Το ενωτικό και υπερκομματικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη – Οσα είπε στη ΔΕΘ

Χωρίς διχαστικό λόγο, χωρίς κραυγές και συνθήματα, με προτάσεις που απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας και δεν προκαλούν αντιπαραθέσεις και «κοινωνικούς αυτοματισμούς», στοχεύοντας στην αυτοπεποίθηση και την ελπίδα του κόσμου, ο Πρόεδρος της ΝΔ στην ΔΕΘ έδωσε ένα κατά το δυνατόν πλήρες περίγραμμα του άλλου ύφους αλλά και ουσίας διακυβέρνησης που σκοπεύει να εφαρμόσει.

Προκάλεσε εντύπωση, ότι στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, δεν απέφυγε ν’ απαντήσει επί της ουσίας σε καμιά ερώτηση, με την προσφιλή τακτική της γενικής και αόριστης τοποθέτησης. Ακόμη και σε κατ’ εξοχήν «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι συμβασιούχοι και η ενδεχόμενη άρνηση των δανειστών να συμφωνήσουν στα μέτρα και τις πολιτικές που εξήγγειλε (μείωση της φορολογίας, αλλαγή του ασφαλιστικού με κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, κ.λ.π.) απήντησε με ρεαλισμό, αναγνώριση των δυσκολιών που ελλοχεύουν, και έμφαση στην κοστολογημένη «αντιπρόταση» που θα υποβάλλει στους «θεσμούς». Οι οποίοι, όπως τόνισε με σημασία «έχουν ήδη αναγνωρίσει το λάθος και αντιαναπτυξιακό μείγμα των μέτρων που επέβαλλαν…»

Ειδικότερα για τι επίμαχο ζήτημα της νέας περικοπής των συντάξεων ( την οποία συμφώνησε και νομοθέτησε… ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και καταψήφισε η ΝΔ!), ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να πάψει να κοροϊδεύει τον κόσμο, και τον προκάλεσε αντί να λέει και να ξελέει, να δεχθεί την πρόταση νόμου που έχει υποβάλλει η ΝΔ, και να προσέλθει στην Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την υπερψηφίσει.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, τόσο στην ομιλία του το Σάββατο, όσο και κατά την συνέντευξη τύπου, δεν κατέφυγε στην παραμικρή προσωπική επίθεση, και εμφατικά απέφυγε να χωρίσει την κοινωνία σε τάξεις και δυνάμει «πελάτες». Το πολιτικό στίγμα που θέλησε να εκπέμψει, ήταν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησής του θα αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, στο οποίο και απευθύνθηκε, καλώντας το να συστρατευθεί στην «εθνική προσπάθεια» ανάταξης και στέρεης, με προοπτική, ανάπτυξης. Τονίζοντας ταυτόχρονα, με ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα ελπίδας προς ένα λαό απογοητευμένο, που πιστεύει ότι «δεν υπάρχει σωτηρία», ότι αν κινητοποιηθεί, συμμετάσχει («κατ’ αρχήν να προσέλθει στις κάλπες…») ενεργά στην προσπάθεια αναγέννησης, η ανάπτυξη και το ξεπέρασμα της κρίσης θα έρθει νομοτελειακά.

Αρνούμενος την λογική των «ματωμένων πλεονασμάτων», της αναδιανομής… της φτώχειας μέσω επιδοματικών πολιτικών, κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει, την με κάθε τρόπο ενθάρρυνση και διευκόλυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με πολιτικές που θα προσελκύουν επενδύσεις, άρα θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, παραγωγικότητα και ανάπτυξη, με ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα κρατικής στήριξης των ασθενέστερων, μέχρι να επέλθει η ανάταξη της οικονομίας.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον λελογισμένο και εντός των περιθωρίων που υπάρχουν περιορισμό του κράτους (και των τεράστιων δαπανών οι οποίες απορροφούν κεφάλαια που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παραγωγικές-αναπτυξιακές επενδύσεις), και την λειτουργική και αποτελεσματική σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Τον ενωτικό και υπερκομματικό χαρακτήρα που σκοπεύει να προσδώσει στην διακυβέρνησή του, τον υπογράμμισε με την δέσμευσή του να σχηματίσει κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, « με άξια στελέχη και πέραν του κόμματός μας», ακόμη και σε περίπτωση που η ΝΔ θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές- αποκλείοντας όμως κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής τουΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Και είναι η τρίτη φορά που ο Μητσοτάκης αναφέρεται στην συγκεκριμένη πρόθεσή του, όχι μόνο γιατί η προσπάθεια που απαιτείται για την εθνική ανάταξη προϋποθέτει την σύμπραξη των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και από την ανάγκη σχηματισμού μιας ευρύτατης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ώστε η αμέσως επόμενη Βουλή να αλλάξει τον «επικίνδυνο και καταστροφικό», όπως τον χαρακτήρισε, νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, που αν δεν αλλάξει, η χώρα «εκτός αγορών, αντιμετωπιζόμενη με δυσπιστία και χωρίς αξιοπιστία» θα οδηγηθεί στα βράχια. Απλά και μόνο για να υλοποιηθεί το σχέδιο του κ. Τσίπρα για «σύντομη παρένθεση», πριν επανενσκήψει ως «ρυθμιστικός παράγοντας» ο ΣΥΡΙΖΑ…

Στο επίμαχο ζήτημα της συμφωνίας με τα Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με ιδιαίτερη σαφήνεια ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να την εγκρίνει με την ψήφο της στην Βουλή (αν και όταν έρθει, πριν ή μετά τις εκλογές…),κυρίως λόγω της αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας στους γείτονες, τους δύο βασικούς μοχλούς του αλυτρωτισμού, σημείωσε όμως με έμφαση ότι «όπως είχε προειδοποιήσει, η συμφωνία αυτή, με την υπογραφή της και μόνο παρήγαγε έννομα αποτελέσματα…», και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το ΝΑΤΟ, το χάσαμε, να γλυτώσουμε την άνευ όρων ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η συμφωνία αυτή, ως διεθνής, άπαξ και κυρωθεί, δεν ανατρέπεται εκ των υστέρων μονομερώς. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να καταστήσει σαφές και στα Σκόπια, ότι αν η συμφωνία δεν κυρωθεί από τη σκοπιανή και την ελληνική Βουλή, η νέα διαπραγμάτευση που θα γίνει, θ’ αρχίσει «από μηδενική βάση…»

Η απήχηση που είχε η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, αναγνωρίζεται… εμμέσως και από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο «σχολίασε» παραποιώντας τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ (όπως, π.χ ότι σκοπεύει να καταφύγει… στο ΔΝΤ, ή ότι ανήγγειλε την μη μείωση του ΕΝΦΙΑ) και χαρακτηρίζοντάς τις ως… ανέλπιστο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ, «ο οποίος θα τις εκμεταλλευθεί κατάλληλα στα προεκλογικά σποτάκια του!».