Το κουρμπάνι, το τελετουργικό έθιμο, αναβιώνει σήμερα στη Νικήτη Χαλκιδικής [εικόνες]

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιούνται αυτό το διήμερο οι εκδηλώσεις για τον Αγιο Νικήτα, που γιορτάζει σήμερα η εκκλησία μας, στη Νικήτη Χαλκιδικής.

Tο διήμερο εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Αγίου Νικήτα του Γότθου, τη μνήμη του οποίου η Εκκλησία μας τιμά στις 15 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με περιφορά της Ιερής Εικόνας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Σιθωνίας. Στη συνέχεια, στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του χωριού τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία πλήθους πιστών.

Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στις 11.00 το πρωί θα χορέψουν τα παιδικά χορευτικά τμήματα της Εκπολιτιστικής Εταιρείας Νέων Νικήτης «Ο Σίθων» και στις 11.30 θα προσφερθεί το Παραδοσιακό Κουρμπάνι.

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε περιφορά της Ιερής Εικόνας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου ΣιθωνίαςΤο απόγευμα της Παρασκευής έγινε περιφορά της Ιερής Εικόνας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Σιθωνίας

Το κουρμπάνι (ή κουρπάνι) είναι ένα παλαιό έθιμο του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου και διατηρείται σήμερα στον Ελληνικό και τουρκικό πολιτισμό. Βασικά συνίσταται στο τελετουργικό σφάξιμο και μαγείρεμα ενός αρνιού ή μοσχαριού. Το κρέας καταναλώνεται από τους πιστούς που έχουν προσέλθει στη γιορτή του Αγίου. Ανάλογο έθιμο τηρείται και από τους Τούρκους με αφορμή διάφορες εορτές ή περιστάσεις.

«Κουρμπάνι» συμποσιακό φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών, φωτογραφία: EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ«Κουρμπάνι» συμποσιακό φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών, φωτογραφία: EUROKINISSI//ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Σύλλογος παραδοσιακού οικισμού Νικήτης και ο Σύλλογος Γυναικών Νικήτης, με την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας.