Το γάντι της Γεννηματά στον Γ. Παπανδρέου, η μάχη για τη ΔΗΜΑΡ και Αμυράς- Ψαριανός στην πόρτα της ΝΔ

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών είχε εξαρχής στόχο να αναδομήσει τον πολιτικό χάρτη στο χώρο της κεντροαριστεράς, ώστε να θέσει τις βάσεις για ένα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ “προοδευτικό μέτωπο” αντίπαλον δέος στη ΝΔ, με ηγέτη φυσικά τον ίδιο.

Το σχέδιο του σε πρώτη φάση δείχνει να λειτουργεί, καθώς στο Ποτάμι άνοιξε ο ασκός του Αιόλου μετά την ψήφο εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση και η χθεσινή ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά, ο οποίος οδεύει στη ΝΔ, στέρησε από το Σταύρο Θεοδωράκη την κοινοβουλευτική ομάδα. Ενώ η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της συμφωνίας προκάλεσε κλυδωνισμούς στο ΚΙΝΑΛ και η απόφαση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει υπέρ οδήγησε στη διαγραφή του από τη Φώφη Γεννηματά- μία απόφαση που προφανώς είχε να κάνει και με τις πληροφορίες ότι θα ακολουθούσαν άλλοι δύο βουλευτές (Κρεμαστινός- Ιλχάν).

Γεννηματά- Θεοδωράκης δεν δείχνουν πρόθυμοι να παραδώσουν τα κόμματα τους ούτε εκ δεξιών ούτε εξ αριστερών. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παίζει τη δική της ζαριά με τη διάλυση του σημερινού πολυκομματικού σχήματος και το συνέδριο ίδρυσης του ενιαίου φορέα, καλώντας το Γιώργο Παπανδρέου να συμμετέχει σε αυτόν διαλύοντας το ΚΙΔΗΣΟ και διεκδικώντας τη “σφραγίδα” της ΔΗΜΑΡ από τον κ.Θεοχαρόπουλο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ομόφωνα επιβεβαίωσε χθες την απόφαση καταψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών και δήλωσε τη στήριξη της στην επιλογή Γεννηματά να επισπεύσει τη διαδικασία για τη συγκρότηση του ενιαίου φορέα. Η δε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία της δήλωσε με νόημα:

“Απευθύνομαι στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που παραμένει πάντα ο «κορμός» αυτής της προσπάθειας για την μεγάλη κεντροαριστερά. Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ και πρωταγωνιστεί στην γέννηση του καινούργιου. Δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά απευθύνομαι και στην ΔΗΜΑΡ και το ΚΙΔΗΣΟ, τις Κινήσεις για την Σοσιαλδημοκρατία, την ΕΔΕΜ, όλες τις ως τώρα συνιστώσες του Κινήματος. Δεν διαγράφουμε κανέναν χώρο, τους θέλουμε όλους κοντά μας. Αλλά οι αποφάσεις θα παίρνονται πια ενιαία στο Κίνημα Αλλαγής και τα όργανα που θα εκλεγούν με ενιαίο τρόπο μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες.”

Στο ΚΙΝΑΛ εξάλλου έχουν παραμείνει και στελέχη προερχόμενα από το Ποτάμι (Καρκατσούλης), από τους Μεταρρυθμιστές (Μεϊμάρογλου) και από τις Κινήσεις για Σοσιαλδημοκρατία που θα έχουν και υποψηφίους στις βουλευτικές.