«Από τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε γίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κυρίως σε ότι αφορά τις ειλικρινείς προθέσεις του να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης. Από την άλλη τα συμφέροντα της γερμανικής πλευράς είναι καίρια», σημειώνει η Deutshe Welle.
Αλλεπάλληλες είναι οι εκτιμήσεις, άρθρα και συνεντεύξεις διεθνών οικονομικών και πολιτικών παρατηρητών με αρνητικό χαρακτήρα και ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και πορεία της Ελάδος,. Θεωρούν πλέον τον Έλληνα Πρωθυπουργό κυρίαρχο στην Κυβέρνηση και στο κόμμα του αλλά όχι πλέον στην κοινωνία, όπου η προσωπική του πτώση είναι μεγάλη, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν πολλοί και δυνατοί σύμμαχοι στην ευρωπαϊκή σκακιέρα. Τελευταίος και απερχόμενος ο Γάλλος πρόεδρος ,ενώ η Καγκελάριος της Γερμανίας επέλεξε αυστηρή αποστασιοποίηση και συστάσεις συμμόρφωσης και συνεργασίας με τους θεσμούς και τις Βρυξέλλες.
Την απορία του για τους υψηλούς τόνους που έχουν υιοθετήσει Αθήνα και δανειστές, απειλώντας τον εκτροχιασμό της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε αναλυτής του Ινστιτούτου Peterson.
Ο Τζέικομπ Κίργκεγκααρντ, αναλυτής του Ινστιτούτου για τα Διεθνή οικονομικά τόνισε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ότι η στρατηγική της Αθήνας απέναντι στο ΔΝΤ είναι επικίνδυνη, εκτός αν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να πάει σε εκλογές. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεν κατανοεί ούτε την αντίδραση των Ευρωπαίων, για τους οποίους όμως σημειώνει ότι δεν πρόκειται να ανησυχήσουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.
«Είναι περίεργη συγκυρία για κάτι τέτοιο, εκτός αν ο κ. Τσίπρας θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές. Αν θέλει κάτι τέτοιο, δεν είναι κακή στρατηγική από την πλευρά του να ξεκινήσει καβγά με το ΔΝΤ και τη ευρωζώνη», δήλωσε ο αναλυτής, αναφερόμενος στους υψηλούς τόνους που έχει υιοθετήσει η Αθήνα. Σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ευρωζώνης στις εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελλάδα είναι ελεύθερη να ξοδέψει όποιο δημοσιονομικό περιθώριο έχει όπως θέλει».
Ισως, συμπλήρωσε, το θέμα είναι το ποιο ποιο ακριβώς είναι το δημοσιονομικό περιθώριο και ποιο το κόστος των εξαγγελιών Τσίπρα. «Το γεγονός ότι η ευρωζώνη λέει προκαταβολικά ότι θα ακυρώσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι να το διερευνήσει προφανώς είναι ένα σημάδι», παρατηρεί και εκτιμά ότι οι ενστάσεις περί ασυμβατότητας των ελληνικών προτάσεων με τις δεσμεύσεις προήλθαν από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που οδεύουν προς εκλογές.
Η εχθρική στάση προς το ΔΝΤ
«Είναι μυστήριο τι κερδίζει ο κ. Τσίπρας με το να χτυπά το ΔΝΤ, πέραν του όποιου εσωτερικού πολιτικού πλεονεκτήματος που του δίνει αυτό. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω αξιόλογη ελάφρυνση χρέους, το ΔΝΤ είναι ο καλύτερος, αν όχι και ο μόνος, σύμμαχός της», τόνισε ο Κίρκεγκααρντ στην εφημερίδα.
Ο αναλυτής τόνισε ότι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ γίνεται πολύ πιο δύσκολο να περάσει οτιδήποτε από τα εθνικά κοινοβούλια. «Αυτή λοιπόν η στάση, ότι θέλουμε να φύγει το ΔΝΤ και θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ Αθηνών και Βρυξελλών είναι πολύ επικίνδυνη στρατηγική που δεν πιστεύω ότι θα πετύχει. Εκτός από το όποιο πολιτικό όφελος στην Αθήνα, είναι μία μυωπική στρατηγική», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο blog των στελεχών του Ταμείου, από το οποίο ξεκίνησε ο νέος γύρος αντιπαράθεσης, επεσήμανε ότι αυτό έγραφε αυτά που λέει εδώ και καιρό το ΔΝΤ.
«Πιθανώς ο Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει πολιτικά σε όσα θέλει το ΔΝΤ και υιοθέτησε συγκρουσιακή στάση. Αλλά οι Ευρωπαίοι αποκάλυψαν την μπλόφα του λέγοντάς ότι σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει συμφωνία», σχολίασε ακόμη ο αναλυτής.
Επιλογή του Τσίπρα οι εκλογές
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η στάση της Αθήνας στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από το αν θέλει να πάει στις εκλογές. Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να μπει στο πρόγραμμα αν οι Ευρωπαίοι υποσχεθούν να επανέλθουν στο χρέος στο τέλος του προγράμματος και εφόσον αυτό έρθει πιο κοντά στις επιταγές του.
«Οι εκλογές εξαρτώνται αποκλειστικά από τον κ. Τσίπρα αυτή τη φορά», συγκρίνοντας αυτή την περίοδο με το 2014. «Αν τις θέλει μπορεί να τις έχει με προεκλογική ατζέντα παροχών στους συνταξιούχους και επιτιθέμενος στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ακόμη κι αν δεν κερδίσει, θα αποφύγει να συμφωνήσει σε όσα ζητά το ΔΝΤ», είπε ακόμη στην «Καθημερινή». Διαπίστωση ότι κ.Τσίπρας ηθελημένα μέχρι σήμερα επεκτείνει την κριτική και την αντίθεση του αυτή με τις Βρυξέλλες, τους υπουργούς Οικονομικών με πρώτο τον κ.Σόιμπλε και το ΔΝΤ , ενώ παράλληλα προέβη σε μικροπαροχές αλλά σε και δηλώσεις «πατριωτικές», ότι αυτός και μόνο είναι ο λαϊκός προστάτης, από Έλληνες και ξένους νεοφιλελεύθερους και εχθρούς της χώρας.
Ο Κίρκεγκααρντ χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο των εκλογών, αλλά εκτίμησε ότι η ευρωζώνη «δεν θα κάνει καμία χάρη στην κυβέρνηση» και ότι δεν θα φοβηθεί τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, επειδή έχουν άλλα θέματα και πιθανώς διότι πιστεύουν ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ.
Παρατήρησε τέλος ότι το τελευταίο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι η περαιτέρω αβεβαιότητα, αλλά προέβλεψε ότι οι πιθανές πρόωρες εκλογές δεν θα είναι βεβαιότητα, αλλά όχι τόσο προβληματικές όσο οι εκλογές του 2014, γιατί οι αγορές θα αξιολογήσουν θετικά την προοπτική νίκης της ΝΔ, όπως είπε στην «Καθημερινή».
Το πολιτικό στίγμα της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία προσπαθεί να αποτυπώσει ο γερμανικός τύπος στη βάση των δηλώσεων που έγιναν πριν από τη συνάντηση.
«Από τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε γίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κυρίως σε ότι αφορά τις ειλικρινείς προθέσεις του να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης. Από την άλλη τα συμφέροντα της γερμανικής πλευράς είναι καίρια», σημειώνει η Deutshe Welle.
Ρεαλισμός
Αρχίζοντας από τη Handelsblatt ο αρθρογράφος της καλεί σε περισσότερο ρεαλισμό. «Οι χώρες του ευρώ θέλουν να φέρουν τον Τσίπρα στα λογικά του απειλώντας με πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα έχουν οι πιέσεις αποτέλεσμα; Χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά τους ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά το 2017, ένα σενάριο που δεν συμφέρει τη Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης». Ο σχολιαστής ανατρέχει στις προσπάθειες που έκανε η καγκελάριος πριν από ενάμιση χρόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ενάντια στις απόψεις οικονομολόγων και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από καιρό έλεγε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι πολιτικά δύσκολα εφαρμόσιμες.
«Σε αυτό ακριβώς το σημείο το ΔΝΤ επιμένει σε περισσότερο ρεαλισμό λέγοντας ότι είτε οι Ευρωπαίοι θα χαμηλώσουν τους στόχους λιτότητας που απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, είτε θα παραμείνουν στους φιλόδοξους στόχους τους, αλλά θα χρειαστούν τη δέσμευση των Αθηνών ότι θα τηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο μέχρι τώρα δρόμος των Ευρωπαίων, αυστηροί όροι με μεγάλη δόση αισιοδοξίας ότι κάποτε η Ελλάδα θα τους τηρήσει, δεν θέλει να τον διαβεί πλέον το ΔΝΤ. Και δικαίως».
Η Wirstchaftswoche στη διαδικτυακή της έκδοση είναι πιο κατηγορηματική για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός παρακαλεί το Βερολίνο για ελάφρυνση του χρέους. Το ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ΄Αγκελα Μέρκελ οφείλεται σε δύο λάθη του». Ο σχολιαστής αναφέρει τα δύο σοβαρά λάθη που διέπραξε με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αρνητική του στάση προς το ΔΝΤ και διερωτάται: «Ήθελε πράγματι να κάνει κάτι καλό στους συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές ή ήθελε να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του;».
Ο μαθητής και η δασκάλα
Η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου επιχειρεί αποτύπωση του κλίματος ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και την καγκελάριο την ώρα των δηλώσεων. «Επικρατούσε εκείνη η τεταμένη ατμόσφαιρα που συνήθως υπάρχει όταν ένας μαθητής προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ότι έκανε τα μαθήματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά τη σκηνή. «Και μάλιστα μπροστά σε μια δασκάλα που δεν θέλει να δείξει τη μεγαλοθυμία της (…). Όποιος ήλπιζε, όπως οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης, ότι θα τα ψάλει στον Τσίπρα για τις παροχές του στους συνταξιούχους απατήθηκε (…) Τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η καγκελάριος είχε το βλέμμα κολλημένο στο έδαφος. Μόνο όταν ο Τσίπρας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, γύρισε και κοίταξε τον μαθητή της φιλικά σαν να πέρασε το τεστ».
Για τον αρθρογράφο της διαδικτυακής σελίδας της Tagesschau, ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου κρατικού καναλιού o Τσίπρας δεν έφερε στις αποσκευές του τριαντάφυλλα από την Αθήνα παραφράζοντας τίτλο γνωστού γερμανικού τραγουδιού, αλλά πολλές ερωτήσεις στην καγκελάριο. Ο αρθρογράφος παραθέτει τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών, από τη διαφορά ηλικίας μέχρι τη διαφορά στα ποσά δισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται, ο ένα ως χρέος και η άλλη στον προϋπολογισμό του 2017. «Την ώρα που ο Σόιμπλε ρίχνει την προσοχή του στα χρήματα, υπάρχει για τη Μέρκελ ένα θέμα με μεγαλύτερη σημασία, για να μη πει κανείς με μεγάλη εκρηκτικότητα.
Είναι οι 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, στα ασφυκτικά γεμάτα hot spots» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Σε περίπτωση που αποτύχει η διαμονή τους, τότε ορισμένοι θα πάρουν το δρόμο προς βορρά. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος φωτογραφιών και πρωτοσέλιδων που θα ήθελε η Μέρκελ να αποφύγει προεκλογικά. Επιπλέον η καγκελάριος χρειάζεται εταίρους στην περιοχή σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».
Πηγή: Deutshe Welle