Το Bloomberg προβλέπει τον απόλυτο εφιάλτη: Τέταρτο μνημόνιο!!! – Χάσμα για το χρέος στο Eurogroup

Με την επιτυχία του Eurogroup της 9ης Μαΐου να κρέμεται από μια κλωστή καθώς οι δύο μεγάλοι, Γερμανία και Γαλλία, δεν τα βρίσκουν στο ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους, ένα νέο εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα κάνει την εμφάνισή του μέσω του Bloomberg.

Το συνήθως καλά ενημερωμένο διεθνές οικονομικό δίκτυο σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει, αναφέρει ότι ένα προσχέδιο νέου μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το 2018 έχουν έτοιμο οι δανειστές ως «συμβιβαστική λύση» προκειμένου να μη ληφθούν προληπτικά μέτρα και να κλείσει η αξιολόγηση.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να το υπογράψει, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας της Ελλάδας με στόχο το πρωτογενές πλεονάσμα του 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα επιτευχθεί με τον συνδυασμό μεταρρυθμίσεων δημοσιονομικού χαρακτήρα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται αλλαγές και στον ΦΠΑ, τη φορολογία και το ασφαλιστικό και ενός προγράμματος διαχείρισης των οικονομικών του Δημοσίου, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρεται στο κείμενο.

Υπάρχει προσχέδιο – Τι προβλέπει;

Το προσχέδιο προβλέπει εντός του Ιουνίου την έκδοση κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή πρακτικών που θα προσαρμόσουν τη φορολογία με βάση την οικονομική κατάσταση των πολιτών, καθώς και την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, με τη διαγραφή προστίμων και υπέρογκων προσαυξήσεων.

Τον ίδιο μήνα θα γίνει και έλεγχος για την επαλήθευση των στοιχείων που αφορούν στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2016, ενώ θα προβλέπεται η μεταφορά των απαιτήσεων σε έναν ενιαίο λογαριασμό. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα προσαρμοστεί η νομοθεσία που αφορά τις υπέρογκες οφειλές, ώστε να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εισπραξιμότητά τους.

Εξάλλου, θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών, στη λίστα της οποίας θα ενταχθούν όσοι οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 80% της συνολικής οφειλής προς το κράτος. Οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση των εργαλείων και στην ικανότητα της φορολογικής διοίκησης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Εως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 θα ετοιμαστεί λίστα ταξινόμησης των μεγαλοοφειλετών ανάλογα με το ύψος του χρέους, τις οικονομικές τους δυνατότητες και την οικονομική κατάσταση.

Το Bloomberg, μάλιστα, θεωρεί πως το προσχέδιο του μνημονίου μπορεί να εκληφθεί ως ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο προβλέπει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα αν το πρόγραμμα αποκλίνει. Σύμφωνα με το Bllomberg, αυτό μπορεί να είναι η λύση για μία συμβιβαστική συμφωνία και η νομοθέτησή του θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του νέου μνημονίου, «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τα όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα για αυτόν το σκοπό και προσαρμοζόμενα στις εκάστοτε συνθήκες».

Χάσμα για το χρέος

Την ίδια ώρα μαίνεται η αντιπαράθεση Γαλλίας – Γερμανίας για το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel κάνει λόγο για χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών κάνοντας λόγο για κίνδυνο αποτυχίας του Eurogroup.

Αιτία της διάστασης απόψεων ανάμεσα στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σύμφωνα με το Spiegel το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και -συγκεκριμένα- αν θα πρέπει να δρομολογηθεί αυτή στο επικείμενο Eurogroup ή όχι.

Η Γερμανία δεν αρνείται πλέον την ανάγκη απομείωσης του χρέους –και αυτό ίσως είναι μια πρόοδος- ωστόσο επιθυμεί οι συζητήσεις να ξεκινήσουν μετά την λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της Ελλάδος και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ότι έχει καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης και επιμένει στη λήψη προληπτικών μέτρων συντασσόμενος στο σημείο αυτό με το ΔΝΤ

Αντίθετα η Γαλλία εκτιμά ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και θέτει ως επιχείρημα ότι δίχως μια απόφαση για το ζήτημα του χρέους η ελληνική κυβέρνησης δεν θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που ζητάει η Γερμανία. Στη λήψη απόφασης για το χρέος η Γερμανία συντάσσεται με το ΔΝΤ.

Στο πλευρό της Γερμανίας στο συγκεκριμένο ζήτημα το Spiegel «βλέπει» τη Φινλανδία και την Αυστρία, ενώ τη γαλλική θέση στηρίζει, εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup κ.κ. Γιούνκερ και Ντάιλσεμπλουμ έχουν ταχθεί κατά της λήψης προληπτικών μέτρων, ο δεύτερος όμως με μια γενική αναφορά ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να περάσει από τη Βουλή προληπτικά μέτρα, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Ενδεικτική της δύσκολης θέσης που βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση είναι η επιστολή που έστειλε χθες ο κ. Τσακαλώτος στους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στην οποία τους καλούσε να μην επιμείνουν στη λήψη των προληπτικών μέτρων κι επισήμαινε πως «δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή –για ό,τι αυτό σημαίνει- από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ».

Τέλος επισημαίνεται ότι αν το σενάριο του Bloomberg έχει βάση, τότε ο κ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, στα χρόνια του μνημονίου, που υπογράφει δύο μνημόνια, τη στιγμή μάλιστα που έλεγε ότι θα τα σκίσει και θα τα καταργήσει με έναν νόμο κι ένα άρθρο!