Το ΕΣΡ αντεπιτέθηκε: Το φάσμα χωράει από 12 – 16 κανάλια. Διαψεύδει τις διαρροές από την Κυβέρνηση για 6 μόνο άδειες. Επέρχεται σύγκρουση. 

Νέα πίεση  και εκνευρισμός από τον υπουργό  Νικ. Παππά  για το πότε και ποιές θα είναι οι άδειες που θα δοθούν. Διαρροές από το υπουργείο Τύπου ότι το ΕΣΡ  καθυστερεί  επί πολλούς μήνες, μετά τις υπουργικές προειδοποιήσεις για προσωπικές και ποινικές ευθύνες των μελών του.

Μάλλον  επέρχεται  σύγκρουση Υπουργείου Τύπου, δηλαδή Κυβέρνησης και  του διακομματικού ΕΣΡ, με ένα κλίμα  ανιπαράθεσης που άρχισε πριν ημέρες, συνεχίσθηκε με  διαρροές εναντίον του και με  ανακοίνωση από τον γενικό γραμματέα στον  Γ. Τράγκα στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ  ότι το ΕΣΡ  καθυστερεί  και  συνεχίσθηκε με νέα δήλωση του  Υπουργού κ. Παππά  χθες βράδυ.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες Δευτέρα, σχετικά με τη χθεσινή διάσκεψη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου κ. Ροδόλφος Μορώνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν συζητήσαμε καθόλου τον αριθμό των αδειών».

Οπως εξήγησε ο κ. Μορώνης στη χθεσινή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΣΡ με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ, της Digea και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χρήστου Καψάλη, η συζήτηση περιορίστηκε αποκλειστικά και μόνο στη χωρητικότητα του φάσματος και όχι στον αριθμό των αδειών.

Ο κ. Μορώνης τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ των παρισταμένων ότι το φάσμα χωράει 16 κανάλια HD και 12 κανάλια αν εκπέμπουν και HD και κανονική ευκρίνεια, δηλαδή 4 κανάλια HD ανά πολυπλέκτη και 3 αν μεταδίδει συνδυασμό HD και κανονικής ευκρίνειας.

Ο κ. Καψάλης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις συζητήσεις με τις όμορες χώρες σχετικά με τις συχνότητες, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του λέγοντας ότι υπάρχει περίπτωση η χώρα μας να χάσει έναν από τους τέσερις πολυπλέκτες. Οπως εξήγησε ο κ Μορώνης η περιοχή στην οποία εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα και στην οποία υπάρχει περίπτωση να χάσουμε έναν από τους πολυπλέκτες είναι οι κυκλάδες.

Ο κ. Μορώνης είπε επίσης ότι η ΕΡΤ δεν είναι ακόμα έτοιμη να πει πότε θα μπορέσει να εκπέμπει μέσω των δικών της πολυπλεκτών. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η ΕΡΤ χρησιμοποιεί τους πολυπλέκτες της Digea.

Σχετικά με τον αριθμό των αδειών ο κ. Μορώνης είπε ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμα καταλήξει, αλλά ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική απόφαση. «Δεν είναι σκόπιμο να ληφθούν αποσπασματικά αποφάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι το Συμβούλιο θέλει να έχει καταλήξει στον αριθμό και των θεματικών, σε πρώτη φάση, καναλιών που θα προκηρυχθούν και όχι μόνο στον αριθμό των αδειών γενικού περιεχομένου, δεδομένου ότι όσοι πάρουν μέρος στον διαγωνισμό θα πρέπει να έχουν συνολική εικόνα του επιχειρηματικού τοπίου που θα δραστηριοποιηθούν.

Οσον αφορά στην προετοιμασία της προκήρυξης για τις τηλεοπτικές άδειες ο κ. Μορώνης δήλωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί περίπου τα 2/3 της διαδικασίας. Επίσης τόνισε ότι ειδικοί επιστήμονες ελέγχουν τον νόμο Παππά ώστε να αντιμετωπισθούν με τρόπους που δεν θα εκθέτουν την προκήρυξη σε προσφυγές αντισυνταγματικότητας. «Θέλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι ώστε να δώσουμε μια πλήρη εικόνα στον υπουργό για να συζητήσουμε μαζί του πιθανές αλλαγές στον νόμο», είπε.

Τέλος απαντώντας στις ασφυκτικές πιέσεις της κυβέρνησης για επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι δεν είναι το Συμβούλιο υπεύθυνο για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί άδειες στα κανάλια, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις οι οποίες ψήφιζαν νόμους για την αδειοδότηση οι οποίοι σκόνταφταν στο τέλος σε δικαστικές αποφάσεις.

Εντείνει την πίεση προς το ΕΑΡ ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς αφού με επιστολή του Τετάρτη  βράδυ, ζητά ενημέρωση από τα μέλη του συμβουλίου για το πότε θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και για τον αριθμό των αδειών.

Όπως ανακοίνωσε ο σχετικά ο κ. Παππάς, έχει ήδη προηγηθεί μια ακόμα επιστολή του προς το ΕΣΡ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.), σχετικά με τη διαδικασία αδειοδότησης των ψηφιακών τηλεοπτικών παρόχων περιεχομένου εθνικής εμβέλειας.

Ο Νίκος Παππάς, αφού υπενθυμίζει στο κείμενό του πως της παρούσας επιστολής είχε προηγηθεί μία ακόμη, στις 30 Ιανουαρίου 2017, με την ίδια θεματολογία, ζητά από τα Μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής άμεση ενημέρωση για τα ακόλουθα:

Τον ακριβή χρόνο διατύπωσης της –κατά το άρθρο 2, παρ.4 του νόμου 4339/2015- απαιτούμενης γνώμης για τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών και την τιμή εκκίνησής τους.

Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα δημοσίευσης προκήρυξης διαγωνισμού, καταληκτικής προθεσμίας υποβολής φακέλων υποψηφίων, διενέργειας διαγωνισμού και χορήγησης αδειών.

Στην επιστολή του Υπουργού σημειώνεται ότι η ανταπόκριση από μέρους των Μελών του Ε.Σ.Ρ. είναι απαραίτητη ώστε να τερματιστεί άμεσα η παράνομη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι εκπέμπουν το πρόγραμμά τους χωρίς να καταβάλλουν οικονομικό αντάλλαγμα στο Δημόσιο.

Τέλος, ο Νίκος Παππάς υπενθυμίζει στα Μέλη του Ε.Σ.Ρ. πως το αμέσως επόμενο διάστημα, η Αρχή καλείται να επισπεύσει ανάλογη διαδικασία αδειοδότησης των ραδιοφωνικών σταθμών.

Οι δήθεν εισηγήσεις για 4 έως 6 τηλεοπτικές άδειες στο ΕΣΡ. Με διαρροές από κυβερνητικές πηγές.( Δευτέρα 22.5.2016)

Από 4 ως 6 ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας χωρούν στο, διαθέσιμο για τηλεοπτική εκπομπή, φάσμα, όπως προέκυψε από διάφορες τοποθετήσεις στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΣΡ, με την παρουσία εκπροσώπων της ΕΕΤΤ, της ΕΡΤ, της Digea και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), Χρήστου Καψάλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες(από κυβερνητικές πηγές και όχι από το ΕΣΡ), στη συνεδρίαση, η οποία ολοκληρώθηκε πρίν από λίγο, ακούστηκε επανειλημμένως η άποψη ότι, για λόγους αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης, ο διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφεραν οι συμμετέχοντες πλην της Digea, με την τρέχουσα τεχνολογία δεν υπάρχει δυνατότητα διάθεσης άνω των 6 αδειών στα ιδιωτικά κανάλια, για ταυτόχρονη μετάδοση σε HD και SD, με δεδομένες και τις ανάγκες διάθεσης μέρους του φάσματος στις Τηλεπικοινωνίες μέχρι το 2020-2022.

Οι εκπρόσωποι της Digea από την πλευρά τους τόνισαν την ανάγκη εισαγωγής νέας τεχνολογίας (DVB-T2), ώστε να μπορούν να εκπέμψουν περισσότερα κανάλια. Όπως όμως τονίστηκε στη συνεδρίαση, μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον τέσσερα χρόνια), καθώς οι τηλεθεατές θα αναγκαστούν να προμηθευτούν νέους αποκωδικοποιητές με εύλογο κόστος, καθώς και νέες τηλεοπτικές συσκευές που υποστηρίζουν την παραπάνω τεχνολογία.

Τηλεοπτικές άδειες: Η  αρχική πρόταση για 9 κανάλια κι άλλα δύο στο μέλλον στην Επιτροπή της  Βουλής.( Πέμπτη 11.5.2016)

Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής με μέλη του ΕΣΡ – Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη βούληση να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες εξέφρασε στη Διάσκεψη των Προέδρων το προεδρείο του ΕΣΡ, αποφεύγοντας ωστόσο, να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη έναρξη της σχετικής διαδικασίας.

«Το ταχύτερο δυνατόν» συνηγόρησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΣΡ αλλά και οι εκπρόσωποι των κομμάτων με τον Νίκο Βούτση να αναφέρει πως «δεν υπήρξε πίεση να μας πουν αν αυτό σημαίνει 2-3 μήνες, αλλά δεν σημαίνει χρόνια». Εκτίμηση του Προέδρου της Βουλής είναι πως σε διάστημα 2-3 μηνών θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η διαγωνιστική διαδικασία.

Το ΕΣΡ και συγκεκριμένα ο αντιπρόεδρός του Ροδόλφος Μορώνης, σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, πρότεινε να δημοπρατηθούν 9 άδειες με τη δυνατότητα εάν αξιοποιηθούν οι πολυπλέκτες της ΕΡΤ, να προστεθούν άλλες 2 μελλοντικά. Σε αυτές εντάσσονται ειδησεογραφικοί τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και θεματικοί σταθμοί.

Ο Νίκος Βούτσης απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιος θα αποφασίσει τον αριθμό των αδειών, είπε πως «το ΕΣΡ θα προτείνει και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με την σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου». Τόσο ο πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρουμάνος όσο και ο αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης φέρονται να ζήτησαν να είναι γνωστός ο αριθμός των θεματικών τηλεοπτικών σταθμών πριν γίνει ο διαγωνισμός για τα γενικού περιεχομένου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πρωινή προειδοποίηση του Νίκου Παππά προς τα μέλη του ΕΣΡ ότι εάν δεν τηρούν το νόμο υφίστανται πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες. Το θέμα έθιξε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ με τον Νίκο Δένδια να αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι «ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίζεται απειλητικός και αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα». Για ευθείες απειλές κατά μελών του ΕΣΡ έκανε λόγο και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.