Τι συμβαίνει με την έρευνα για την Novartis και παραιτούνται οι εισαγγελείς

Αν θέλει κάποιος να περιγράψει τι γίνεται το τελευταίο καιρό στη Δικαιοσύνη, ίσως θα πρέπει να το συνοψίσει σε μια φράση που είπε κορυφαίος δικαστής: “Στη Δικαιοσύνη υπήρχε πάντα άγονη ευφυΐα. Πλέον μόνο για το “άγονη” είμαστε σίγουροι…”.

Η φράση, σκληρή είναι η αλήθεια, ειπώθηκε υπό το πρίσμα μιας εμφανούς κριτικής για τη δυστοκία που παρατηρείται, εντονότερα παλαιότερα, αλλά και τα τελευταία χρόνια, σε όλα – κυρίως στα υψηλότερα- κλιμάκια της Δικαιοσύνης, να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις ερευνών με μεγάλο πολιτικό διακύβευμα. Στο εύλογο ερώτημα αν αυτό είναι αποτέλεσμα σφοδρών πιέσεων (από όλους προς όλους) , ο δικαστής απλώς χαμογέλασε και αφού είπε πως πιέσεις υπάρχουν πάντα, περιέγραψε ένα περιστατικό: “Προ – όχι πολύ- καιρού εντός του Αρείου Πάγου γινόταν σύσκεψη για την υπόθεση Novartis. Ξαφνικά άνοιξε η πόρτα και βγήκε ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχαν, κλαίγοντας με λυγμούς. Έχοντας φτάσει στα όρια της λιποθυμίας, του ρίχνουν νερό στο πρόσωπο για να συνέλθει..”.

Παραιτήσεις

Το σίγουρο είναι πως περιστατικά τέτοιου τύπου πιθανόν έχουν υπάρξει πολλά και στο παρελθόν σε υποθέσεις μεγάλης έντασης. Εν προκειμένω όμως, στην υπόθεση Novartis παρατηρείται πως οι εισαγγελείς παραιτούνται λες και θέλουν να αποφύγουν (;) την υπόθεση ή αναγκάζονται να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση. Κι αυτό διότι η πίεση προφανώς είναι ασφυκτική και αυτή επιτείνεται από περιστατικά τα οποία κεφαλαιοποιούν πλέον μια ένδειξη καθυστέρησης στην εξέλιξή της είτε εξαιτίας λάθος χειρισμών είτε λόγω ένδειας στοιχείων. Το γεγονός όμως ότι ο πολιτικός χρόνος τελειώνει για να γίνει “προεκλογική” χρήση της υπόθεσης, η πίεση προφανώς είναι ασφυκτική προς όλες (και από όλες) τις κατευθύνσεις.

Παραίτηση ή καρατόμηση;

Προ ημερών τέθηκε ακόμα μένα ερώτημα χωρίς ακόμα σαφή απάντηση: Παραιτήθηκε ή καρατομήθηκε ο μέχρι πριν λίγες μέρες εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιάννης Αγγελής;

Αυτή δεν ήταν η πρώτη “παραίτηση”. Είχε μεν παραιτηθεί τον Μάρτιο του 2017 και η τότε επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, όμως η δική της περίπτωση μάλλον είναι διαφορετική, πιθανόν και, λόγω χαρακτηριστικών αλλά και συγκυριών. Εν προκειμένω ο κ. Αγγελής είναι ένας εισαγγελικός λειτουργός που η εμπιστοσύνη της κ. Δημητρίου στο πρόσωπό του έχει καταγραφεί πολλάκις. Πρόσφατα συνέβη το ίδιο όταν προέκυψε (για λόγους ανωτέρας βίας) ζήτημα αντικατάστασης του εποπτεύοντος των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς, αντεισαγγελέα Δημ. Παπαγεωργίου. Ο ρόλος ανατέθηκε στον κ. Αγγελή. Τι συνέβη λοιπόν και μεσούσης της έρευνας, ο εισαγγελέας παραιτήθηκε (ή καρατομήθηκε) μόλις τρεις μήνες μετά;

Αρνήθηκε;

Η ρίζα βρίσκεται στη συνάντηση στη Βιέννη μεταξύ των Ελλήνων εισαγγελέων Αγγελή, Τουλουπάκη, Τζούρα, Μανώλη με τους Αμερικανούς του FBI για την υπόθεση Novartis. Στις αρχές Ιανουαρίου (ένα μήνα μετά τη συνάντηση) ένα δημοσίευμα της “Δημοκρατίας”, εμφανίζει (χωρίς να τον κατονομάζει) τον κ. Αγγελή να έχει αρνηθεί να παραλάβει πληροφορίες που φέρεται να προσπάθησε να δώσει το FBI για Έλληνα πολιτικό. Ο κ. Αγγελής, τότε (και μετά το δημοσίευμα) υποβάλλει εκτενή αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και φέρεται, όπως λένε πηγές του Αρείου Πάγου, να υποβάλλει για λόγους ευθιξίας την παραίτησή του. Η Εισαγγελέας Δημητρίου διατάσσει έρευνα (άγνωστο που έχει ανατεθεί) και σύμφωνα με πληροφορίες προσπαθεί να τον μεταπείσει. Νέο δημοσίευμα της “Δημοκρατία” όμως εμφανίζει την εισαγγελέα να τον έχει καρατομήσει πριν από λίγες ημέρες. Οι ίδιες πηγές του Αρείου Πάγου το διαψεύδουν και επιμένουν να μιλούν για παραίτηση. Τη θέση του αναλαμβάνει, από την περασμένη Πέμπτη, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων και έμπειρος νομικός, Παν. Μπρακουμάτσος.

Γιατί παραιτήθηκε τότε;

Υπάρχει όμως αντίλογος: Αφενός την ώρα που η Εισαγγελία διέψευδε το δημοσίευμα, δρομολογούσε παράλληλα και νέα συνάντηση (μέσω Eurojust αυτή τη φορά) με το αμερικανικό κλιμάκιο στη Χάγη. Αν όλα κύλησαν ομαλά στο τελευταίο ραντεβού γιατί αποφασίστηκε να ξαναβρεθούν οι δύο πλευρές τόσο σύντομα; Κι αν δεν υπήρξε δυσαρέσκεια για τον κ. Αγγελή, ή αν ουδείς δεν τον επέπληξε για το ότι δεν πήρε τα στοιχεία, τι τον ώθησε να υποβάλλει την παραίτηση του ούτε τρεις μήνες από τότε που ανέλαβε;

Δικαστικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως είναι αδύνατον να μην επιχειρήθηκε να δοθούν τέτοια στοιχεία, όπως είχε προσπαθήσει να διαψεύσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αντιτείνουν πως η χρήση ακόμα και παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων επιτρέπεται για αδικήματα όπως π.χ ξέπλυμα χρήματος, με βάση νομοθεσία του 2015. Θυμίζουν δε την υπόθεση Διώτη, ο οποίος έφτασε στα ακροατήρια κατηγορούμενος γιατί δεν έκανε χρήση του usb με τη λίστα Λαγκάρντ.

Καθυστερήσεις

Όλο αυτό το περιβάλλον έχει προκαλέσει εκνευρισμό στα ανώτερα κλιμάκια, καθώς χρεώνονται καθυστερήσεις τόσο η κ. Δημητρίου, όσο και η κ. Τουλουπάκη. Όμως τα παράπονα είναι μεγαλύτερα για τον κ. Αγγελή. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, απαντά πως “τα είπα όλα γραπτώς στην κ. Εισαγγελέα” και σε συζητήσεις φέρεται να λέει χαρακτηριστικά πως “δεν θα πάω φυλακή”. Υπαινίσσεται δηλαδή πως τα στοιχεία είχαν αποκτηθεί παρανόμως άρα δεν μπορεί να γίνει χρήση τους.

Γεγονός είναι πάντως ότι η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis στη χώρα μας συνεχώς κάπου “σκοντάφτει”. Η κορυφή του παγόβουνου είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Μανιαδάκης μετατράπηκε από προστατευόμενος μάρτυρας σε κατηγορούμενο, αλλαγή που ο ίδιος απέδωσε στο ότι δεν ενέδωσε σε πιέσεις να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα.