Το Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού «αδειάζει» τον Υπουργό Άμυνας για τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ

Μείζον πολιτικό θέμα εγείρεται από την αποκάλυψη της ιστοσελίδας defencenews ότι η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας έστειλε αρνητική εισήγηση για την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης για εποπτεία του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.

Οι επιφυλάξεις του Πολεμικού Ναυτικού είναι τεκμηριωμένες με επιχειρηματολογία. Ωστόσο, με το θέμα δεν ασχολήθηκε κανείς πλην του συγκεκριμένου site το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με αμυντικά θέματα.

Ερωτήματα προκαλούνται και από το γεγονός ότι ούτε η ΝΔ, ούτε κάποιο από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ασχολήθηκε με το ζήτημα, αν και θεωρείται δεδομένο ότι κάποιος μεμονωμένος, έστω, Βουλευτής θα το αναδείξει με Ερώτησή του στη Βουλή.

Το δημοσίευμα του defencenews.gr έχει ως εξής:

«Η πολιτική ηγεσία την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε από τον Α’ κλάδο του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού εισήγηση αναφορικά με τη θέση του Πολεμικού Ναυτικού για την εμπλοκή πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αναφορικά με την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η εισήγηση του Α’ κλάδου, αναλυτικώς τεκμηριωμένη ήταν αρνητική για τους παρακάτω λόγους:

  1. Δεν διευκρινίζεται επαρκώς σε ποιες θαλάσσιες περιοχές θα επιχειρούν τα πλοία του ΝΑΤΟ.
  2. Το σχέδιο του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζεται εν πολλοίς ασαφές και γενικόλογο κυρίως με πολιτικό περιεχόμενο παρά με καθαρά ουσιαστικό – επιχειρησιακό.
  3. Εγείρονται ζητήματα διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
  4. Ασαφές διοικητικό μοντέλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα συντονισμού και συνεννόησης σχετικά με τις αρμοδιότητες. Υπάρχει μεγάλη επικάλυψη αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Λιμενικό Σώμα, Πολεμικό Ναυτικό, ΦΡΟΝΤΕΞ και τώρα ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς, όμως η πολιτική ηγεσία έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, την εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού αφού είχε συμφωνήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν κάνει λάβει γνώση της εισήγησης του Πολεμικού Ναυτικού».