σαφές ο πρόεδρος του ΙΕΠ, δεν θα υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα που θα δέχονται φοιτητές χωρίς εξετάσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του οι αλλαγές θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-2020 και οι εξετάσεις θα γίνονται σε τέσσερα μαθήματα: Έκθεση, δύο ακόμη που θα σχετίζονται με τη σχολή που επιθυμούν να μπουν οι υποψήφιοι και ένα τέταρτο που θα τους διευρύνει τις επιλογές ως προς τις σχολές που επιθυμούν να εισαχθούν.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι «προκαλούν θλίψη οι ανακοινώσεις ορισμένων κομμάτων αλλά και του κ. Μητσοτάκη που επαναλαμβάνουν με τόσο μονότονο τρόπο και χωρίς κανένα επιχείρημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γαβρόγλου για υποκρισία αναφορικά με τη νέα δήλωσή του για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

«Κύριε υπουργέ, καταλαβαίνουμε την ανάγκη σας να στηρίξετε πλέον τον πρωθυπουργό που μέσα σε μία ημέρα αδειάσατε. Καταλαβαίνουμε τη δύσκολη ισορροπία των “θέλω” σας μεταξύ των ιδεοληψιών σας και των κομματικών σας συντεχνιών που σχεδιάζουν εις βάρος μαθητών, οικογενειών και εκπαιδευτικών», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Δεν καταλαβαίνουμε, ωστόσο, πώς αναλαμβάνετε τόσο πρόθυμα και μάλιστα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος να παίξετε σε κάθε επεισόδιο αυτής της υποκρισίας εις βάρος της νέας γενιάς και της χώρας που χρειάζεται να σχεδιάσει σοβαρά την εκπαίδευσή της για να βγει από την κρίση».