Τι συμβαίνει με το κτίριο Κεράνη που επί 18 χρόνια μένει αναξιοποίητο; Ποιοι αντιδρούν;

Και ξαφνικά ξέσπασε πόλεμος στο υπουργείο των Οικονομικών επειδή ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης ανακοίνωσε το σχέδιο μετεγκατάστασης επτά υπηρεσιών του υπουργείου που σήμερα στεγάζονται σε διάφορα κτήρια, στο περίφημο κτίριο «Κεράνης» της οδού Θηβών.

Όπως τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, σε σχετική παρουσίαση:

– Επτά κτίρια που μισθώνουμε τώρα (για φορολογικές υπηρεσίες) έχουν 1.027 εργαζόμενους, έχουν εμβαδό συνολικά 22.534 τ.μ., 215 θέσεις στάθμευσης και κοστίζουν μηνιαία 232.119 ευρώ στο δημόσιο.

– Το συγκεκριμένο κτίριο έχει 2.300 θέσεις εργασίας, συνολικό εμβαδό 42.300 τ.μ., 506 θέσεις στάθμευσης και κοστίζει μηνιαία 221.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, το Δημόσιο μπορεί να στεγάσει διπλάσιους υπαλλήλους και να γλιτώσει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, από τα περίπου 5 εκατ. ευρω που πληρώνει τώρα.

Επιφυλακτικός εμφανίζεται όμως ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργος Πιτσιλής, στον οποίο ανήκουν οι υπηρεσίες που θέλει ο κ. Αλεξιάδης να μεταστεγαστούν.

Σύμφωνα με τον κύριο Πιτσιλή, έχει ζητήσει την παροχή στοιχείων που να δικαιολογούν τη μετεγκατάσταση, αλλά δεν τα έχει λάβει.

Ανέφερε μάλιστα ότι «οι υπάλληλοι δεν είναι εμπορεύματα για να τα μετακινούμε έτσι απλά», χωρίς κάποια εκτίμηση για την επίπτωση που θα έχει στην αποδοτικότητα των εργαζομένων και στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων (πχ μέσα μετακίνησης κλπ).

Αποκάλυψε ακόμη ότι στη ΓΓΔΕ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα αναλύσει όλα τα στοιχεία κόστους αλλά και τις επιπτώσεις, για μετεγκατάσταση υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, παράσταση διαμαρτυρίας με μεγάφωνα και πανώ έκανε, κατά την παρουσίαση του κτιρίου από τον κ. Αλεξιάδη, ο Σύλλογος εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων (σσ: του οποίου πρόεδρος ήταν και ο κύριος Αλεξιάδης πριν γίνει υπουργός). Ο Σύλλογος εξέδωσε και σκληρή ανακοίνωση, σύμφωνα με τα οποία:

– «ερωτηματικά δημιουργεί η επιμονή και οι μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγει η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να νομιμοποιήσει ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών, που αφορά την εκποίηση της δημόσια περιουσίας και τη συντήρηση, με σκανδαλώδεις όρους, ιδιωτικών συμφερόντων απ’ τα ταμεία του δημοσίου».

– «η κυβέρνηση παρευρίσκεται και πρωταγωνιστεί σε μια φιέστα που προετοιμάζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποκλείοντας τους εργαζόμενους και όλους όσους υπήρχε κίνδυνος να “χαλάσουν” τη φιέστα της συγκάλυψης και φυσικά ξεχνώντας όλα όσα έλεγε μερικούς μήνες πριν, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τη διαδικασία και τους όρους πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, ένα εκ των οποίων είναι και το κτίριο “Κεράνης”».

– «η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ σπεύδει να ανακοινώσει τη μεταφορά υπηρεσιών του, όταν η επιτροπή που η ίδια συνέστησε, με τη συμμετοχή στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών, έχει απορρίψει εξ αρχής την επιλογή του κτιρίου «Κεράνης».

Από πλευράς του ο κ. Αλεξιάδης περιγράφει ως αυτονόητη τη μεταφορά των υπηρεσιών στο άδειο κτίριο, λέγοντας πως «είναι μία απόδειξη του τι σημαίνει για την κυβέρνηση η εξοικονόμηση δαπανών από τομείς όπου αυτό μπορεί να γίνει. Και είναι μια ερώτηση για τους προκατόχους στο Υπουργείο, που επέλεξαν απολύσεις υπαλλήλων, καταργήσεις υπηρεσιών κλπ. αντί για την αυτονόητη αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας».

Το κτίριο ανήκει στην εταιρεία «Εθνική Πανγαία». Η εταιρεία αγόρασε το κτίριο, μαζί με άλλα 13, από το ΤΑΙΠΕΔ, αντί 115,5 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για διαδικασία sale and lease-back, διάρκειας 20 ετών, στο πέρας της οποίας η κυριότητα του κτιρίου θα επανέλθει στο Δημόσιο. Έως τότε, είναι ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών να βρει έναν εκμισθωτή που θα καταβάλλει το μηνιαίο ποσό των 220.000 ευρώ (2,62 εκατ. ετησίως) στον νέο ιδιοκτήτη.

Το κτίριο «Κεράνη», στα όρια Ρέντη-Πειραιά, συνολικού εμβαδού 42.300 τ.μ., αγοράστηκε το 1998 από το Δημόσιο αντί 35 εκατ. ευρώ. Στα επόμενα τέσσερα χρόνια δαπανήθηκαν περίπου άλλα τόσα για να μετατραπεί από βιομηχανικό κτίριο σε κτίριο διοίκησης.
Ο αρχικός σκοπός ήταν να μεταφερθεί εκεί το ΥΠΕΧΩΔΕ – σχέδιο που εγκαταλείφθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων των εργαζομένων του υπουργείου.

Επί Αλογοσκούφη ξεκίνησε η προσπάθεια αξιοποίησής του

Επί διακυβέρνησης Καραμανλή, υπήρξε σχέδιο για εγκατάσταση στη λεωφόρο Θηβών του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με το Τουριστικής Ανάπτυξης. Η νέα αυτή πρωτοβουλία συνοδεύτηκε από νέα, ευρεία ανακατασκευή του κτιρίου. Νέες αντιδράσεις των υπαλλήλων ωστόσο, αλλά και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έκαμψαν και σε αυτήν την περίπτωση το φρόνημα των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Από το 2010, ημέρες Μνημονίου, η ανάγκη για εξοικονόμηση δημόσιων πόρων γίνεται πλέον επιτακτική.

Σταδιακά, κερδίζει έδαφος η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών από το κέντρο της Αθήνας στον «Κεράνη».

Το ετήσιο κόστος ενοικίασης γραφείων για το υπουργείο το 2011 έφτανε τα 5,7 εκατ. ευρώ για τα 19 κύρια ενοίκια (από συνολικά 51), ποσό που με τη μετεγκατάσταση θα έπεφτε στο μηδέν.

Με εντολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Π. Οικονόμου, είχε εκπονηθεί μελέτη για τη χωροθέτηση των υπηρεσιών.
Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου παλαιότερα στην «Καθημερινή», είχαν γίνει επίσης συνεννοήσεις με τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγιου Ιωάννη Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδη, για ειδικά δρομολόγια λεωφορείων (θα χρησιμοποιούνταν οχήματα που είχαν κατασχεθεί) τα οποία θα μετέφεραν τους υπαλλήλους από στάσεις του μετρό και των ΗΣΑΠ.

Παράλληλα, ωστόσο, μετά τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ στα μέσα του 2011, το κτίριο ήταν από τα πρώτα που πέρασαν στο χαρτοφυλάκιό του.

Ενώ οι σχετικές διεργασίες προχωρούσαν, η ιδέα μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών εγκαταλείφθηκε και σειρά πήρε, από το φθινόπωρο του 2012, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ναυάγησε και η μεταφορά του υπουργείου Γεωργίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναπληρωτής υπουργός τότε, ηγήθηκε της προσπάθειας ενοποίησης των υπηρεσιών του υπουργείου στον «Κεράνη».

Ο ίδιος σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή δύο χρόνια αργότερα, σημείωνε ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ήταν διεσπαρμένες σε 11 κτίρια, όλα ενοικιαζόμενα, με ετήσιο κόστος που άγγιζε τα 4 εκατ. ευρώ (προ κρίσης, ξεπερνούσαν τα 5 εκατομμύρια). Επιπλέον, το γεγονός ότι τα κτίρια ήταν ατάκτως ερριμμένα στα πέντε σημεία του αθηναϊκού ορίζοντα συνεπαγόταν -και συνεπάγεται- μεγάλη ταλαιπωρία για τους αγρότες που ταξιδεύουν από την επαρχία για να τις επισκεφθούν.

Οι αντιδράσεις, και πάλι, ήταν σφοδρές. Οι εργαζόμενοι του ΥΠΑΑΤ ήγειραν αμφιβολίες για την καταλληλότητα του κτιρίου, την προβληματική συγκοινωνιακή του πρόσβαση και την έλλειψη θέσεων στάθμευσης. Έγινε ακόμα και καταγγελία δήθεν για ύπαρξη αμίαντου.

Έτσι, φτάνουμε στον επόμενο Ιούλιο, όταν αποκαλύπτεται ότι το κτίριο θα μισθωθεί στα Δικαστήρια Πειραιά, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον.

Αλλά και η ιδέα της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιά ταχέως κατέρρευσε. Εν μέσω προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές του 2014, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι δήμαρχοι εναντιώθηκαν στην αποχώρηση των δικαστηρίων από τα όρια του δήμου.

Ο Γιώργος Σταματογιάννης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά της μετακόμισης στο κτίριο «Κεράνη», είχε δηλώσει στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Εχουν φύγει από τον δήμο πολλοί εφοπλιστές για τα βόρεια και τα νότια προάστια, έχει φύγει η ΔΕΗ… Θα ήταν το τελικό χτύπημα για τον Πειραιά. Σκεφθείτε ότι το κτίριο των δικαστηρίων το επισκέπτονται 4.000-5.000 άτομα την ημέρα».

Μάλιστα ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε αναθέσει στην εταιρεία Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ τη μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή του έργου προϋπολογισμού 759.713 ευρώ, ενώ υπεγράφη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΚΑ και Δικαιοσύνης, με την οποία καθορίστηκαν οι πολεοδομικοί όροι για την αναδιαρρύθμιση των χώρων.

Τελικά έπειτα από προσφυγή των δικηγόρων ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν ενδείκνυται για μεγάλες συναθροίσεις, που αφορούν ακροατήρια, αλλά μόνο για γραφεία, το δικαστήριο έκανε το αίτημα δεκτό και αυτή η απόπειρα έπεσε στο κενό.

Σύμφωνα πάντως με την τεχνική μελέτη της Θέμις Κατασκευαστική το κτίριο «Κεράνης» δεν έχει αποδειχθεί να έχει προβλήματα στατικής και αντισεισμικής μορφής, ενώ μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι έχουν γίνει όλες οι στατικές ενισχύσεις, προκειμένου να μην υπάρξει πιθανό πρόβλημα στο μέλλον.
Ο βασικός φέρων οργανισμός είναι με οπλισμένο σκυρόδεμα με πρόσθετες σημαντικές αντισεισμικές ενισχύσεις από τοιχώματα βαριάς κατασκευής, από δομικό χάλυβα, χαλύβδινα υποστυλώματα και συνδέσμους. Επίσης όλες οι παρεμβάσεις έχουν γίνει βάσει συγκεκριμένων μελετών και με γνώμονα της αύξηση της στατικής-σεισμικής αντοχής του.

Το κτίριο «Κεράνης» μένει αναξιοποίητο επί 18 χρόνια και περιλαμβάνει δύο υπόγεια, 6 υπέργειους ορόφους, ενώ η επιφάνεια του κτιρίου αγγίζει τα 46.600 m2 και το οικόπεδο έχει εμβαδόν 15.500 m2.
Περιλαμβάνει 506 θέσεις στάθμευσης (248 υπαίθριες και 250 στεγασμένες). Στο ισόγειό του εκτός από τους χώρους υποδοχής και εργασίας υπάρχουν χώροι ιατρείου και κυλικείου, παιδικός σταθμός για τα παιδιά των υπαλλήλων και αίθουσα συνεδρίων. Στο δώμα υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τόξα για την ενεργειακή υποστήριξη του κτιρίου.

Η απόφαση Αλεξιάδη φαίνεται ότι κολλάει γιατί… δεν βολεύει τις μετακινήσεις των εφοριακών και άλλων εργαζομένων του υπουργείου.

Η ιστορία του κτιρίου «Κεράνη» δείχνει ότι το κράτος σταματάει να λειτουργεί, όταν κάποιος πάει να παραβιάσει το «άβατο» των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να χάνονται άσκοπα ενοίκια εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, την ίδια ώρα που νοσοκομεία παραμένουν χωρίς ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό και μειώνεται δραστικά η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων.