Το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ, οι ευθύνες και η ανάγκη επανίδρυσης της ΝΔ

Του Κώστα Πασίση

Η ανάγκη για επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ σε οργανωτικό επίπεδο προέκυψε επιτακτικά, μετά το «μπάχαλο» που έγινε στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων της στο συνέδριο της ΝΔ.

Το «φιάσκο» της ΟΝΝΕΔ, όμως είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» σε ένα υπόγειο και σκληρό πόλεμο που μαίνεται στο παρασκήνιο της ΝΔ, μεταξύ των «φατριών» (Μητσοτακικοί-Καραμανλικοί-Σαμαρικοί) του κόμματος, που ξεκίνησε μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Λίγο πριν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη ανάλογα περιστατικά, ακόμη μεγαλύτερης έντασης και αγριότητας σημειώθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέων διοικήσεων και συνέδρων για το 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22-24 Απριλίου.

Στη Συγγρού επικρατεί οργή για τα όσα συνέβησαν στο κόμμα και στη νεολαία. Ενόψει του επικείμενου συνεδρίου, τίποτε δεν λειτούργησε σωστά και όπως έπρεπε. Στις εσωκομματικές διαδικασίες κυριάρχησαν οι δολοπλοκίες, οι ίντριγκες, οι αποκλεισμοί στελεχών, που ως αποτέλεσμα είχαν, απλά να «κυριαρχήσουν» οι εσωκομματικές τάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα του κόμματος.

Παλαιό στέλεχος της ΝΔ επεσήμανε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σώμα των αντιπροσώπων στο Συνέδριο, είναι αμφίβολο, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εκνευρισμένος και όπως αναφέρει συνεργάτης του φέρεται να αποφασισμένος να υλοποιήσει την εντολή της βάσης του κόμματος, να τα αλλάξει όλα στη ΝΔ, τόσο σε επίπεδο δομών όσων και προσώπων. Στο πλαίσιο αυτό λέγεται ότι ενδεχομένως να μην αναγνωρίσει και τα αποτελέσματα των εκλογών του Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Τα όσα θλιβερά γεγονότα συνέβησαν στο κόμμα και στην ΟΝΝΕΔ και τραυμάτισαν την εικόνα του κόμματος, έχουν υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο.

Ευθύνες με ονοματεπώνυμο

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να έχει αποτραβηχτεί από τη πρώτη γραμμή μάχης της ΝΔ, αλλά στο παρασκήνιο δείχνει ιδιαίτερη δραστηριότητα. Το περιβάλλον του έτρεξε για το συνέδριο, προκειμένου να βγάλει αντιπροσώπους προσκείμενους στον ίδιο και στον Κώστα Καραμανλή. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης δεν έχει αποδεχθεί την ήττα του και ψάχνει για μια ρεβάνς στο συνέδριο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν είναι άτυπος. Θέλει να έχει ρόλο και ισχύ στη ΝΔ και κυρίως να καταγράψει τη δύναμη του, αυτή που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές και στο συνέδριο του κόμματος. Το ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αγωνίστηκε όλη αυτή τη περίοδο, κάνοντας συμμαχίες κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται να έχει ισχυρά ερείσματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ πάντως με ανάρτηση του στα social media λέει ότι δεν είχε καμία σχέση με όσα του καταλογίζουν.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Ο απερχόμενος γραμματέας της Ν.Δ. ενεπλάκη παρασκηνιακά , καθώς ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του. Το λάθος της σημερινής ηγεσίας είναι ότι αποδέχθηκε, όπως λένε έμπειρα στελέχη, να ανατεθεί ουσιαστικά η προεδρία της ΟΝΝΕΔ στον Βασίλη Γεωργιάδη, σε μια λογική συμφωνίας με τον Ανδρ. Παπαμιμίκο. Επισημαίνεται ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει κάνει συμμαχία με τον Περιφερειάρχη Μεκεδονίας κ. Απ. Τζιτζικώστα ενώ χρεώθηκε και το απίστευτο μπάχαλο, που σημειώθηκε, όταν αναβλήθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για το πρώτο γύρο. Μετά απ όλα όσα έχουν συμβεί και το ρόλο που έχει διαδραματίσει στο παρασκήνιο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη για τον κ. Παπαμιμίκο.

Ο Βασίλης Σπανάκης. Ο γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ έχει μεγάλη ευθύνη για τις καραμπινάτες οργανωτικές αστοχίες που έγιναν στο κόμμα και στην ΟΝΝΕΔ. Όπως επισημαίνεται έδειξε ανεπάρκεια καθώς οι εσωκομματικές διαδικασίες όπως έγιναν και δημοσιοποιήθηκαν τραυμάτισαν την εικόνα της ΝΔ, προς τα έξω. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον του γραμματέα οργανωτικού της Ν.Δ. Βασίλη Σπανάκη.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι αντέδρασαν, διότι απεστάλησαν εκλογικοί κατάλογοι ενόψει του συνεδρίου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τριμελή της ΟΝΝΕΔ και κατηγορούν την ηγετική ομάδα, ότι αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα και η διαδικασία.

Καταγγελία ακόμη έχει κάνει και ο πρώην Δήμαρχος Μελισσίων, νυν γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης και αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος του κόμματος, Μανώλης Γραφάκος, εναντίον «παρασπονδιών» του Γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ, Β. Σπανάκη, που αφορούν στην Β3 ΝΟΔΕ, μία από τις μεγαλύτερες Νομαρχιακές της ΝΔ στη Β’ Αθήνας.

Ο Βασίλης Γεωργιάδης. Ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ φέρει την πολιτική ευθύνη για το απίστευτο φιάσκο του συνεδρίου της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο σκληρό «τεστ» ως ηγέτης της ΟΝΝΕΔ δεν το πέρασε. Έπεσε κάτω από τη βάση, κάτι που δεν απαρατήρητο από τη Συγγρού η οποία ζητά εξηγήσεις και μάλιστα δικαίως.

Ο Σάκης Ιωαννίδης. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έκανε ότι μπορούσε για να ελέγξει τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων της ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο του κόμματος και σε ένα βαθμό τα κατάφερε.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Συνέδριο της ΝΔ την ερχόμενη Παρασκευή δεν ξεκινά και με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, πάντως φέρεται αποφασισμένος να βάλει τάξη και να μην γίνει η ΝΔ έρμαιο των τάσεων και στο τέλος καταλήξει να γίνει …ΣΥΡΙΖΑ